Συμπαθάτε με, αλλά στην Άπω Ανατολή πάνε για άλλους λόγους

Συμπαθάτε με, αλλά στην Άπω Ανατολή πάνε για άλλους λόγους

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Υποθέτω πως ακόμα κι αν κάποιοι από σας έχετε πάει στην Σιγκαπούρη ή στο Μπαλί, προτιμάτε να μην το πολυφωνάζετε. Προορισμοί συνδεδεμένοι με τις εξωφρενικά πολυτελείς διακοπές και τον σεξουαλικό τουρισμό, προσφέρουν από αξιοθέατα γεμάτα εξωτισμό μέχρι υπηρεσίες γεμάτες αδρεναλίνη. Ένα είναι σίγουρο ότι δεν προσφέρουν, λεφτά. Εκεί δεν πας για να βρεις χρήμα, αλλά για να το ξοδέψεις.

Αν και δεν είμαι ειδικός επί των χρηματαγορών, ούτε έχω ιδιαίτερη γνώση για το που πίνουν τον καφέ τους οι μεγαλοεπενδυτές της υφηλίου, μόνο ως πλάκα μπορώ να εκλάβω το εξωτικό ταξίδι Τσακαλώτου σε Σιγκαπούρη, Χονγκ Κόνγκ και Μπαλί για να βρει επενδυτικά κεφάλαια για την Ελλάδα. Να με συμπαθάτε, αλλά σ' αυτά τα μακρινά μέρη, οι δυτικοί καταφθάνουν κατά χιλιάδες για να κυνηγήσουν κοριτσάκια και όχι αγοραστές ομολόγων. Πάνε για να ξαπλώσουν στις παραλίες με τους φοίνικες και να τους κάνουν μασάζ στις ξαπλώστρες, όχι κουβαλώντας στους χαρτοφύλακες τους τραπεζικές μετοχές για πούλημα.

Προς θεού, δεν λέω ότι ο Ευκλείδης πήγε στην άλλη άκρη του κόσμου για τέτοιο λόγο. Ο άνθρωπος δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα, αντιθέτως. Απλώς βρίσκω πολύ αστεία την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου ότι σε κείνες τις άκρες της Άπω Ανατολής, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών θα συναντηθεί με κεφαλαιούχους για να διαφημίσει τη χώρα μας ως επενδυτικό προορισμό. Ας έλεγε πως είναι υποχρεωμένος να φτάσει ως εκεί διότι συνεδριάζει το ΔΝΤ στο Μπαλί κι ας μην έβαζε όλες τις υπόλοιπες σαχλές φιοριτούρες που μετονομάζουν ένα ταξίδι αναψυχής σε δήθεν επενδυτική απόβαση στον Ινδικό.

Τώρα βέβαια, κάτι περισσότερο από μένα ξέρει ο Ευκλείδης περί επενδύσεων. Μπορεί οι άνθρωποι των Funds να μην αρκούνται σε αναφορές των οίκων αξιολόγησης για να μετακινήσουν τα δισεκατομμύρια τους (όπως νόμιζα εγώ), αλλά να θέλουν και την ζεστή ανθρώπινη επαφή κάτω από τους κοκοφοίνικες. Μπορεί να μην τους φτάνει ένα mail, ένα τηλεφώνημα και μερικοί αξιόπιστοι πίνακες που θα τους εξηγούν τα πλεονεκτήματα μιας επένδυσης τους σε μια χώρα, αλλά να θεωρούν απαραίτητο να δουν την φάτσα του ίδιου του αρμόδιου υπουργού πριν αποφασίσουν. Τίποτα δεν αποκλείεται, εξάλλου αυτοί οι ανατολίτες είναι αλλόκοτοι άνθρωποι. Ίσως να μην παίρνουν οικονομικές αποφάσεις αν δεν έχουν φάει πρώτα έναν αστακό παρέα με τον αριστερό διαφημιστή της επένδυσης.

Τέλος πάντων, ελπίζω η Ευκλείδειος εκστρατεία να στεφθεί από επιτυχία και οι μεγαλοεπενδυτές να εγκαταλείψουν την Άπω Ανατολή για την Ελλάδα. Μια τέτοια μαζική αποχώρηση κεφαλαίων βέβαια από κείνο το κομμάτι του πλανήτη, ενδέχεται να του δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Να αυξήσει τις ανισότητες αυτών των κοινωνιών, να μεγαλώσει το θλιβερό φαινόμενο της πορνείας ή του αναλφαβητισμού στις λαϊκές τους μάζες και ούτω καθ' εξής. Τα καταλαβαίνει όλα αυτά ο Ευκλείδης, αλλά τι να κάνει κι αυτός; Τι να πρωτοκοιτάξει; Την οικονομία της Ελλάδας που πάει σφαίρα, την ηγεσία των ''53'' στον Σύριζα που πάνε για ηγεσία ή τα δομικά προβλήματα της Άπω Ανατολής; Πόσα κομμάτια τέλος πάντων να γίνει κι αυτός;