Σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ η άγνοια

Σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ η άγνοια

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Συνηθίζουμε να αναφέρουμε την Κύπρο ως ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα εμπλοκής και γρήγορης απεμπλοκής από τις δανειακές συμβάσεις, λέγοντας πάντα τη μισή ιστορία. Πράγματι η Κύπρος βγήκε γρήγορα από τη μέγγενη των δανειστών επειδή προχώρησε πολύ γρήγορα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις εφαρμόζοντας το μνημόνιο όμως, γιατί κατάφερε να προχωρήσει γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση;

Ο βασικότερος λόγος είναι ευρύτερα γνωστός: η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν είχε απέναντι της μια  παλαβή αντιπολίτευση που έλεγε και κυρίως έκανε τα πάντα προκειμένου να καταλάβει την εξουσία. Ο δεύτερος λόγος που είναι λιγότερο γνωστός και τον γνωρίζουν καλά όσοι έχουν δουλέψει στην Κύπρο, ιδιαίτερα σε προεκλογικές καμπάνιες, είναι ότι οι Κύπριοι πολίτες είναι καλά ενημερωμένοι για το πώς λειτουργεί η οικονομία κι έτσι, οι πολιτικοί και να θέλουν, δεν μπορούν εύκολα να τους κοροϊδέψουν στα οικονομικά.

Έχουμε αναφερθεί πολλάκις στις δραματικές επιπτώσεις που είχε ο οικονομικός αναλφαβητισμός της πλειοψηφίας των Ελλήνων στην εξέλιξη της κρίσης. Σχεδόν μια δεκαετία μετά, μια βόλτα από τα… ψηφιακά καφενεία των social media θα έπειθε ακόμα και τον πιο σκεπτικιστή ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί ελάχιστα.

Ακόμα και σήμερα διαβάσαμε Έλληνες να αναρωτιούνται γιατί ασχολούμαστε με το αν οι εργοδότες μπορούν να καταβάλουν τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό υπαινισσόμενοι ότι όσοι επισημαίνουν τα οφθαλμοφανή είναι ανάλγητοι, αδιάφοροι για τα δικαιώματα των εργαζομένων ή ακόμα και σνομπ.

Καλώς ή κακώς όλα όσα πρέπει να γίνουν στη χώρα (και είναι γνωστά ως μεταρρυθμίσεις) δεν είναι η εύκολη απάντηση σε οποιαδήποτε ερώτηση. Τις μεταρρυθμίσεις δεν μπορείς να τις εξηγήσεις με ένα όχι ή με ένα ναι. Άρα, δεν μπορείς να συνθηματολογήσεις επ'αυτών. Η υπεράσπισή τους απαιτεί τεκμηρίωση, σύνθετο λόγο, δηλαδή, όλα όσα μπορούν να σαρώσουν με τα ρηχά τους συνθήματα οι λαϊκιστές.

Η άγνοια για το πως λειτουργεί η οικονομία και γενικά ο κόσμος είναι ο καλύτερος σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είμαστε σίγουροι ότι το έχουν συνειδητοποιήσει όσοι θέλουν να αντιπολιτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν αναφερόμαστε στη Νέα Δημοκρατία όσο στους πολίτες που επιχειρηματολογούν για τα πολιτικά πράγματα. Συχνά η δικαιολογημένη οργή για την κυβέρνηση πνίγει τα επιχειρήματα, οι καταγγελίες και οι ειρωνείες από μόνες τους δεν εξηγούν το πρόβλημα σε όσους δεν έχουν καταλάβει και το μόνο που εισπράττουν είναι η άρνηση.

Το έχουμε γράψει πολλάκις αλλά δεν βλάπτει να το επαναλάβουμε. Καλή η εκτόνωση της οργής αλλά δεν μαζεύει ψήφους.