Τα δύσκολα λύνονται απλά

Τα δύσκολα λύνονται απλά

Του Νίκου Κωστόπουλου*

Τρεις προτάσεις που μπορεί να ξεκλειδώσουν το αδιέξοδο που έχουν επιβάλλει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Είναι γεγονός ότι ζούμε σημαντικές στιγμές. Δύσκολες στιγμές. Που η ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ κάθε μέρα τις κάνει πιο δύσκολες Και γιατί δεν μπορούν αλλά και γιατί δεν θέλουν. Η διαπραγμάτευση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ο τσαλακωμένος κ. Τσακαλώτος περιφέρεται και λειτουργεί περισσότερο ως κομματάρχης των 53 και λιγότερο ως υπουργός Οικονομικών. Από την άλλη, εν μέσω διαπραγμάτευσης, και πριν τις εκλογές στην Γερμανία, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επισήμως λέει ότι προτιμά να διαπραγματεύεται όχι με την κα Μέρκελ αλλά με τον κ. Γκάμπριελ.

Και ξαφνικά οι θεσμοί έφυγαν και αυτοί έμειναν με την διαπραγμάτευση ανά χείρας.

Έχουμε φτάσει στο απόλυτο σημείο του παραλογισμού. Οι «εμπρηστές» της ελπίδας, της ευημερίας της χώρας και της ευρωπαϊκής χώρας ζητάνε και την βοήθεια μας. Και μάλιστα, κάποιοι ψελλίζουν ανερυθρίαστα ότι πρέπει να τους την δώσουμε. Δεν είναι μόνο λάθος αλλά και ντροπή. Η ΝΔ είναι μια σοβαρή και υπεύθυνη παράταξη  που στέκεται πάντα αρωγός στο μέλλον της πατρίδας και σαφώς λέμε ότι το παράταιρο παρεάκι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βλάπτει σοβαρά την χώρα.

Όλοι εμείς στην ΝΔ γνωρίζουμε ότι η αναφορά στο χθες – γιατί η σημερινή κυβέρνηση ανήκει ήδη στο χθες – δεν μας πάει μπροστά. Εμείς στην ΝΔ με αρχηγό τον Κυριακό Μητσοτάκη τολμάμε να πούμε αλήθεια για το μέλλον που μας αξίζει. Ένα μέλλον για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Σε αυτό το πλαίσιο καταθέτω στο δημόσιο διάλογο τρεις προτάσεις προς συζήτηση:

  1. Να εξεταστεί επιστημονικά και αρμοδίως αν ο συμψηφισμός χρεών του κράτους προς τους ιδιώτες και των ιδιωτών προς το κράτος θα μπορούσε με «λογιστική εγγραφή/διαγραφή» να τονώσει την λαβωμένη οικονομία.
  2. Να εφαρμοστεί ένας απλός και δίκαιος νόμος: κανένας επιχειρηματίας που χωρίς σοβαρό – και επιβεβαιωμένο με πλάνο ομαλοποίησης – λόγο χρωστάει σε εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία και κράτος να μπορεί να λειτουργεί όντας επιχειρηματικά ενήμερος. Δεν μπορεί η ανεργία να αγγίζει το 30% και να υπάρχουν πλούσιοι επιχειρηματίες που «τζιράρουν» στην πλάτη των εργαζομένων τους.
  3. Επανασχεδιασμός εκ του μηδενός του Δημοσίου Τομέα: Είμαστε το τελευταίο κράτος που έχει Δημόσιο Σοβιετικού Τύπου με άχρηστες υπηρεσίες που δεν τιμούν την ικανότητα των άξιων δημοσίων υπαλλήλων. Τέρμα οι κάστες, οι κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές, και όλοι αυτοί που μη παραγωγικά πάνε το κράτος μας πίσω.

Δεν είναι τυχαίο ότι, ο αρχηγός της ΝΔ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ανέφερε:

«Οι Έλληνες πολίτες αξίζουν πολύ μεγαλύτερο σεβασμό για τις θυσίες τους. Έχουν υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα. Έχουν φύγει από την Ελλάδα 300.000 νέοι, ενώ χάθηκε το 25% του πλούτου», και τόνισε για μία ακόμα φορά ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Χάσαμε την αξιοπιστία μας. Έγινε τρομερή ζημιά στην οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαπραγματεύονταν το πρώτο εξάμηνο με τον τρόπο που επέλεξε να διαπραγματευτεί, το 3ο Μνημόνιο δεν θα χρειαζόταν»…..«για να διαπραγματευτεί περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις καθώς χρειαζόμαστε μια ανταγωνιστική οικονομία και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει άμεσα να χαμηλώσουμε τους φόρους και να απελευθερώσουμε την αγορά μας».

Εδώ λοιπόν κρίνονται όλα: στην έλλειψη αξιοπιστίας που είναι το ισχυρότερο διαχρονικά νόμισμα στις διαπραγματεύσεις.

Η διαδρομή της «πρώτης φοράς αριστερά» κυβέρνησης είναι σαφής. Εκτροχίασε την ελπίδα της χώρας το 2015 για την καρέκλα και συνεχίζει να το κάνει πάλι για την καρέκλα. Απλά η καταστροφή όσο περνάει ο καιρός είναι μεγαλύτερη.

Να το πούμε απλά: Κάνουν κακό στην χώρα.

Και τι πρέπει να γίνει;

Μεταρρυθμίσεις, μέτρα ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο και να επέλθει το τέλος των ιερών φατριών της Μεταπολίτευσης.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι γνωστές εδώ και χρόνια απλά οι κυβερνήσεις φοβούνταν να τις κάνουν. Χρειάζονται σε όλα τα επίπεδα και τις άρχισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στην παιδεία, τα εργασιακά, το φορολογικό, τις επενδύσεις, την αγροτική πολιτική και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει σε μέτρα ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο.

Σε αυτά εντάσσεται μια δίκαιη φορολογία για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Μια κοινωνική ασφάλιση που αναλογίζεται το μέλλον και διορθώνει τις στρεβλώσεις τους παρελθόντος.

Μέτρα κατά της ανεργίας και υπέρ της προσέλκυσης των επενδύσεων.

Ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά με έμφαση στις ΜμΕ που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Δραστικές αλλαγές στο κομματικό κράτος που κρατάει τόσα χρόνια εγκλωβισμένη την ανάπτυξη της χώρας. Υπάρχουν άριστοι Δημόσιοι Υπάλληλοι που δεν φοράνε κομματικές ταμπέλες, που δεν συνταξιοδοτούνται στα 45, που δεν είναι εργατοπατέρες και που δεν αναπνέουν ίντριγκα και καμαρίλα.

Συγχρόνως, η αριστεία και η επιστήμη τιμωρείται και εκδιώκεται. Ο πόλεμος Κατρούγκαλου εναντίον όλων των επιστημόνων της χώρας και σε όσους είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτούς που λέμε μπλοκάκηδες, είναι ανελέητος. Όλα τα Επιμελητήρια έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη εναντίον του Ασφαλιστικού – κάτι που στηρίξαμε με την Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων – γιατί απλά μετέτρεψαν το ασφαλιστικό σε νέο φορολογικό.

Για αυτό χρειαζόμαστε να τελειώσουμε με τις φατρίες της Μεταπολίτευσης που καπηλεύονται τη χώρα και δεν την αφήνουν να πάει μπροστά. Συνδικαλιστές άεργοι, επαγγελματίες επαναστάτες και γενικότερα καριερίστες του τίποτα, καθώς θυμάστε ότι για αυτούς «η καριέρα είναι χολέρα», ορίζουν το μέλλον της χώρας. Όλοι έκαναν λάθη στο παρελθόν αλλά εμείς τουλάχιστον στην ΝΔ τα παραδεχτήκαμε και έχουμε βάλει σε τάξη τα του οίκου μας.

Πρέπει να τελειώνουμε με τους βολεμένους που δεν δούλεψαν ποτέ, με τους «τυχερούς» που πήραν σύνταξη στα 45, με όλους αυτούς που κάνουν τους ταλαντούχους νέους να φεύγουν απελπισμένοι από την χώρα, τους 50χρονους που έχασαν την δουλειά τους και την αξιοπρέπεια τους, και τους επιστήμονες που δουλεύουν για να στηρίζουν το «αντιπαραγωγικό όραμα» του κομμουνιστή κ. Κατρούγκαλου.

Εμείς πρέπει να ορίσουμε το μέλλον που μας αξίζει. Να το φτιάξουμε μαζί. Με στρατηγική που θα έχει αρχή, μέση και τέλος.

Αυτό το μέλλον μας το εγγυάται η συμμετοχή σας, και η αφοσίωση σας στον κοινό σκοπό: να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρότερη, παραγωγικότερη και πιο δίκαια.

Αν κάποιοι θέλουν να κάνουν την Ελλάδα μας Βενεζουέλα της Μεσογείου δεν θα τους αφήσουμε.

Αν κάποιοι θέλουν να είμαστε η πρώτη λαϊκίστικη δημοκρατία της ΕΕ δεν θα το επιτρέψουμε.

Αν κάποιοι βλέπουν τους εαυτούς τους σαν τον ηγέτη της Βορείου Κορέας τότε εμείς θα τους θυμίζουμε ότι η Δύση και όλα τα καλά της γεννήθηκαν εδώ.

Ο αγώνας μας δεν είναι μόνο κομματικός. Είναι κοινωνικός. Γιατί η ΝΔ είναι η μόνη υγιής δύναμη που μπορεί να σώσει την χώρα μας από την φτώχεια του λαϊκισμού, από την καταστροφή του παλαιοκομματισμού και από την ακόρεστη πείνα της πάντα τυχοδιωκτικής αριστεράς.

* Ο κ. Νίκος Κωστόπουλος είναι Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας.