Τα εργασιακά γκρεμίζονται. ΓΣΕΕ και ΕΣΕΕ είναι συνένοχοι ή βλάκες;

Τα εργασιακά γκρεμίζονται. ΓΣΕΕ και ΕΣΕΕ είναι συνένοχοι ή βλάκες;

Εχτές ο υπουργός κ Κατρούγκαλος και οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και των εμπόρων και επαγγελματιών συμφώνησαν να μοιραστούν την ευθύνη για τα εξοντωτικά εργασιακά μέτρα, που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα. Τι δεν καταλαβαίνεις.

Για να το πω μπακάλικα, ο πιο ψεύτης υπουργός της κυβέρνησης (μπορεί να αδικώ τον κ Σταθάκη, ας με συγχωρέσει) κάλεσε τους εκπρόσωπους των συνδικαλιστών (εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν είναι εδώ και χρόνια) και των εμπόρων επιχειρηματιών (λέγε με ΕΣΕΕ) για να συμφωνήσουν σε κοινή γραμμή εν όψει της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά και, όπως λέει το υπουργείο, «των σκληρών απαιτήσεων των πιστωτών». Και συμφώνησαν!

Να με συμπαθούν οι συμμετέχοντες «κοινωνικοί εταίροι» (εμείς οι υπόλοιποι είμαστε αντικοινωνικοί εταίροι), αλλά, όπως έλεγε και ο μακαρίτης ο Τεγόπουλος ή είναι συνένοχοι ή βλάκες. Ο λόγος είναι απλός.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη από το μνημόνιο, που έχει υπογράψει να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις και να δεχτεί τις ομαδικές απολύσεις, την επιστροφή του λόκ άουτ και τη διαιώνιση της ανυπαρξίας συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ή το απορρίπτεις αυτό ολόκληρο ή κάτσε και κλαψούριζε. Το πρώτο δεν το' χει η κυβέρνηση, είναι δουλικό αποδεδειγμένο. Στο δεύτερο διαπρέπει.

Όλα αυτά είναι προαποφασισμένα και ο υπουργός τα ξέρει καλύτερα από τον καθένα, όπως τα ξέρει και κάθε υπεύθυνος επαγγελματίας που έχει διαβάσει τα μνημόνια, τα προαπαιτούμενα και τις αξιολογήσεις. Άρα τα ξέρουν και οι λεγόμενοι κοινωνικοί εταίροι. Γιατί οι συγκεκριμένοι διαβάζουν.

Μ αυτές τις συνθήκες ο υπουργός έψαχνε και βρήκε πρόθυμους συνυπεύθυνους κολαούζους στο άχαρο έργο του, που στην ουσία και στην πράξη θα μοιραστούν μαζί του, και με την κυβέρνηση, την ευθύνη για τα τερατουργήματα που θα υπογράψει το φθινόπωρο « ως μεγάλες νίκες μπροστά σ αυτά που ήθελαν οι δανειστές»… Το λόγο του τότε μπορώ να σας τον γράψω από σήμερα και μάλιστα καλύτερα από τους λογογράφους του.

Του δίνουν λοιπόν οι «κοινωνικοί εταίροι» τη χρυσή ευκαιρία, αντί να επωμιστεί σαν υπουργός και κυβέρνηση όλο το βάρος της ευθύνης και την κατακραυγή του λαού απ αυτά που θα δεχτεί, να διατυμπανίζει ότι «ήταν μια περήφανη μάχη, που δώσαμε όλοι μαζί ενωμένοι, κυβέρνηση, εργαζόμενοι (ποιοι;;) και επαγγελματίες απέναντι στους πιστωτές και την κερδίσαμε» (ή ο,τι άλλο ψέμα του κατέβει στο κεφάλι).

Αντί να είναι απέναντί του στους δρόμους μ αυτά που θα υπογράψει, ΓΣΕΕ και ΕΣΕΕ  θα είναι συμμέτοχοι «στην εθνική προσπάθεια»! Πότε ακριβώς ανακάλυψε το έθνος ο υπουργός, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΓΣΕΕ και η ΕΣΕΕ;

Λες και η τρόικα δεν ξέρει ότι η ΓΣΕΕ έχει αυτοαπαξιωθεί και δεν εκπροσωπεί τίποτε εκτός από τη σφραγίδα της, ενώ η ΕΣΕΕ δεν έχει δύναμη ( δεν ξέρω αν έχει και διάθεση) για στάλα αντίστασης με το μισό εμπορικό δυναμικό να είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης και το άλλο μισό στην ανεργία. Φοβερή δύναμη πυρός!

Και τα ψέματα άρχισε να τα ξεφουρνίζει ήδη από χτες ο υπουργός με την ίδια ευκολία που δεν θα κοβόντουσαν οι συντάξεις, τα εφάπαξ, οι επικουρήσεις, τα επιδόματα, το ΕΚΑΣ και ο,τιδήποτε άλλο έχει σφαγιαστεί μέχρι στιγμής. Είπε ο Μινχάουζεν, ότι «δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τίθεται ζήτημα επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Εντάξει, ο υπουργός είναι καθ έξιν ψεύτης, αυτή ήταν πριν και είναι και τώρα η δουλειά του. Η ΓΣΕΕ και η ΕΣΕΕ τι είναι. Συνένοχοι ή βλάκες;

Γ. Παπαδόπουλος-Τετράδης