Συνεντεύξεις

Ζολτ Ντάρβας: Μπροστά σε νέα κρίση χρέους - Η Ευρώπη κέρδισε λίγο χρόνο 

Σάββατο 11 Απριλίου 2020, 00:01
Βαθιά κρίση χρέους έρχεται στην Ευρώπη καθώς όταν οι αγορές συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της ύφεσης και την αδυναμία της Ιταλίας και της Ισπανίας να αντεπεξέλθουν στο χρέος τους, τα επιτόκια θα εκτιναχθούν και οι πόρτες τους θα κλείσουν, προβλέπει ο αναλυτής του Bruegel Ζολτ Ντάρβας. Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη.
Μπροστά σε νέα κρίση χρέους - Η Ευρώπη κέρδισε λίγο χρόνο 

Συνέντευξη Αλέξη Σταμάτη: «Ο κορονοϊός θα αλλάξει για πάντα την κοινωνική μας ζωή»

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020, 00:03
Ο τρόπος που διασκεδάζουμε, ο τρόπος που περπατάμε στο δρόμο, που βλέπουμε σινεμά και θέατρο, όλα θα αλλάξουν. Ο κορονοϊός θα επηρεάσει σημαντικά την κοινωνική μας ζωή και κάποιες αλλαγές θα είναι βάρβαρες και απότομες, σημειώνει στο liberal.gr ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης μιλώντας για την επόμενη μέρα: στην οικονομία και την κοινωνία, στον εκδοτικό και συγγραφικό κόσμο, στη ζωή μας. Συνέντευξη στην Ελένη Γκίκα.
«Ο κορονοϊός θα αλλάξει για πάντα την κοινωνική μας ζωή»

Αριστείδης Πατρινός: Σε έξι μήνες το φάρμακο για τον κορονοϊό, σε έναν χρόνο το εμβόλιο

Τρίτη 7 Απριλίου 2020, 00:02
Αισιόδοξος ότι η παγκόσμια επιστημονική κινητοποίηση θα αποδώσει το φάρμακο για τον κορονοϊό μέσα σε έξι μήνες και το αντίστοιχο εμβόλιο σε δώδεκα, δηλώνει στο liberal.gr o επιστήμονας Aριστείδης Πατρινός. Παράλληλα, δίνει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την έγκαιρη λήψη των μέτρων κατά της πανδημίας. Συνέντευξη στον Γιάννη Παλιούρη.
Αριστείδης Πατρινός: Σε έξι μήνες το φάρμακο για τον κορονοϊό, σε έναν χρόνο το εμβόλιο

Ταξίδι στην Ύδρα με το ΙΑΜΥ

Κυριακή 5 Απριλίου 2020, 00:03
Το μουσείο της Ύδρας, στο έμπα του λιμανιού, κλυδωνίζεται από την πανδημία όπως όλη η χώρα. Όμως, οι άνθρωποί του είναι εκεί και εργάζονται για την επόμενη ημέρα. Η δραστήρια επικεφαλής του ΙΑΜΥ, Ντίνα Αδαμοπούλου, δεν έχει να αντιπαλέψει μόνο το κλείσιμο του ιδρύματος, αλλά και την αβεβαιότητα για το φετινό καλοκαίρι. Συνέντευξη στον Γιώργο Μυλωνά.
Ταξίδι στην Ύδρα με το ΙΑΜΥ

Γιώργος Νταλάρας: Φοβάμαι την ανέχεια της επόμενης ημέρας

Σάββατο 4 Απριλίου 2020, 00:01
Την αγωνία και τον φόβο του για την επόμενη ημέρα της πανδημίας του κορονοιού, εκφράζει σε συνέντευξή του στο liberal.gr o Γιώργος Νταλάρας. «Φοβάμαι την πόλωση, τον διχασμό, τον λαϊκισμό, την ψυχολογία του όχλου, που θα φέρει η ανέχεια και το κοινωνικό αδιέξοδο», όπως λέει και στέλνει το μήνυμα ότι «πρέπει να σταθούμε δυνατοί, ο ένας δίπλα στον άλλον, μέχρι το τέλος». Συνέντευξη στην Αγγελική Κώττη.
Γιώργος Νταλάρας: Φοβάμαι την ανέχεια της επόμενης ημέρας

Έλληνας καθηγητής Ιατρικής στη Νέα Υόρκη: «Δεν έχουμε φάρμακα!»

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, 00:02
«Δεν έχουμε φάρμακα, ξεμένουμε από εξοπλισμό, ούτε προστατευτικές μάσκες έχουμε, μας δίνουν μια κάθε 5 ημέρες», δηλώνει στο liberal.gr o γιατρός Μανώλης Αρμενάκας που υπηρετεί σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, αναδεικνύοντας τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης. Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη.
Έλληνας καθηγητής Ιατρικής στη Νέα Υόρκη: «Δεν έχουμε φάρμακα!»

Πέτρος Τατσόπουλος: «Η βλακεία κοστίζει ζωές»

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, 00:02
«Η πανδημία είναι η χαρά του συνωμοσιολόγου. Εάν κατορθώνουν να διαδίδουν τα παρανοϊκά τους φούμαρα όταν… δεν συμβαίνει τίποτε, αναλογιστείτε πόσο πιο άκοπα μπορούν να τα διαδίδουν όταν ο εχθρός είναι παγκόσμιος, αόρατος, εν πολλοίς ασυμπτωματικός», σημειώνει ο Πέτρος Τατσόπουλος μιλώντας στο Liberal για την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Συνέντευξη στην Ελένη Γκίκα.
Πέτρος Τατσόπουλος: «Η βλακεία κοστίζει ζωές»

Παναγιώτης Ιωακειμίδης: Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα κλονιστεί, εάν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020, 00:02
Στην καθυστερημένη και εν πολλοίς σπασμωδική αντίδραση της Ευρώπης μπροστά στην πανδημία του κορονοϊού αναφέρεται ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης μιλώντας στο liberal.gr με αφορμή τη στάση κρατών μελών της ως προς την αλληλεγγύη έναντι όσων υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα στη δημόσια υγεία. Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου.
Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα κλονιστεί, εάν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση

Αλέξανδρος Κρητικός: Γιατί η Γερμανία δεν θα κάνει πίσω με το ευρωομόλογο

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020, 00:02
Η Γερμανία θα επιμείνει μέχρι τέλους στην άρνησή της να δεχθεί «κορονο-ομόλογο». Φοβάται ότι αν αποδεχθεί το αίτημα των εννέα ευρωπαίων ηγετών, αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο πάνω στο οποίο θα πατήσουν μετά το τέλος της κρίσης οι χώρες του Νότου, ζητώντας έκδοση και νέων ευρωομολόγων μαζί με χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, εξηγεί στο liberal.gr o διευθυντής ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου DIW Αλέξανδρος Κρητικός. Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη.
Γιατί η Γερμανία δεν θα κάνει πίσω με το ευρωομόλογο

Γιώργος Κόκοτος: Συνεργασία με Γερμανούς ερευνητές για στοχευμένο φάρμακο στον κορονοϊό

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020, 00:02
Ο καθηγητής Χημείας Γιώργος Κόκοτος, μιλώντας στο Liberal.gr, σημειώνει ότι ξεκίνησε συνεργασία με μια γερμανική ομάδα επιστημόνων για το σχεδιασμό ειδικού φαρμάκου που στοχεύει στον νέο κορονοϊό. Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη.
Συνεργασία με Γερμανούς ερευνητές για στοχευμένο φάρμακο στον κορονοϊό

Δημήτρης Κατσίκας: Τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ ο λογαριασμός για την οικονομία

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020, 00:02
Ο λογαριασμός για την στήριξη της οικονομίας θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πιθανώς και να ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ, τονίζει στο liberal.gr ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου του ΕΛΙΑΜΕΠ για την κρίση Δ.Κατσίκας, προσθέτοντας ότι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας δεν είναι απεριόριστες. Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη.
Τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ ο λογαριασμός για την οικονομία

Πάνος Καναβός: Κίνδυνος για δεύτερο κύμα επιδημίας αν χαλαρώσουν τα μέτρα

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020, 00:02
«Η Ευρώπη άργησε σε σχέση με την Κίνα, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι καλύτερα από τις περισσότερες άλλες χώρες, αλλά τα κρούσματα είναι δεκαπλάσια αυτών που επιβεβαιώνονται», τονίζει σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Υγείας του London School of Economics. Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη.
Πάνος Καναβός: Κίνδυνος για δεύτερο κύμα επιδημίας αν χαλαρώσουν τα μέτρα

Aθανάσιος Πρεκατές: Το οξυγόνο, κριτήριο για την νοσηλεία λόγω κορονοϊού

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020, 00:02
Καθοριστικό στοιχείο για να εξακριβωθεί η ανάγκη νοσηλείας ενός ασθενή με συμπτώματα κορονοϊού είναι η μέτρηση του οξυγόνου στον οργανισμό του, τονίζει στο liberal.gr o διευθυντής της ΜΕΘ του Τζανείου Νοσοκομείου, Αθανάσιος Πρεκατές. Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη.
Το οξυγόνο, κριτήριο για την νοσηλεία λόγω κορονοϊού

Έλληνας γιατρός στη Ν. Υόρκη: «Διασωληνώνουμε μόνο όσους έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης»

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020, 00:02
Αποφεύγουμε να διασωληνώνουμε τους μεγαλύτερους ηλικίας ασθενείς ή όσους έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, προκειμένου τα κρεβάτια των ΜΕΘ να δέχονται τους νεότερους και όσους έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης, λέει στο liberal.gr ο Έλληνας γιατρός Λεωνίδας Παλαιοδήμος που εργάζεται στο νοσοκομείο Montefiore Medical Center. Συνέντευξη στην Μαρία Μουρελάτου.
«Διασωληνώνουμε μόνο όσους έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης»

Κώστας Λάβδας: «Η κρίση αποδομεί την Ευρώπη»

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020, 00:02
Ο κορονοϊός απειλεί να αποδομήσει την Ευρώπη τονίζει στο liberal.gr ο Κώστας Λάβδας, που στον απόηχο του γερμανικού «όχι» για το ευρωομόλογο, βλέπει τον κίνδυνο οι «χαμένες» χώρες του Νότου είτε να υποβαθμίζονται περαιτέρω είτε σταδιακά να στρέφονται σε άλλες στρατηγικές έξω από την ενιαία ευρωπαϊκή σφαίρα. Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη.
Κώστας Λάβδας: «Η κρίση αποδομεί την Ευρώπη»

Μιχάλης Γκλεζάκος: «Ο κορονοϊός φέρνει κρατικοποίηση των τραπεζών»

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020, 00:02
Δεν αποκλείεται πολλές από τις τράπεζες να ζητήσουν την βοήθεια του κράτους για να επιβιώσουν, τονίζει στο Liberal.gr ο Μιχάλης Γκλεζάκος, περιγράφοντας ένα εκρηκτικό συνδυασμό. Από τη μία πλευρά τα έσοδα των τραπεζών περιορίζονται σημαντικά λόγω της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και από την άλλη βλέπουν τα δάνεια που έδωσαν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να κοκκινίζουν. Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη.
«Ο κορονοϊός φέρνει κρατικοποίηση των τραπεζών»

Ευάγγελος Φιλόπουλος : «Βόμβα για καρκινοπαθείς ο κορονοϊός στα νοσοκομεία»

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020, 00:02
Εκρηκτικός μπορεί να είναι για τους καρκινοπαθείς, ο συνδυασμός του κορονοϊού με το αδύναμο ανοσοποιητικό τους το οποίο έχει υποστεί καταστολή στο πλαίσιο της θεραπείας τους, τονίζει στο liberal.gr o πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Ευάγγελος Φιλόπουλος. Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη.
«Βόμβα για καρκινοπαθείς ο κορονοϊός στα νοσοκομεία»

Γιώργος Παγουλάτος: Η Ευρώπη παίζει το μέλλον της!

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, 00:02
Η αντιμετώπιση της κρίσης είναι καθοριστική για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, τονίζει στο liberal.gr ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Eξηγεί ότι το δίλημμα για αύριο της Ευρώπης είναι κατά πόσο ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης θα είναι τέτοιος, ώστε θα της επιτρέψει να γίνει ένας παγκόσμιος παίκτης. Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη.
Γιώργος Παγουλάτος: Η Ευρώπη παίζει το μέλλον της!

Μίνα Γκάγκα: Και οι γιατροί φοβόμαστε, αλλά δίνουμε την μάχη

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, 00:02
Και οι γιατροί είμαστε τρομαγμένοι, όπως και το νοσηλευτικό προσωπικό, βλέπετε ότι στην Ιταλία όπως και αλλού, πολλοί γιατροί έχουν χάσει την ζωή τους, ωστόσο δίνουμε την μάχη γιατί αυτή είναι η δουλειά μας, τονίζει στο liberal.gr η διευθύντρια της έβδομης πνευμονολογικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.
Μίνα Γκάγκα: Και οι γιατροί φοβόμαστε, αλλά δίνουμε την μάχη