Συριζαίικα Hoaxes

Του Θανάση Χειμωνά

Είναι γνωστό πως το διαδίκτυο αποτελεί μια αχανή ζούγκλα παραπληροφόρησης. Η εμφάνιση των σόσιαλ μίντια την τελευταία δεκαετία δε, έκανε την κατάσταση να ξεφύγει τελείως. Κατά κάποιο τρόπο όλα ξεκίνησαν από εκείνο το δύσμοιρο «παλικάρι που χρειάζεται αίμα στον Ευαγγελισμό» το οποίο όπως φαίνεται πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του στο συγκεκριμένο νοσοκομείο σε αυτή την κατάσταση. Από κοντά φυσικά και ο «άτυχος αστυνομικός που έσβησε αθόρυβα» μετά από επίθεση αναρχικών. Επτάψυχο το συγκεκριμένο όργανο της τάξης όλο σβήνει και ξανανάβει.

Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν χιλιάδες και είναι εντυπωσιακό πως πολλοί συνάνθρωποί μας, ενώ παραμένουν υπερβολικά δύσπιστοι απέναντι στα παραδοσιακά ΜΜΕ, είναι έτοιμοι  να χάψουν κάθε αρλούμπα τους πασάρουν διάφοροι επιτήδειοι στο ίντερνετ.

Εδώ και τέσσερα χρόνια δημιουργήθηκε (ως μπλογκ αλλά στο Facebook) η σελίδα «Ελληνικά Hoaxes». Στόχος της ήταν ακριβώς να βάλει μια τάξη στη ζούγκλα που προαναφέραμε. Να διαψεύδει, πάντα εμπεριστατωμένα και με στοιχεία, όλα αυτά τα fake news που εισβάλουν καθημερινά στους υπολογιστές και τα smartphone μας.

Η σελίδα αυτή όμως δεν ασχολείται μόνο με καλαμπουράκια ευφάνταστων τρολ. Έχει ξεσκεπάσει ουκ ολίγες απάτες για παιδάκια που δήθεν πεθαίνουν από καρκίνο και χρειάζονται ευρώπουλα για να επιβιώσουν ενώ έχει πετύχει αποφασιστικά χτυπήματα και εναντίον του νεοελληνικού ρατσισμού απέναντι στους, πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους μουσουλμάνους διαψεύδοντας άπειρες κάλπικες «ειδήσεις» για μούφα θηριωδίες που τους αποδίδονται εκ του πονηρού.

Την προηγούμενη εβδομάδα  τα Ελληνικά Hoaxes έκαναν το μοιραίο σφάλμα: Διέπραξαν το έγκλημα να ξεσκεπάσουν την απάτη του –συριζοκρατούμενου πλέον- ΑΠΕ σχετικά με το διαβόητο συνέδριο της Εσθονίας.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με «εργαλείο» το ΑΠΕ προσπάθησε να περάσει στην κοινή γνώμη πως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής δικαιώθηκε για την απόφασή του να μποϊκοτάρει το εν λόγω συνέδριο που είχε ως αντικείμενο τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων. Πως το κείμενο του συνεδρίου άλλαξε ριζικά εξαιτίας του Έλληνα υπουργού και πως το ίδιο το συνέδριο εξελίχθηκε σε φιάσκο καθώς συμμετείχαν σε αυτό μόλις οκτώ χώρες. Τα Ελληνικά Hoaxes απέδειξαν με αναφορές στο επίσημο site του συνεδρίου αλλά και σε ξένα ΜΜΕ πως κανένας από τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Στο συνέδριο συμμετείχαν τελικά 19 κράτη και οι αλλαγές στο κείμενό του ήταν επουσιώδεις.

Τι το ήθελαν αυτό; Είναι γνωστό πως τα καλόπαιδα στον ΣΥΡΙΖΑ απεχθάνονται οτιδήποτε αμφισβητεί την δική τους και Μοναδική Αλήθεια. Τον παράλληλο σύμπαν στο οποίο ζουν, εκεί όπου η Ελλάδα του Αλέξη Τσίπρα είναι το μικρό γαλατικό χωριό (νοερά πλάι στη Βενεζουέλα στην άλλη άκρη του κόσμου) που αντιστέκεται στην παγκόσμια λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού. Εκεί που οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (εκτός φυσικά από τη Ρωσία του φιλέλληνα και ουμανιστή Βλαδίμηρου Πούτιν) είναι όλες φιλοναζιστικές και κατοικούνται από απαίσιους λαούς που ξεπούλησαν τον κομμουνιστικό παράδεισο μόνο και μόνο για να τρώνε καπιταλιστικά χάμπουργκερ. Εκεί που όποιος τολμά να αμφισβητήσει τον Αριστερό (με Άλφα κεφαλαίο) ΣΥΡΙΖΑ είναι φασίστας και χουντικός- όπως αποκάλεσε τον Αρκά η κυρία Νίνα Κασιμάτη επειδή διαφωνεί με τα σκίτσα του.

Αυτό ακριβώς άλλωστε περιλάμβανε και το σάλπισμα της επίθεσης: Ένα γνωστό και μη εξαιρετέο έμμισθο συριζοτρόλ έγραψε στο Twitter πως «Τα Ελληνικά Hoaxes είναι ο νέος Αρκάς του Κούλη» (ή κάτι τέτοιο). Τα συντρόφια του ανέλαβαν διαδικτυακή δράση και σύντομα η σελίδα των Ε.Η. στο Facebook κατακλύστηκε από στίφη συριζαίων (κάποιοι από αυτούς σεσημασμένοι υπάλληλοι της Κουμουνδούρου)  που αποκαλούσαν τους διαχειριστές «πουλημένους», «φασίστες», «νεοναζί», «ψεκασμένους» (!) και άλλα όμορφα επίθετα, χαρακτηριστικά της συριζαίικης ιντερνετικής αλητείας των τελευταίων χρόνων.

Επαναλαμβάνω: Όλα αυτά για μία και μοναδική αντικυβερνητική ανάρτηση. Και, ξαναλέω, μιλάμε για μια σελίδα που έχει πολεμήσει λυσσαλέα την ρατσιστική προπαγάνδα του  ίντερνετ. Θα μου πείτε βέβαια, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία. Ο ρατσισμός είναι πια ένα θέμα τόσο μπανάλ γι αυτούς…

Από μια άποψη βέβαια, η επίθεση των συριζαίων στα Ελληνικά Hoaxes είναι απολύτως λογική και αναμενόμενη. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στα Fake News για να ανέβει στην εξουσία. Τα παιδάκια που λιποθυμούσαν (μέχρι το 2015) στα σχολεία και οι Γερμανοολλανδοί αστυνομικοί που είχε επιστρατεύσει η κυβέρνηση του ΓΑΠ για να πατάξει τους Αγανακτισμένους μετατράπηκαν σε χιλιάδες ψηφαλάκια αφελών. Ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε –και ποντάρει- σε ένα κλίμα συνομωσιολογικής τρομοκρατίας. Μια διαδικτυακή πηγή αλήθειας σαν τα Ε.Η. αποτελεί μέγιστο κίνδυνο για την επικοινωνιακή του πολιτική. Θεωρώ δεδομένο πως το συριζαίικο διαδικτυακό παρακράτος θα κάνει ό,τι μπορεί για  να «ρίξει» την σελίδα αυτή από το Facebook. Το έχει πετύχει πολλές φορές στο παρελθόν. Ας  στηρίξουμε εμπράκτως λοιπόν τα Ελληνικά Hoaxes.