ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Ποτάμι Ε.Π.Ε

ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Ποτάμι Ε.Π.Ε

Του Σάκη Μουμτζή

Η ΕΠΕ που έχουν συστήσει οι τρεις συνεταίροι δεν πρόκειται να λυθεί. Η εξουσία είναι γλυκιά και μοιράζει δώρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Επικρατείας Βερναρδάκης ήταν ξεκάθαροι χθες. Θα τροποποιήσουν τον κανονισμό της Βουλής για να μην χάσουν τα προνόμια της κοινοβουλευτικής ομάδας τα συνεταιράκια του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Καμμένος και ο Στ. Θεοδωράκης. Είναι λογικό. Θα πρέπει να αμειφθούν και όχι να τιμωρηθούν για τις προσφερθείσες υπηρεσίες στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνον, και μάλιστα σε δύσκολες στιγμές.

Και ο Π.Καμμένος και ο Στ.Θεοδωράκης έπαιξαν αριστουργηματικά τον ρόλο που τους ανέθεσε ο μεγάλος σκηνοθέτης. Αρα, κάτι πρέπει να γίνει για να διασωθούν πολιτικά, προς το παρόν.

Ομως ό,τι και να κάνουν ο ευτελισμός και των τριών συνεταίρων θα είναι πλήρης. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί πως φοβάται τις απειλές του Π.Καμμένου και έτσι υποκύπτει σε αυτές. Ο Π.Καμμένος θα φανεί πως μεθόδευσε με τον Τσίπρα την δήθεν διαφωνία τους, αφού τώρα με παρέμβαση του πρωθυπουργού διασώζεται πολιτικά και ο Στ.Θεοδωράκης θα φανεί αυτό που φαίνεται. Το κρυφό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ στα δύσκολα.

Μα θα τολμήσουν να αλλάξουν τον κανονισμό της Βουλής; Είναι δυνατόν να γίνονται τόσο κραυγαλέες παρεμβάσεις, που αγγίζουν το όριο του πολιτικού σκανδάλου;

Στην Ελλάδα του Τσίπρα, του Καμμένου και του Θεοδωράκη όλα γίνονται. Μέχρι και μαγνητοφωνήσεις βουλευτών. Αυτοί που επαγγέλονταν το «καινούργιο» χρησιμοποιούν μεθόδους που είχαμε να τις δούμε από το «βρώμικο 89».

Αλλωστε, ποιος θα θυμάται αυτήν την συναλλαγή; Μετά τις εκλογές ο μεγάλος σκηνοθέτης κάπου θα τακτοποιήσει τα παιδιά του. Τελείωσαν μια «βρώμικη» δουλειά. Θα πάρουν όλοι το κατιτίς τους.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι τρείς μαζί—υπό την υψηλή επιστασία του πρέσβη-- «έστησαν» την δουλειά. Ψήφος εμπιστοσύνης, συμφωνία για τις Πρέσπες. Και ας σκούζει ο Θεοδωράκης για την κατάντια του. Ηξερε πολύ καλά πως όταν συμμετέχει κάποιος σε ένα χοντρό κόλπο μπορεί και να συντριβεί. Ιδίως εάν είναι μικρός και άβγαλτος.

Συνεπώς, θα δούμε ένα ακόμα βήμα ευτελισμού του κοινοβουλίου. Μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ρεταλιών θα δούμε τώρα και κοινοβουλευτικές ομάδες—κουρελούδες. Αυτό είναι το καλό με αυτούς τους απίθανους τύπους. Δεν πλήττουμε ποτέ, καθώς κάθε ημέρα διαπιστώνουμε πως ο πάτος του βαρελιού μπορεί να πάει και παρακάτω.

Η πτώση δεν έχει τέλος!

Πραγματικά ζούμε το τέλος της Μεταπολίτευσης, υπό την έννοια πως μια πορεία δημοκρατικής νομιμότητας, με όλες τις ατέλειες της, δίνει την θέση της σε μια κατάσταση θεσμικής εκτροπής. Γιατί όλη αυτή η μεθόδευση των δύο ψηφοφοριών έτσι μόνον μπορεί να χαρακτηριστεί. Και ακόμα δεν τελειώσαμε. Τα «καλύτερα» τώρα έρχονται...

Αν δεν έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις, μάλλον απίθανο, η Νέα Δημοκρατία το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει, θα είναι να επαναφέρει τις συνθήκες της Μεταπολιτευτικής πολιτικής κανονικότητας. Μιας κανονικότητας που την διαμόρφωσαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κ.Σημίτη, ο Κώστας Καραμανλής, ο Γ.Α.Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς.

Και την μαγάρισαν τα τρία συνεταιράκια.