Συνταγματική αναθεώρηση και άλλα κουραφέξαλα

Συνταγματική αναθεώρηση και άλλα κουραφέξαλα

Αυτή η ιστορία με το Σύνταγμα μου θυμίζει την παροιμία ''έριξε ένας τρελός μια πέτρα στο πηγάδι κι έπεσαν τριάντα γνωστικοί να την βγάλουν''. Έριξε ο Τσίπρας μια αναθεώρηση στην πιάτσα κι όρμησε ο μισός πολιτικός κόσμος να την καταδικάσει κι ο άλλος μισός να την δοξάσει. Μπούρδες, ο κοσμάκης έχει τα θέματα του και την έχει –μετά συγχωρήσεως- γραμμένη την αναθεώρηση.

Ας μην κοροϊδευόμαστε: Η αλλαγή του Συντάγματος ήταν πάντα υπόθεση της πολιτικής ελίτ και κανενός άλλου. Ούτε θα μπορούσε να είναι αλλιώς τα πράγματα. Ο μπάρμπα Μήτσος απ' τα Πετράλωνα και η κυρά Κατίνα από το Λασίθι, ούτε ξέρουν τι είναι το Σύνταγμα, ούτε είναι ικανοί να συνεισφέρουν θετικά στην αλλαγή του. Άρα τι τους ανακατώνουν τους ανθρώπους; Γιατί τους επικαλούνται; Θυμάται κανείς αυτή την αστεία ιστορία με τις 13 λαϊκές περιφερειακές συνελεύσεις που θα έκαναν προτάσεις για την Συνταγματική αναθεώρηση, η οποία ξεκίνησε το 2016 με κυβερνητική φιέστα στον περίβολο της Βουλής; Το τι σανό μας έχει ταΐσει τελικά ο Σύριζα όλα αυτά τα χρόνια δεν περιγράφεται.

Τα πράγματα με την Συνταγματική αναθεώρηση είναι πολύ απλά, όπως είναι και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Θα αλλάξουν κάποια άρθρα του, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019. Κι επειδή είναι πασιφανές ότι θα κερδίσει η ΝΔ, ο Τσίπρας κάνει και εδώ διαχείριση ήττας. Γι αυτό δεν δέχτηκε την πρόταση Μητσοτάκη να προτείνουν και τα δυο κόμματα τα –κατά την γνώμη τους- αναθεωρητέα άρθρα, να τα ψηφίσουν όλα και οι δυο και η επόμενη βουλή να αποφασίσει τις αλλαγές.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, αν ένα άρθρο κριθεί αναθεωρητέο απ' αυτή τη βουλή με 180 ψήφους, τότε χρειάζεται 151 ψήφους στην επόμενη βουλή για ν' αλλάξει. Αντιθέτως, αν κριθεί αναθεωρητέο σήμερα με 151 ψήφους, θέλει 180 στην επόμενη βουλή. Αφού ο Τσίπρας ξέρει ότι θα χάσει τις εκλογές και ότι ο Κυριάκος θα έχει τους 151 ψήφους της επόμενης βουλής., ηλίθιος είναι να προσφέρει στον Κυριάκο καμιά τριανταριά άρθρα του Συντάγματος (ψηφισμένα σήμερα με 180) ώστε αυτός να τ' αλλάξει όπως γουστάρει; Προτιμά να τα ψηφίσει σήμερα με 151, ώστε ο Κυριάκος να θέλει αύριο 180 για να κάνει τις αλλαγές.

Είναι λοιπόν ένα πολιτικό σκάκι, που θα παίξουν πέντε αρχηγοί κομμάτων, είκοσι πολιτικά μεγαλοστελέχη, δέκα Συνταγματολόγοι κι άντε όσοι βουλευτές είναι δικηγόροι και καταλαβαίνουν. Και είναι ένα σκάκι που δεν έχει σχέση ούτε με συναινέσεις, ούτε με καλές προθέσεις, ούτε με προσαρμογές του καταστατικού χάρτη της χώρας στα σύγχρονα δεδομένα. Ένα power game είναι κι αυτό και μάλιστα από τα πιο εξειδικευμένα. Καλά κάνουν και το παίζουν, απλώς ας μην λένε μπούρδες για την εμπλοκή του κοσμάκη στην διαδικασία ή για την επίδραση των σχεδιαζόμενων συνταγματικών αλλαγών στις εκλογές.

Ο βουρλισμένος πολίτης αυτά τα ακούει βερεσέ, εξ άλλου δεν καταλαβαίνει γρυ. Για τις συντάξεις θα ψηφίσει αυτός, για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για το άνεργο παιδί του και τον ΕΝΦΙΑ. Κι ό,τι ψηφίσει, θα έχει αντανάκλαση στο Σύνταγμα. Όχι ανάποδα.