Συνταγματική Αναθεώρηση

Συνταγματική Αναθεώρηση

Του Στέφανου Μάνου

Η Νέα Δημοκρατία ενώ μάλλον συμφωνεί σε γενικές γραμμές με την πρόταση της κ. Γεννηματά για Συνταγματική Αναθεώρηση, θεωρεί ότι το «timing» δεν είναι σωστό, και το κλίμα για μια τέτοια συζήτηση με την κυβέρνηση Τσίπρα δεν προσφέρεται.

Ο κ. Βενιζέλος και αυτός διαφωνεί με την πρόταση της κ. Γεννηματά διότι κατ'' αυτόν η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η κατεξοχήν συναινετική διαδικασία που απαιτεί να υπάρχει κλίμα συναίνεσης για μεγάλη περίοδο που περιλαμβάνει τις σχετικές συζητήσεις και ψηφοφορίες σε δυο διαδοχικές Βουλές και στις εκλογές που μεσολαβούν. Τέτοιο κλίμα συναίνεσης προφανώς δεν υπάρχει και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για Συνταγματική Αναθεώρηση.

Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα απεχθάνομαι τις υποκρισίες. Δεν θα συζητούσα με την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επειδή δεν της έχω την παραμικρή εμπιστοσύνη. Συλλογικά στην κυβέρνηση και σε ένα-ένα τα στελέχη της. Ούτε σήμερα, ούτε αύριο.

Το γεγονός ότι δεν θα συζητούσα με την κυβέρνηση δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν πρέπει να γίνει Συνταγματική Αναθεώρηση. Ασφαλώς πρέπει να γίνει. Με τη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα. Η πλειοψηφία θα πρέπει να ορίσει ποια άρθρα θέλει να αναθεωρήσει και η Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές θα ορίσει το περιεχόμενο της αλλαγής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει να αποφασίσει π.χ. αν θέλει να αναθεωρήσει το φλύαρο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών και η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ορίσει το περιεχόμενο του νέου άρθρου. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν απαιτείται «κλίμα», ή «συναίνεση», αλλά 180 βουλευτικές ψήφοι στην επόμενη Βουλή.

Ο ρόλος μιας αντιπολίτευσης, γεμάτης αυτοπεποίθησης, θα ήταν να πιέζει αενάως την κυβέρνηση να παρουσιάσει με σαφήνεια τον κατάλογο των άρθρων του Συντάγματος την αναθεώρηση των οποίων θα ζητήσει. Ούτε συναντήσεις, ούτε συζητήσεις με την κυβέρνηση. Και επιτέλους, ας αφήσουν στην αντιπολίτευση τους μεταξύ τους καυγάδες.