Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα Τσίπρα δεν θα σταματήσουν

Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα Τσίπρα δεν θα σταματήσουν

Δεν πρόκειται να σταματήσει η προσπάθεια Τσίπρα να κερδίσει χρόνο προκειμένου να διασωθεί πολιτικά, χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, λέει στο  Liberal, ο Κώστας Σκρέκας, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας.

Και τονίζει ότι η καθυστερημένη παραίτηση Τόσκα όπως και οι καρατομήσεις των αρχηγών της Αστυνομίας, και της πυροσβεστικής, καθώς και του ΓΓ.Πολιτικής Προστασίας, δεν απαλλάσσουν τον κ. Τσίπρα, ούτε εκτονώνουν την οργή του κόσμου.

Σχετικά με την εκστρατεία κατεδάφισης αυθαίρετων, απαντά ότι είναι μια ακόμη προσπάθεια του Πρωθυπουργού να απομακρύνει την προσοχή του κόσμου από τις ευθύνες του για την τραγωδία στο Μάτι. Και χαρακτηρίζει γελοία την επίκληση Φάμελλου ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι, όταν, εδώ και τριάμισι χρόνια υπάρχουν 1.639 αμετάκλητες αποφάσεις κατεδάφισης στην Αττική, και όταν δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα ζητούσαν την αναστολή της εκτέλεσης κατεδαφίσεων αυθαίρετων.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Πιστεύετε ότι ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει και νέες κινήσεις εντυπωσιασμού στο προσεχές διάστημα σαν αυτές με τα αυθαίρετα, προκειμένου να εξαγοράσει πολιτικό χρόνο, και να μεταβάλει κάπως τις αρνητικές για την κυβέρνηση συνθήκες;

Με τα τελευταία γεγονότα, εξαϋλώθηκε και το τελευταίο φύλο συκής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας επί τρεισήμισι χρόνια αντιμετώπιζε την ολοκληρωτική διάψευση των προεκλογικών του υποσχέσεων, αλλά και των υψηλών προσδοκιών του κόσμου που τον πίστεψε, με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, διαστρέβλωση της σκληρής πραγματικότητας και μεταφορά των επώδυνων συνεπειών της κάκιστης διακυβέρνησής του στο μέλλον.

Ακόμη και τώρα στα αποκαΐδια της φρικιαστικής τραγωδίας στο Μάτι προσπάθησε να μεταφέρει τη συζήτηση στην άναρχη δόμηση για να αποποιηθεί των τραγικών ευθυνών που τον βαραίνουν.

Άρα η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να επιχειρήσει να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να διασωθεί πολιτικά χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν πρόκειται να σταματήσει. Οι πολίτες όμως τον έχουν πια καταλάβει και η κοροϊδία δεν περνάει.

- Πιστεύετε ότι εκτονώνει την κατακραυγή κατά της κυβέρνησης για τις παραλείψεις και τα λάθη της, η παραίτηση Τόσκα, όπως και οι αντικαταστάσεις των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, καθώς και του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας; 

Η παραίτηση Τόσκα, όπως και οι αντικαταστάσεις των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, αλλά και του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, εντάσσονται στον επικοινωνιακό σχεδιασμό του κ. Τσίπρα να περιορίσει τον σοβαρό κίνδυνο της πολιτικής του εξαΰλωσης.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για τα λάθη και τις παραλείψεις στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στο ΜΑΤΙ, βαραίνουν πρωτίστως και πάνω από όλους τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.

Η επί 11 ημέρες καθυστερημένη παραίτηση του κ. Τόσκα, οι καρατομήσεις κατόπιν κυριακάτικης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ των κ.κ. Τσουβάλα και Τερζούδη, όπως και η παραίτηση- απομάκρυνση του κ. Καπάκη, δεν απαλλάσσουν τον κ. Τσίπρα ούτε εκτονώνουν την οργή του κόσμου.

Δεν απαντούν στα ερωτήματα που είναι αμείλικτα και θα τίθενται κάθε μέρα μέχρι να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όσους με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους προκάλεσαν τον άδικο θάνατο σε δεκάδες συμπολίτες μας.

- Τι τύχη αλήθεια πιστεύετε ότι θα έχουν οι 3.200 κατεδαφίσεις που εξήγγειλε ο κ. Σταθάκης;  Πιστεύετε ότι η πρεμούρα της κυβέρνησης θα εξαντληθεί σε μερικές μάντρες ή κάποια αυθαίρετα, υπό την κάλυψη τηλεοπτικών συνεργείων, έως ότου το θέμα ξεφουσκώσει;

Αντικειμενικά υπάρχει μία μεθόδευση από την κυβέρνηση. Είναι μια ακόμη προσπάθεια του κ. Τσίπρα να απομακρύνει την προσοχή του κόσμου από τις ευθύνες του για την τραγωδία στο Μάτι, μια προσπάθεια να παραπλανήσει τον Ελληνικό λαό, ότι για όλα φταίνε οι πολεοδομικές παραβάσεις του παρελθόντος. Είναι σχέδιο παραπλάνησης και εντυπωσιασμού που δεν προσθέτει τίποτα.

- Πως σχολιάζετε τις δηλώσεις Φάμελλου ότι η ευθύνη για την τραγωδία δεν ανήκει στην κυβέρνηση, αλλά σε όσους έχτισαν και ανέχθηκαν τα αυθαίρετα, όταν με νόμο του 2017 που φέρει τη δική του υπογραφή, τακτοποιήθηκαν άγνωστα πόσα, αυθαίρετα; 

Όταν υπάρχουν, εδώ και τριάμισι χρόνια 1.639 αμετάκλητες αποφάσεις κατεδάφισης στην Αττική, που έχουν κριθεί στον ανώτατο δικαστικό βαθμό και δεν εκτελούνται μέσα στα 3,5 χρόνια που κυβερνούν οι ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ με ευθύνη των ίδιων των στελεχών και των υπουργών της κυβέρνησης, τότε καταντάει γελοία η συνεχής επίκληση του κ. Φάμελου ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι.

Ιδίως όταν δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα ζητούσαν την αναστολή της εκτέλεσης κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, τον Φεβρουάριο και τον Οκτώβριο του 2015.

- Κυβερνητικές πηγές πάντως επιρρίπτουν ευθύνες και φωτογραφίζουν ως υπαίτιους τους Δήμους για τις καθυστερήσεις στις κατεδαφίσεις. Μπορεί να έχει αυτό βάση;

Την κύρια ευθύνη για την εκτέλεση των αμετάκλητων και τελεσίδικων αποφάσεων για κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών τη φέρουν οι αποκεντρωμένες περιφέρειες.

Αυτό φυσικά βαραίνει την κυβέρνηση καθώς οι επιλογές των διοικήσεων των αποκεντρωμένων περιφερειών ανήκουν στους σημερινούς κυβερνώντες.

- Αν και η ΝΔ κατηγορεί τη κυβέρνηση για επιχείρηση παραπλάνησης των πραγματικών αιτιών της τραγωδίας, εντούτοις υπερψήφισε την τροπολογία Σταθάκη. Δεν πρέπει να γίνει κάποτε μια σοβαρή κουβέντα στην Ελλάδα για την άναρχη δόμηση, και να ληφθούν αποφάσεις με διακομματική συναίνεση;

Είναι αυτονόητο ότι το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί υπεύθυνα και όχι με διάθεση μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει από το 2008 άλλωστε ως πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος στην άναρχη δόμηση.

Τέτοιες προσπάθειες έγιναν και στην προηγούμενη κυβέρνηση όπου με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες μπήκε μια κόκκινη γραμμή στις αυθαιρεσίες με έτος αναφοράς το 2011.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό κατά 90% της αυθαίρετης δόμησης όπως ο ίδιος ο κ. Σταθάκης παραδέχτηκε στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον κ. Σκουρλέτη.