Σύνδεσμος πολιτικής και κοινωνίας το μητρώο στελεχών της ΝΔ

Σύνδεσμος πολιτικής και κοινωνίας το μητρώο στελεχών της ΝΔ

Του Δρ. Φώτη Δ. Κουτσουπιά*

Τον τελευταίο καιρό, όλο και πιο πολλοί φίλοι μου ζητούν διευκρινίσεις για το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο και εγώ προσωπικά ανήκω. Θέλουν να μάθουν το σκοπό δημιουργίας του, το ρόλο του στα πολιτικά δρώμενα, τους στόχους και τις επιδιώξεις των εμπνευστών του, καθώς και για τις διαδικασίες ένταξης μελών σε αυτό.

Η ενασχόληση με την ενεργό πολιτική αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία που δρα αποτρεπτικά στον μέσο πολίτη. Η ανανέωση όμως του πολιτικού δυναμικού είναι αυτήν την εποχή κάτι παραπάνω από επιτακτική. Μέσα από την ένταξη στις τάξεις της πολιτικής, ατόμων ικανών να προτείνουν καινοτόμες λύσεις, ατόμων που θα πάρουν ρίσκα και θα διευρύνουν ορίζοντες, θα αναστραφεί η καθοδική πορεία της κοινωνίας μας. Πώς όμως η εφαρμοσμένη πολιτική θα προσεγγίσει και θα εντάξει  στις τάξεις της  νέα και ικανά άτομα; Πώς θα τους ενθαρρύνει και θα τους δείξει τον δρόμο για να αναπτύξουν και να προσφέρουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους επ' ωφελεία του κοινωνικού συνόλου;

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εμπνεύστηκε και υλοποιεί μια διαδικασία που εξυπηρετεί αυτούς τους στόχους. Πρόκειται για ένα ανοικτό σε όλους Μητρώο αξιολόγησης Πολιτικών Στελεχών. Έτσι, άντρες και γυναίκες που μένουν στην Ελλάδα ή θέλουν να επιστρέψουν σε αυτήν από το εξωτερικό, άνθρωποι που καθημερινά αγωνίζονται για την επιβίωση και την δημιουργία, με η χωρίς πτυχία, είδαν  το Μητρώο σαν σύνδεσμο ανάμεσα στην Κοινωνία και την Πολιτική. 

«Αν όχι τώρα, τότε πότε; Αν όχι εμείς τότε ποιοι;», αιτιολόγησε κάποιο στέλεχος επιχειρήσεων την απόφαση του να κάνει αίτηση για το Μητρώο Αξιολόγησης  της Νέας Δημοκρατίας.

Το Μητρώο δεν έχει ως αποκλειστικό χαρακτηριστικό την συλλογή πανεπιστημιακών τίτλων. Δεν υπάρχουν κομματικά διαπιστευτήρια. Δεν παίζουν κανένα ρόλο οι προσωπικές επαφές, οι γνωριμίες και οι κουμπαριές, όπως σημείωσε και ο εμπνευστής του, ο Πρόεδρος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που πιστεύει πως μόνο έτσι το κόμμα του θα εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό σχηματισμό.: «Τα Κόμματα θεωρούνται από την κοινωνία κλειστοί μηχανισμοί, στους οποίους για να έχει κάποιος πρόσβαση, πρέπει να έχει κάποιου είδους προσωπική γνωριμία. Ήμουν και είμαι αποφασισμένος αυτό να το αλλάξω. Και, αν δύο λέξεις συμβολίζουν τη φιλοσοφία του Μητρώου, αυτές είναι οι λέξεις ευκαιρίες και αξιολόγηση».

Η διαδικασία έχει ως εξής: Ο ενδιαφερόμενος καταχωρεί το βιογραφικό του μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ananeosi.nd.gr. Κάθε βιογραφικό μελετάται από ειδικούς. Δέκα ομάδες, στις οποίες λαμβάνουν μέρος 32 αξιολογητές, προερχόμενοι από την αγορά, τον ακαδημαϊκό χώρο και την πολιτική, προχωρούν στη διαδικασία των συνεντεύξεων. Ο υποψήφιος αξιολογείται με βάση τις γνώσεις, την εργασιακή του εμπειρία, την προσωπικότητα και τις ικανότητές του να συνεισφέρει σε συγκεκριμένους τομείς. 

Μέχρι σήμερα, έχουν κατατεθεί πάνω από 3.000 αιτήσεις. Οι συμμετέχοντες στο μητρώο έχουν μέσο όρο ηλικία τα 42 έτη. Τέσσερις στους πέντε αιτούντες έχουν τουλάχιστον δεκαετή επαγγελματική εμπειρία, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 50% διαθέτει τουλάχιστον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. 

Με βάση την πληρότητα της αίτησης, αλλά και τις προτεραιότητες της Ν.Δ.,  προκύπτουν τρεις κατηγορίες στελεχών: κάποιοι θέλουν να πολιτευθούν, κάποιοι να αξιοποιηθούν την επόμενη μέρα και κάποιοι θέλουν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση πολιτικής με τη συμμετοχή τους στους τομείς.

Το Μητρώο είναι ακόμα ανοιχτό και η όλη διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε «κλειδωμένο». Η επαφή με αυτούς τους ανθρώπους είναι συνεχής. Η ένταξη στο Μητρώο και η ολοκλήρωση κάποιων βημάτων αξιολόγησης, δεν σημαίνουν οπωσδήποτε ότι θα είναι κάποιος στο ψηφοδέλτιο. Από εκεί και πέρα, ο τρόπος που θα χειριστεί ο καθένας τις ισορροπίες και ο βαθμός των δεξιοτήτων που θα επιδείξει σε διάφορες καταστάσεις, θα παίξουν ρόλο στις τελικές επιλογές του Προέδρου. Προς το παρόν, οι μοναδικοί που έχουν εξασφαλισμένη θέση στα ψηφοδέλτια είναι οι νυν βουλευτές.

Το συντονισμό του όλου εγχειρήματος έχει αναλάβει η κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα, σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για θέματα στελεχιακού δυναμικού και διευθύντρια Ανάπτυξης/Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων Νέας Δημοκρατίας. 

Ο Πρόεδρος ουδέποτε έχει παρέμβει υπέρ κάποιου υποψηφίου. Θεωρεί σημαντικό να υπάρχουν  στελέχη με ακεραιότητα, επιρροή, συνέπεια, δημιουργική σκέψη,  κοινωνική αντίληψη και κατανόηση, προσήλωση στο αποτέλεσμα και επικοινωνία.

Το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών, αναδεικνύει καθημερινά, με διαφάνεια και αξιοκρατία, ικανό και καταρτισμένο πολιτικό προσωπικό, που θα αξιοποιήσει την εμπειρία των παλιών στη Δημόσια Διοίκηση και τη δικτύωση και θα φέρει παράλληλα ανανέωση. 

*Ο Δρ. Φώτης Δ. Κουτσουπιάς είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και είναι πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών.