8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Συνεντεύξεις

Χρ. Δήμας: Τα οφέλη από το πρώτο εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022, 00:00
Τα φάρμακα με κάνναβη προσφέρουν υποστήριξη σε σοβαρές παθήσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Crohn, ο αυτισμός, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η επιληψία, οι παρενέργειες από χημειοθεραπεία, ο νευροπαθητικός πόνος κ.ά. Η ισραηλινή Tikun Europe, η μεγαλύτερη επιχείρηση στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του νέου εργοστασίου της στην Κόρινθο. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Δήμας μιλά στο liberal για το πρώτο παρόμοιο εργοστάσιο στην Ελλάδα και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Συνέντευξη στη Μαρίνα Θανασοπούλου
Χρ. Δήμας: Τα οφέλη από το πρώτο εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

Σώτη Τριανταφύλλου: Κοινοβούλια «τσίρκου» στην Ευρώπη και στο βάθος Τραμπ

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022, 00:00
Στη Γαλλία ο Μακρόν θα αντιμετωπίζει πλέον μια ολοένα και πιο εχθρική εθνοσυνέλευση, με το κόμμα της Λεπέν και τους Nupes του Μελανσόν να δημιουργούν ατμόσφαιρα τσίρκου. Στην Ιταλία, ακόμη και αν η Μελόνι δεν γίνει πρωθυπουργός, το τρίο των «Αδελφών της Ιταλίας», «Φόρτσα Ιτάλια» και «Λέγκα» θα φέρει όχι μόνο αντιευρωπαϊσμό, αλλά και ανικανότητα, πυροδοτώντας παραλυτικές τάσεις, όπως λέει στο liberal, η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου. Κι όλα αυτά ενώ στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ. Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη.
Σώτη Τριανταφύλλου: Κοινοβούλια «τσίρκου» στην Ευρώπη και στο βάθος Τραμπ

Fitch στο Liberal: Γιατί η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κρίση χρέους

Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, 00:00
Τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει νέα κρίση χρέους αναλύει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liberal ο διευθυντής του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Fitch, Alex Muscatelli. Αναφέρει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την επενδυτική βαθμίδα, εκτιμά πως η Ελλάδα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά και επισημαίνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία. Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο.
Γιατί η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κρίση χρέους

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την τέλεια καταιγίδα

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022, 00:00
Ο λαϊκισμός παγιώνεται ως πολιτική δύναμη στην Ευρώπη, παρά το γεγονός πως όταν καλείται να κυβερνήσει αποτυγχάνει. Η πτώση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία διαταράσσει τη σχέση εμπιστοσύνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιδεινώνει την ιταλική οικονομία. Παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι διαταραχές στις αλυσίδες αξίας και η ενεργειακή κρίση επιτείνουν τις υφεσιακές τάσεις. Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη στο Liberal ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργος Παγουλάτος. Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο.
Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την τέλεια καταιγίδα

Oxford Economics στο Liberal : «Κλειδί» για την ανάπτυξη η σταθερότητα

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022, 00:00
«Η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ και εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις. Η επίτευξη σταθερών και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης, μόνο μέσω πολιτικής σταθερότητας μπορούν να γίνουν πράξη» αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liberal ο Ricardo Amaro, Senior Economist της Oxford Economics. Ο ίδιος εκτιμά πως το 2023 η χώρα μας θα κατακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, ενώ σημειώνει πως «πιθανή επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές καθησυχάζει αγορές και οίκους αξιολόγησης». Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο.
«Κλειδί» για την ανάπτυξη η σταθερότητα

K. Ζαχαριάδης: Το πολιτικό κέντρο καθορίζεται από κοινωνικούς συσχετισμούς

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, 00:00
«Το λεγόμενο κέντρο στην Ελλάδα δεν είναι ένας αυτοτελής ιδεολογικός και πολιτικός χώρος. Καθορίζεται από τους εκάστοτε πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς και εν μέρει σηματοδοτεί την κατεύθυνση προς την οποία κινείται ο πολιτικός ανταγωνισμός» δηλώνει στο Liberal o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης. Ο ίδιος αναφέρει πως «είναι πραγματικά δύσκολο στοίχημα να προσεγγίσουμε το κέντρο, αλλά θα το καταφέρουμε με επιμονή και υπομονή». Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο.
K. Ζαχαριάδης: Το πολιτικό κέντρο καθορίζεται από κοινωνικούς συσχετισμούς

Κρις Πάπας: Αν θέλει F-16 η Τουρκία, να μην προκαλεί την Ελλάδα

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, 00:00
Τους όρους σύμφωνα με τους οποίους η Τουρκία θα μπορεί να αξιώσει αναβάθμιση ή πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ περιγράφει ο Αμερικανός Δημοκρατικός βουλευτής Κρις Πάπας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liberal. Υπενθυμίζεται πως η τροπολογία που κατέθεσε ο Κρις Πάπας υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και βάζει «μπλόκο» στην Τουρκία για την απόκτηση F-16. Ο ίδιος τονίζει πως «η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία της Ελλάδας» και ανησυχεί βαθύτατα για το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης. Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο.
Κρις Πάπας: Αν θέλει F-16 η Τουρκία, να μην προκαλεί την Ελλάδα

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Συντασσόμαστε με όσους πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022, 00:00
«Το ΠΑΣΟΚ συντάσσεται με όσους πιστεύουν πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις χωρίς να φοβούνται το πολιτικό κόστος. Οι πολίτες τώρα γνωρίζουν ποιοι ανέλαβαν την ευθύνη στα δύσκολα, κατανοούν ότι η παράταξή μας διαμορφώνει μια πρόταση που τους αφορά» δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liberal ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Ο ίδιος μιλά για τον κεντρώο χώρο, τις εκλογές και το ενδεχόμενο κυβερνητικών συμμαχιών. Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο.
Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Συντασσόμαστε με όσους πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις

Οι πολίτες αποτιμούν θετικά τις εκλογές το 2023

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022, 00:00
Η απόφαση Μητσοτάκη να κλείσει το σενάριο των πρόωρων, αποτιμάται θετικά από τους πολίτες. Το ποσοστό όσων τις βρίσκουν καλύτερη επιλογή το 2023 έχει αυξηθεί, εξηγεί στο Liberal ο Γιώργος Αράπογλου, γενικός διευθυντής της Pulse. Στο ερώτημα κατά πόσο η ακρίβεια και η προοπτική ενός ζοφερού χειμώνα δημιουργούν πρόσφορο έδαφος και στην Ελλάδα για εμφάνιση αντισυστημικών δυνάμεων, δεν αποκλείει καθόλου να διαφεύγει κάτι από τα «δημοσκοπικά ραντάρ». Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη.
Οι πολίτες αποτιμούν θετικά τις εκλογές το 2023

Έρχονται κύματα λαϊκισμού και κίτρινων γιλέκων στην Ευρώπη

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022, 00:00
Εάν ο δύσκολος χειμώνας μας βρει στην σημερινή κατάσταση, η κάθε χώρα θα κοιτάξει μόνο τον εαυτό της. Η κάθε κοινωνία θα βιώσει κύματα λαϊκισμού και κίτρινων γιλέκων, που όμοια τους δεν έχουμε φανταστεί και η φοβική Ευρώπη θα συνεχίσει να ωθείται προς ύφεση από το μελετημένο σχέδιο του Πούτιν. Τους φόβους του για το εκρηκτικό σκηνικό το οποίο στήνεται, μεταφέρει στο Liberal ο πρώην υπ Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, τονίζοντας ότι αν έχουμε πιθανότητες να βγούμε νικητές, αυτό θα γίνει μόνο με ευρωπαϊκά χρήματα. Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη.
Έρχονται κύματα λαϊκισμού και κίτρινων γιλέκων στην Ευρώπη

Νίκολας Ρέντμαν - Oxford Analytica: Αν ο Πούτιν κόψει το αέριο: Βαθιά ύφεση στη Γερμανία, ντόμινο στην Ευρώπη, δελτίο στο ρεύμα

Κυριακή 10 Ιουλίου 2022, 00:00
Η ημερομηνία - «κλειδί» είναι η 21η Ιουλίου. Τότε, θα φανεί αν οι λόγοι αναστολής λειτουργίας από αύριο του Nord Stream 1 για συντήρηση είναι αληθινοί ή προσχηματικοί. Τι θα συμβεί στο σενάριο ολικής διακοπής των ρωσικών ροών; Τις συνέπειες αναλύει στο Liberal ο Νίκολας Ρέντμαν, Διευθυντής Ανάλυσης της Oxford Analytica, γνωστής ανά τον κόσμο για την εξειδίκευσή της σε γεωπολιτικά θέματα. Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη.
Αν ο Πούτιν κόψει το αέριο: Βαθιά ύφεση στη Γερμανία, ντόμινο στην Ευρώπη, δελτίο στο ρεύμα

Γ. Αράπογλου (Pulse): Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022, 00:00
Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, η ακρίβεια και γενικότερα η οικονομία, είναι οι παράγοντες που κυρίως θα κρίνουν το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. Στην κάλπη θα υπερισχύσει η αναζήτηση εκείνου που μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις κρίσεις που έχουμε μπροστά μας, τονίζει στο Liberal o Γενικός Διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Pulse. Οι πολίτες ναι μεν αναζητούν την πιο αξιόπιστη πρόταση, όμως σχεδόν όλοι αναμένουν επιπλέον μέτρα. Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη.
Γ. Αράπογλου (Pulse): Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών

Γ. Βαληνάκης: Τα παζάρια Ερντογάν, η «αποστρατικοποίηση» και γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022, 00:00
Ο Ερντογάν θα προσέλθει στην Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης για διεύρυνση του ΝΑΤΟ με Σουηδία, Φινλανδία, ζητώντας αδιανόητα ανταλλάγματα, τονίζει μέσω Liberal ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης. Στόχος του, όπως λέει, είναι να φανεί ότι κατάφερε να «λυγίσει» το ΝΑΤΟ, γι' αυτό και η ατζέντα του θα περιλαμβάνει διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδος, για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη.
Τα παζάρια Ερντογάν, η «αποστρατικοποίηση» και γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα

DBRS στο Liberal: Το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο - Τι οδηγεί στην επενδυτική βαθμίδα

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022, 00:00
Οι φόβοι στους κόλπους της Ευρωζώνης για μια πιθανή νέα κρίση χρέους έχουν αναζωπυρωθεί, ιδιαίτερα στις χώρες της περιφέρειας. «Η Ελλάδα είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρώπη, ωστόσο η δομή του χρέους της σε συνδυασμό με την μακροχρόνια αποπληρωμή του το καθιστούν βιώσιμο. Πιστεύουμε πως θα μειωθεί» δηλώνει στο Liberal η Σπυριδούλα Τζίμα, Assistant Vice President στην DBRS Morningstar. Η ίδια αναφέρει τι θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία στην κατάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας, ενώ ο Andrea Constanzo, αντιπρόεδρος στην DBRS Morgningstar, αναφέρεται στις προοπτικές και προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών. Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο
Το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο - Τι οδηγεί στην επενδυτική βαθμίδα

Αλ. Κρητικός (DIW): Ο «στραγγαλισμός» Πούτιν δοκιμάζει τη συνοχή της γερμανικής κυβέρνησης

Σάββατο 25 Ιουνίου 2022, 00:00
H πράσινη μετάβαση και ο ενεργειακός εκβιασμός της Γερμανίας από τον Πούτιν απειλούν με ένα μικρό «πολιτικό σεισμό» την τρικομματική κυβέρνηση του Βερολίνου, όπως εξηγεί στο Liberal, ο επικεφαλής ερευνών του γερμανικού ινστιτούτου DIW, Αλέξανδρος Κρητικός. Οι μεν Φιλελεύθεροι του FDP λένε «όχι» στην ευρωπαϊκή πρόταση για πώληση από το 2035 μόνο ηλεκτρικών οχημάτων, οι δε, Πράσινοι, την στηρίζουν. Και όλα αυτά, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) προηγούνται σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
Αλ. Κρητικός (DIW): Ο «στραγγαλισμός» Πούτιν δοκιμάζει τη συνοχή της γερμανικής κυβέρνησης

Αντόνιο Μπαρόζο: Ο Μελανσόν δεν μπορεί να επηρεάσει την ατζέντα Μακρόν μέσα στη Βουλή

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022, 00:00
Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία να δείχνουν ότι ο συνασπισμός του Μακρόν δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, τα σενάρια για αυτό που θα ξημερώσει τη Δευτέρα είναι πολλά. Ο Μελανσόν στα πιο πιθανά από αυτά, περιορίζεται στο ρόλο της ηχηρής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Α. Μπαρόζο, αναλυτής πολιτικού κινδύνου στην εταιρία Teneo μιλά στο liberal.gr για το διακύβευμα του αριθμού των εδρών που θα συγκεντρώσει ο συνασπισμός Ensemble. Συνέντευξη στην Κατερίνα Νικολοπούλου
Ο Μελανσόν δεν μπορεί να επηρεάσει την ατζέντα Μακρόν μέσα στη Βουλή

Αν. Λοβέρδος: Δεν αποκλείεται νέος «Έβρος» - Ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος

Κυριακή 12 Ιουνίου 2022, 00:00
Το ενδεχόμενο να επιχειρήσει ο Ερντογάν έναν νέο «Έβρο», δηλαδή έναν υβριδικό πόλεμο ανάλογο με αυτόν του 2020 αφήνει ανοιχτό ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  -  Κίνημα Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος επισημαίνει μιλώντας στο liberal ότι ο Ταγίπ Ερντογάν διαπραγματεύεται για να αποκομίσει οφέλη εν τούτοις δεν παύει να είναι απρόβλεπτος. Τονίζει πως η ελληνική πλευρά χειρίζεται σωστά τις εξελίξεις στην παρούσα φάση και καταγράφει τις ομοιότητες μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν ως προς τη ρητορική και τις συμπεριφορές. Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου.
Αν. Λοβέρδος: Δεν αποκλείεται νέος «Έβρος» - Ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος

Ανδρέας Μήτσου: Ό,τι «εγγράφεται» και στιγματίζει, είναι βίωμα

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, 09:00
«Μια απόπειρα δραπέτευσης από το συγγραφικό εγώ και αποκήρυξής του. Η προσδοκία επιστροφής στην πρώτη αθωότητά μου, στην αποδοχή του κόσμου και της πραγματικότητας ως έχει, όπως την αντικρίζουν όλοι οι άλλοι, χωρίς την καθημερινή αγωνία να τη μεταμορφώσει ο συγγραφέας και να τη μεταλλάξει, για να την αποφύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Μήτσου, μιλώντας στο Liberal.gr. Συνέντευξη στην Ελένη Γκίκα.
Ανδρέας Μήτσου: Ό,τι «εγγράφεται» και στιγματίζει, είναι βίωμα

Γ. Βαληνάκης: Η Τουρκία δεν μπλοφάρει, προετοιμάζεται για σύγκρουση

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, 00:00
Εχουμε μπροστά μας μια ηθελημένη και πλήρως σχεδιασμένη από την Τουρκία πρόκληση ένοπλης σύγκρουσης, τονίζει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, απαριθμώντας οκτώ λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν δεν μπλοφάρει, παρά προετοιμάζει μεθοδικά το έδαφος. To αφήγημα ότι «κινδυνεύει η ασφάλεια της Τουρκίας», η πρωτοφανής προπαγάνδα από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και τα τουρκικά συμπεράσματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μερικά μόνο από αυτά. Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη.
Γ. Βαληνάκης: Η Τουρκία δεν μπλοφάρει, προετοιμάζεται για σύγκρουση

N. Mαραβέγιας: Η EKT παίζει κατενάτσιο, αλλά θα αγοράσει ξανά ελληνικά ομόλογα

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, 00:00
«Η Κριστίν Λαγκάρντ με τις δηλώσεις της φαίνεται πως παίζει κατενάτσιο, όπως στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Γι' αυτό δεν υιοθέτησε επιθετικότερη πολιτική αύξησης των επιτοκίων» δηλώνει στο Liberal o Ναπολέων Μαραβέγιας, καθηγητής Mακροοικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκτιμά πως δεν είναι βέβαιο ότι η αύξηση των επιτοκίων θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ενώ δηλώνει βέβαιος πως θα υπάρξει νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για τις χώρες του Νότου. Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο
N. Mαραβέγιας: Η EKT παίζει κατενάτσιο, αλλά θα αγοράσει ξανά ελληνικά ομόλογα