Συνωμοσία-πρόβα ολοκληρωτισμού

Συνωμοσία-πρόβα ολοκληρωτισμού

«Το ολοκληρωτικό κίνημα είναι πράγματι ειλικρινές στην προπαγάνδα του και αυτή η ειλικρίνεια εκφράζεται πολύ πιο εκφοβιστικά και στην οργάνωση των υποστηρικτών του παρά στην υλική εκκαθάριση των αντιπάλων του. Οργάνωση και προπαγάνδα είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», έγραφε, ήδη το 1950, η Χάνα Αρεντ στο περίφημο έργο της «Οι απαρχές του ολοκληρωτισμού» (εκδ. Νησίδες). Επισήμανα τις προάλλες, κατά τη συζήτηση παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη, προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει επειγόντως να διαβάσουν, στοχαστικά, τις σκέψεις της μεγάλης πολιτικής φιλοσόφου.

Αν νομίσουν ότι αυτά αφορούν μόνον την παράλληλη άνοδο του εθνικοσοσιαλισμού και του μπολσεβικισμού, μπορούν να ανατρέξουν στη σύγχρονη ανάλυση των Levitsky - Ziblatt («Πώς πεθαίνουν οι Δημοκρατίες», εκδ. Μεταίχμιο), που σας ανέφερα πριν από λίγο καιρό. Αν στην εποχή της Αρεντ ο ολοκληρωτισμός επικρατούσε με πραξικοπηματική απόσπαση της εξουσίας, στον σημερινό κόσμο η «κατάληψη» γίνεται με όπλο τις εκλογές.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, όπως ο κ. Παπαγγελόπουλος, είχαν αυτόν ακριβώς τον στόχο: να ελέγξουν - ανατρέψουν τη Δημοκρατία «εκ των έσω». Άλλωστε, ο εισοδισμός είναι παλαιά τακτική στον χώρο της Αριστεράς. Τον χρησιμοποιούν τώρα παλαιά στελέχη του Κινήματος που δημιούργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, γνωστοί ως «Τσοχατζοπουλικοί του ΣΥΡΙΖΑ», με την ελπίδα ότι θα ελέγξουν τον πολιτικό χώρο που εκφράζεται, εκλογικά, στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Αυτό εννοούσε ο βουλευτής Μάρκου όταν απηύθυνε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τη βρομερή απειλή για όσα θα κάνουν οι Συριζαίοι στη «σ....α» τους!

Πιο πρακτικός ο πρώην πρωθυπουργός, δέχτηκε, υποστήριξε και εξ αντικειμένου βρέθηκε να συντονίζει καθ' όλα παράνομες και ύποπτες ενέργειες όσων του υποσχέθηκαν ότι, με αυτόν τον τρόπο, θα εξουδετερώσουν όχι μόνον πρωτοκλασάτα στελέχη του... αστικού καθεστώτος (με την παραπομπή 10 προσώπων με ντροπιαστικές κατηγορίες στις φυλακές που ονειρεύεται ο κ. Πολάκης), αλλά και τους μηχανισμούς άμυνας που διαθέτει, ευτυχώς ακόμη, η Ελληνική Δημοκρατία της Μεταπολίτευσης.

Ολα όσα έχουν κάνει οι κ.κ. Παπαγγελόπουλος, Παππάς, Καμμένος και άλλοι σκόπευαν σε αυτό: ο λαός να φάει το κουτόχορτο, ώστε να αποδεχθεί τη φορολογική εξόντωση, την απίσχνανση του εισοδήματός του και τη μαζική ανεργία που συμφώνησαν με τους πιστωτές μας με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση του νεφελώματος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τη διατήρησή τους στην κρατική εξουσία. Ορθώς οι δύο ως άνω Αμερικανοί καθηγητές επισημαίνουν ότι αποφασιστικό ρόλο στην επικράτηση των εκ των ένδον ραδιουργών διαδραματίζουν οι ταγοί της Δημοκρατίας όταν κάνουν πως δεν βλέπουν την προφανή συνωμοσία και, κάποτε, συμμετέχουν. Η προσεκτική ανάλυση της στάσης τους κατά το αντισυνταγματικό δημοψήφισμα και σε ορισμένες άλλες περιστάσεις θα αποδείξει πόσο κινδύνευσε η χώρα.

* Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος, βουλευτής (Ν.Δ.)

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της 25ης-26ης Ιουλίου 2020.