Συμπόρευση των φιλελεύθερων δυνάμεων, τώρα!

Συμπόρευση των φιλελεύθερων δυνάμεων, τώρα!

Του Αχιλλέα Γραβάνη

Ίσως  σύντομα  βρεθούμε να υπερασπιζόμαστε βασικές ελευθερίες της αστικής κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Η διάψευση των αλλεπάλληλων ψεμάτων της Κυβέρνησης τους, η αποτυχία τους σε όλα τα επίπεδα κάνει τους κυβερνώντες πιο καθεστωτικούς, πιο επιθετικούς, να βουτούν πιο βαθειά στον εθνικολαϊκισμό τους. Φέρνουν στο επίκεντρο τα πιο λούμπεν στοιχεία τους. Κάποιες υγιείς τους μονάδες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν διεπιφάνεια συνεννόησης συμπαρασύρονται από την διάχυτη εξουσιαστική μισαλλοδοξία των πολλών. Η ύπνωση φόβου (fear freezing) που επικρατεί στην κοινωνία, τα ζωώδη εξουσιαστικά ανεκπλήρωτα των κυβερνώντων και η γραφική και επικίνδυνη εξωτερική τους πολιτική αυξάνουν την πιθανότητα η κατάρρευση τους να είναι το αποτέλεσμα εθνικών περιπετειών. Δυστυχώς το έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν.

Εν τω μεταξύ, η χώρα βυθίζεται βασανιστικά. Οι ευθύνες όλων μας, πολιτών και πολιτικών, για την αναστροφή αυτής της κατάστασης αυξάνουν. Η εθνολαϊκιστική παρέα που κυβερνά και που έτυχε της αρχικής πατριωτικής ανοχής μας πρέπει να φύγει τώρα! Καταστρέφει την πατρίδα, ανεπανόρθωτα. Η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να πετύχει σήμερα την αλλαγή κυβέρνησης είναι η ΝΔ.Η παρουσία του φιλελεύθερου-κεντρώου Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της αλλάζει το σκηνικό της συντηρητικής παράταξης. Νωρίς και με μεγάλο πολιτικό ρίσκο έχει δώσει δείγματα γραφής για την απόφαση του να αλλάξει το κόμμα του, να έρθει σε ρήξη με τους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς. Πολλοί δικαίως βιάζονται να δουν γρήγορα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύγχρονο και αξιοκρατικό, όμως η μακροχρόνια συσσωρευμένη πολιτική του αδράνεια απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς.

Οι φιλελεύθεροι δημοκράτες, φιλοευρωπαϊστές οφείλουν να ενισχύσουν αυτήν την αλλαγή στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η μεταρρυθμιστική φιλελεύθερη πολιτική του Ποταμιού είναι εμφανώς, πιο κοντά στην ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, απ' ότι στο ΠΑΣΟΚ. Τα περισσότερα μέλη του Ποταμιού ήταν και είναι εξαιρετικά αρνητικά στη στενή κομματική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Είναι πολιτικά ειλικρινέστερο για το ίδιο, το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στην  αναγκαία ανανέωση του με την συσπείρωση των διάσπαρτων λόγω της κρίσης συγγενών του πολιτικών κινήσεων. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι που κάθονται στο τραπέζι των σχετικών συζητήσεων προέρχονται από τα σπλάχνα του. Σχεδόν όλες οι συμμετέχουσες κινήσεις πολιτών είναι παιδιά του, με αρκετά μέλη τους να κατέχουν στο παρελθόν σημαντικές θέσεις δημόσιας ευθύνης στις κυβερνήσεις του.

Η ενδιαφέρουσα και πολιτικά υπεύθυνη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για προγραμματική και εκλογική συμπόρευση της ΝΔ, με το Ποτάμι πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από τα στελέχη του. Ήδη, ο επικεφαλής του, σε χθεσινή του συνέντευξη, δεν την απορρίπτει, αντίθετα αφήνει την δυνατότητα ανοικτή προς συζήτηση, μέσα στο κίνημα. Θα αποτελέσει μια σημαντική και πολιτικά αποτελεσματική πράξη για να φύγουν οι ανερμάτιστοι κυβερνώντες, ενισχύοντας την διαφαινόμενη δυνατότητα της ΝΔ να είναι στις επόμενες εκλογές το πρώτο κόμμα. Το Ποτάμι έχει στους κόλπους του πολλούς σημαντικούς και με γνώση πολίτες και ακόμη περισσότερους σαν συμπαθούντες στην κοινωνία.

Η μετεκλογική κυβερνητική συμπόρευση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΙ οφείλει να είναι η πραγματική κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Είναι πολιτικά υπεύθυνο τα κόμματα του ΝΑΙ να την ετοιμάσουν από τώρα. Σύντομα, η οικονομία θα επιβάλλει την αλλαγή σκηνικού. Τότε η χώρα θα έχει ανάγκη την ισχυρή συμπόρευση των δημοκρατικών, φιλελεύθερων και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Την παλλαϊκή τους συνέγερση. Εμείς οι πολίτες, όπως πολύ εύστοχα σημειώνει σε πρόσφατο άρθρο του ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, οφείλουμε να σηκωθούμε, να βγούμε μπροστά και να την απαιτήσουμε.

 

*Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Κρήτης, Ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ). Συνεργαζόμενος Ερευνητής Harvard Medical School.