Τα 4 «σημάδια» που δείχνουν σταθεροποίηση- Τι λέει ο Δ. Παρασκευής στο Liberal
Κορονοιός

Τα 4 «σημάδια» που δείχνουν σταθεροποίηση- Τι λέει ο Δ. Παρασκευής στο Liberal

Την ελπίδα τους πως θα δούμε την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορονοϊού την προσεχή εβδομάδα εκφράζουν στο Liberal οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, προβλέποντας πως μετά τη σταθεροποίηση των δεικτών της πανδημίας που επιτεύχθηκε τις 3 τελευταίες ημέρες, θα αρχίσει η φθίνουσα πορεία και θα έρθουν καλύτερες ημέρες, καθιστώντας εφικτό το άνοιγμα της εκπαίδευσης και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Το πρώτο θετικό σημάδι ήρθε από την ανάλυση των λυμάτων, όπου το επιδημιολογικό  φορτίο παρουσίασε μείωση κατά 27% όπως ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης. Η διαπιστωθείσα μείωση ωστόσο πρέπει να πιστοποιηθεί με την ανάλυση νέων δειγμάτων την προσεχή εβδομάδα  προκειμένου οι ειδικοί να εξάγουν ένα σωστό αποτέλεσμα.

Το δεύτερο αισιόδοξο σημάδι είναι η σταθεροποίηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, που μετριούνται στα νοσοκομεία. Εκεί καθημερινά,  με 270 ασθενείς να κάνουν εισαγωγή και 227 να λαμβάνουν εξιτήρια φάνηκε να κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στις εισαγωγές και τα εξιτήρια, δημιουργώντας ένα ελπιδοφόρο κλίμα.

Το τρίτο σημάδι  ήρθε  από τον δείκτη θετικότητας που παρέμεινε για 2η συνεχόμενη εβδομάδα σταθερός στο 6%, ενώ μια τέταρτη αχτίδα αισιοδοξίας έστειλε  το νοσοκομείο «Αττικόν», όπου έγινε μειωμένος αριθμός εισαγωγών σε εφημερία και συγκεκριμένα 60 εισαγωγές έναντι των 90.

Όλα αυτά τα ευρήματα προδίδουν «ανάσες» στο ΕΣΥ και αναθερμαίνουν την συζήτηση για τα επικείμενα ανοίγματα, με βασικό «όπλο» το εβδομαδιαίο self -testing των πολιτών, που θα χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο για να ξεκλειδώσει την επιστροφή των μαθητών στα θρανία και το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Όντως έχουμε μια εικόνα σταθεροποίησης και μένει τώρα να δούμε αν τα κρούσματα και οι νοσηλείες θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία την προσεχή εβδομάδα, οπότε αυτό θα σημάνει πως περάσαμε την κορύφωση», εξηγεί ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.  Ο καθηγητής διευκρινίζει ότι τα προγνωστικά μοντέλα, που χρησιμοποιεί η Επιτροπή είναι ενδεικτικά και πως ο μόνος τρόπος να επιβεβαιώσουμε πως περάσαμε την κορύφωση του 3ου κύματος είναι να φτάσουμε σε ένα pic και μετά τα κρούσματα να καταγράψουν πτωτική πορεία.  Μόνο τότε- και εκ του αποτελέσματος- βγαίνει με ασφάλεια το συμπέρασμα ότι τα χειρότερα είναι πλέον πίσω μας.

Το «καλό» σενάριο συνεπώς είναι να επιβεβαιωθούν όλα αυτά, μέσα στην προσεχή εβδομάδα, οπότε την προσεχή Παρασκευή 2/4, η Επιτροπή θα μπορέσει να εισηγηθεί το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων (ταυτόχρονα, σαν μια οντότητα) τη Δευτέρα 5/4 και ακολούθως το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής, αναφερόμενος στο εργαλείο των self-test, τα ανοίγματα μπορούν να γίνουν διαδοχικά αλλά και ταυτόχρονα, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. «Θέλουμε κι εμείς να μπορέσουμε να εισηγηθούμε με ασφάλεια το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και το θέλουμε περισσότερο από όλους» εξομολογείται σε μια ανθρώπινη στιγμή του ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Liberal.gr, αφήνοντας να φανεί πόσο πολύ έχει κουράσει τους Επιστήμονες της Επιτροπής το βάρος της ευθύνης που κουβαλούν εδώ και 13 μήνες στους ώμους τους. 

Ανεξαρτήτως σεναρίου αν δηλαδή θα τα πάμε καλά η οχι τόσο καλά με την σταθεροποίηση και την ύφεση των κρουσμάτων η επιτροπή εμπειρογνωμόνων έχει λάβει υπόψη της το γεγονός πως αυτό το Σαββατοκύριακο αλλάζει η ώρα και επανέρχεται στην θερινή με συνέπεια να μεγαλώνει η ημέρα και να νυχτώνει αργότερα.

Συνεπώς λίαν συντόμως θα μετακινήσουν το ωράριο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για να το προσαρμόσουν με το πότε πέφτει το σκοτάδι.

Η νέα συνεδρίαση της Επιτροπής θα γίνει την  προσεχή Τρίτη και στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η επιστροφή των μαθητών του γυμνασίου και του λυκείου στα θρανία τους -καθώς πλέον η σχολική χρονιά βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων καθίσταται εφικτό με την αξιοποίηση των self -test που αναμένεται να γίνουν υποχρεωτικά (μια φορά την εβδομάδα) για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους  των σχολείων, Παράλληλα, οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, το λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, την εστίαση, τον τουρισμό, τη μεταποίηση και τα δικαστήρια θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορονοϊού.

Επί της διαδικασίας του self-testing  ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης εξηγεί πως σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ, (που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή), θα επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα. Την προσεχή εβδομάδα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για τη διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή των απαραίτητων πρωτοκόλλων για κάθε περίπτωση, όπως για παράδειγμα απουσία από το σχολείο και την εργασία, ενώ το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης θα δηλώνεται στη νέα πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Παράλληλα, όλοι-και μαζί τους ο Δημήτρης Παρασκευής- ελπίζουν πως θα προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι εμβολιασμοί, που μαζί με το μαζικό testing (μοριακά test, rapid test και self-test) και τα μέτρα προστασίας (μάσκα και αποστάσεις) θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα.

Το «κακό» σενάριο, που όλοι απεύχονται να συμβεί είναι να καταγραφεί νέα αύξηση στα κρούσματα την προσεχή εβδομάδα, που θα επιφέρει νέα αύξηση στις νοσηλείες και μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ, στέλνοντας  ταυτόχρονα το μήνυμα πως ακόμα δεν πιάσαμε την κορύφωση του 3ου κύματος. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να περιμένουμε, κρατώντας σαν αισιόδοξο στοιχείο, το γεγονός πως η αύξηση του αριθμού των ενεργών κρουσμάτων συνεπάγεται μεγαλύτερη φυσική ανοσία στην κοινότητα. Είναι σαφές ότι κι αυτό  παίζει ένα ρόλο, όπως φάνηκε από την ηπιότερη επιδημιολογική καμπύλη του 3ου κύματος στη Θεσσαλονίκη, μετά την μεγάλη διασπορά του 2ου κύματος στον περσινό «μαύρο» Νοέμβρη.