Σύντροφοι και συνοδοιπόροι στο μονοπάτι της δραχμής

Σύντροφοι και συνοδοιπόροι στο μονοπάτι της δραχμής

Tου Κώστα Τσιάρα*

Στη σκιά των αποκαλύψεων Γκάλμπρεϊθ για τον πρώην Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, πριν από μερικούς μήνες, μέσα από αυτή τη στήλη, είχα υποστηρίξει ότι στο ταξί για το νομισματοκοπείο, ο κ. Λαφαζάνης δεν ήταν μόνος. Με συνεπιβάτες τον ανεκδιήγητο πρώην επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου και πιθανότατα τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, το σχέδιο Ζ ή PLAN X ή όπως αλλιώς το βάφτιζε η αριστερή νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ, με ταξί ή με γαϊδουράκια, η χώρα είχε ήδη μπει στον αστερισμό του GREXIT.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνούσε πως φτάσαμε στην αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, τα capital controls και τελικά το 3ο αχρείαστο μνημόνιο της αριστεράς, δεν σκόπευε φυσικά να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή, ούτε να βρει το εξιλαστήριο θύμα για την καταστροφική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στο πρόσωπο του κ. Βαρουφάκη. Ούτε βέβαια καταλόγιζε προκαταβολικά ποινικές ευθύνες σε πρόσωπα της αριστερής κυβέρνησης. Η πρότασή μας εξαντλήθηκε στην κατά τον Κανονισμό της Βουλής αρμοδιότητα μιας εξεταστικής επιτροπής, δηλαδή απλά και μόνο τη διερεύνηση πιθανών ευθυνών. Και σκόπευε να ρίξει φως στη σκοτεινή διαπραγμάτευση που επέφερε δυσβάστακτα βάρη στους Έλληνες πολίτες, για να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά σε αυτόν τον τόπο προσωπικές στρατηγικές, που αγνοούν τις εθνικές προτεραιότητες και τα εθνικά προτάγματα.

Ακολουθώντας την πεπατημένη παρελθόντων ετών, ο κ. Τσίπρας απέρριψε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, αφήνοντας σκιές να αιωρούνται στην πολιτική ζωή. Και καλλιέργησε την εντύπωση ότι καλύπτει πρόσωπα και καταστάσεις. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις όμως από τους διαλόγους του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και την φερόμενη ως πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να τυπώσει δραχμές με τη βοήθεια της Ρωσίας, αλλά και η τοποθέτηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, φανερώνουν ότι Βαρουφάκης – Λαφαζάνης – Τσίπρας ήταν συνοδοιπόροι στο ίδιο μονοπάτι. Το μονοπάτι που οδηγούσε τη χώρα στη δραχμή.

Και αν αυτός ο ισχυρισμός φαντάζει υπερβολικός ή αν κάποιοι θεωρούν ότι σπεύδει να αποδώσει ευθύνες που δεν αναλογούν στον κ. πρωθυπουργό, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τον κ. Τσίπρα: να αποδεχτεί την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που απέρριψε πριν από λίγους μήνες. Και χωρίς φόβο να προσέλθει στην αρμόδια επιτροπή για να δώσει τις αναγκαίες εξηγήσεις για τον ίδιο αλλά και τους πρώην υπουργούς του Π. Λαφαζάνη και Γ. Βαρουφάκη.

Ειδάλλως, θα το πράξει η νέα πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας αμέσως μετά τις επερχόμενες εκλογές στις οποίες ο κ. Τσίπρας θα οδηγηθεί φέροντας ακέραια την ευθύνη για τη βαριά σκιά που πέφτει στην πολιτική ζωή του τόπου. Και βεβαίως οι αφορισμοί του κ. Τσίπρα στους πρώην συντρόφους του θα παραμένουν άνευ αντικρίσματος.

*Ο κ. Κώστας Τσιάρας είναι βουλευτής Καρδίτσας & Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας