ΣΥΡΙΖΑ έχουμε

Του Θανάση Χειμωνά

Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί μια είδηση. Δεν έχει διασταυρωθεί αλλά δεν έχει διαψευστεί και από πουθενά. Ακούγεται παράξενη αλλά φαντάζει απόλυτα πιθανή.

Όπως λοιπόν έγραψε η εφημερίδα Real Life, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει πίσω μια από τις συχνότητες τις οποίες διαθέτει σε διεθνή κανάλια και να δημιουργήσει την ΕΡΤ 4, το τέταρτο (πέμπτο αν υπολογίσει κανείς το κανάλι της Βουλής) κρατικό τηλεοπτικό κανάλι το οποίο και θα έχει αποκλειστικά αθλητικό χαρακτήρα. Κάτι σαν ελληνικό Eurosport δηλαδή που πέρα από Μουντιάλ και Ευρωμπάσκετ θα δίνει βάρος και σε σχετικά λιγότερο διαδεδομένα αθλήματα.

Η ιδέα δημιουργίας ενός αμιγώς αθλητικού καναλιού, το οποίο μάλιστα θα δίνει έμφαση σε λιγότερο δημοφιλή σπορ, δεν είναι καθόλου κακή. Το περασμένο Σαββατοκύριακο π.χ. ο ελληνικός αθλητισμός σημείωσε δύο μεγάλες επιτυχίες. Η Εθνική πόλο νέων γυναικών έφτασε μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ενώ ο αθλητής του πινγκ πονγκ Γιάννης Σγουρόπουλος ήρθε δεύτερος στο ΤΟΠ 10 νέων της Ευρώπης. Η ΕΡΤ μετέδωσε  τον τελικό του πόλο σε μαγνητοσκόπηση αργά το βράδυ ενώ με το πινγκ πονγκ δεν ασχολήθηκε καθόλου. Δεν μπορούμε να την κατηγορήσουμε γι αυτό. Δεν γίνεται να έχουμε απαίτηση από ένα κρατικό κανάλια να μεταδίδει πόλο και πινγκ πονγκ σε ώρες prime time.

H ύπαρξη λοιπόν ενός αθλητικού καναλιού θα αποτελούσε λύση για τέτοιας μορφής «προβλήματα». Αθλήματα που έχουν το δικό τους φανατικό κοινό θα αποκτούσαν τηλεοπτικό «βήμα» κάτι που θα αποτελούσε αφορμή για πολύ κόσμο να τα ανακαλύψει και ενδεχομένως να ασχοληθεί ενεργά μαζί τους. Ένα τέτοιο κανάλι σύντομα θα έβρισκε και τους αντίστοιχους σπόνσορες, δηλαδή εταιρείες  που παράγουν είδη σχετικά με τα αθλήματα αυτά. Φυσικά, το κανάλι αυτό θα μετέδιδε και δημοφιλή αθλητικά γεγονότα στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή τον στίβο, χτυπώντας υψηλές θεαματικότητες και αποφέροντας χρήματα στην Ελληνική Τηλεόραση και –κατ' επέκταση- στο ελληνικό κράτος.

Το κόστος δημιουργίας ενός τέτοιου καναλιού θα μπορούσε να είναι έως και μηδαμινό. Δόξα τω Θεώ στην ΕΡΤ «εργάζονται» περίπου 3000 άτομα εκ των οποίων μόνο καμιά οχτακοσαριά είναι ενεργά. Κάποιοι από τους υπόλοιπους λοιπόν θα μπορούσαν άνετα να αξιοποιηθούν στο αθλητικό κανάλι. Τέλος, ουσιαστικά δεν χρειάζεται καν νέα συχνότητα και δημιουργία νέου καναλιού. Υπάρχει ήδη η ΕΡΤ 2 που από το 2015 και μετά παίζει μόνο επαναλήψεις. Κάλλιστα μπορεί να διαμορφωθεί ως αθλητικό κανάλι και να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Ό,τι διαβάσατε μέχρι εδώ βέβαια κινείται στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα συμβεί. Το πιο πιθανό είναι να δημιουργηθεί πανηγυρικά ως νέο κανάλι η ΕΡΤ 4. Κανένας από τους νυν κηφήνες της ΕΡΤ δεν θα την πλαισιώσει. Θα προκηρυχτούν νέες προσλήψεις –αποκλειστικά και μόνο συριζοφρουρών και πιθανότατα όταν θα πλησιάζουν οι εκλογές. Εν συνεχεία το κανάλι θα υπολειτουργεί, μεταδίδοντας κυρίως επαναλήψεις παλιών αγαπημένων ποδοσφαιρικών αγώνων «από το αρχείο της ΕΡΤ».

ΣΥΡΙΖΑ έχουμε.