Συμβουλές και μυστικά οικονομίας

Συμβουλές και μυστικά οικονομίας

Του Κυριάκου Αθανασιάδη

Αυτή εδώ είναι μία πολιτική-πολιτιστική στήλη, οπότε ίσως δεν φανεί παράξενο σε κάποιους το σημερινό θέμα. Tips για οικονομία λοιπόν. Θα παραθέσω μερικά, και θα περιμένω και τα δικά σας, για να τα βάλω σε επόμενο σημείωμα, στο sequel. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

ΦΑΓΗΤΟ

Το φαγητό είναι το πιο εύκολο για να ελεγχθεί. Άπαξ μάλιστα και μάθει κανείς να παρατηρεί καλά και συνετά ό,τι το αφορά, μπορεί να εξοικονομήσει πολλά χρήματα.

- Καταρχάς, το πρωινό. Ξυπνήστε λίγη ώρα πριν το κανονικό σας και προγευματίστε στο σπίτι. Είναι εύκολο, είναι γρήγορο και μπορεί να είναι όσο υγιεινό θέλετε (ή και καθόλου, δικό σας θέμα). Καλό είναι να έχετε πάντα ψωμί (όχι έτοιμο κομμένο σε φέτες, είναι πανάκριβο), μαλακή μαργαρίνη, μαρμελάδα — ή, για ακόμα πιο εύκολα, γάλα και κορν-φλέικς. Τα δημητριακά δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Είναι για όλους, και σε κρατάνε. Πείτε όχι στις τυρόπιτες και στις μπουγάτσες.

- Έπειτα, το μεσημεριανό. Κατά πάσα πιθανότητα κάποιος μαγειρεύει ήδη στο σπίτι σας (εσείς, ο σύντροφός σας, κάποιος), αν όμως δεν το κάνει κανείς, να το αρχίσετε άμεσα. Δεν χρειάζεται να ξέρετε να μαγειρεύετε. Αρκεί να ακολουθείτε πιστά τις συνταγές που θα βρείτε στο διαδίκτυο. Μην κάνετε τίποτε εξεζητημένο. Πέντε-δέκα φαγητά, που θα εναλλάσσονται στη δίαιτά σας, αρκούν. Δεν πρόκειται να βαρεθείτε κανένα τους, μην ανησυχείτε.

- Αν τυχόν τρώτε στη δουλειά, απλώς σταματήστε να παίρνετε από έξω. Να κουβαλάτε πάντα τάπερ μαζί σας. Από το φαγητό που έχετε μαγειρέψει με τα χεράκια σας. Ομοίως, ένα ακόμη τάπερ με σαλάτα. Και ένα φρούτο. Είναι πολύ εύκολο να το κάνετε, και ακόμη πιο εύκολα θα το συνηθίσετε.

- Αν παραγγέλνετε το βράδυ πίτσες, γύρους, κινέζικο ή οτιδήποτε τέτοιο, απλώς κόψτε το μαχαίρι. Και όχι μόνο: να φτάσετε στο σημείο να νιώθετε τρομερές ενοχές όποτε τυχόν το κάνετε. Με τα χρήματα μίας παραγγελίας, θα αγοράζατε υλικά για το φαγητό τριών ημερών. Πελώριο έξοδο.

- Τα ψώνια λοιπόν. Καταρχάς, να ψωνίζετε από σούπερ-μάρκετ, όχι από μπακάλικα, ντελικατέσεν κλπ., που είναι φαρμακεία. Και όχι μόνο από ένα σούπερ-μάρκετ. Πρέπει να ψάχνετε, να αντιπαραβάλλετε τιμές, να συγκρίνετε, να ενημερώνεστε για προσφορές, να επενδύσετε σε χρόνο. Θέλει δουλειά, ναι. Αλλά θα βγείτε πολλαπλά κερδισμένοι.

- Επιλέγετε πάντα προϊόντα ετικέτας. Συνήθως είναι εφάμιλλης ποιότητας με τα επώνυμα. Αλλά και αν δεν είναι, δεν θα πάθετε τίποτε. Η γαστρονομική, ας την πούμε, ταξική διαφορά είναι εδραιωμένη στις κοινωνίες από αρχαιοτάτων χρόνων. Συμβιβαστείτε μαζί της, δεν είναι δα και για θάνατο.

- Ειδικά για τις προσφορές: να κυνηγάτε εκείνες που είτε είναι ολότελα σχετικές με τα πράγματα που θέλετε να αγοράσετε (εννοείται πως πηγαίνετε για ψώνια πάντα με κατάλογο, αυστηρά συντεταγμένο), είτε εκείνες που αφορούν χαρτικά, καλλυντικά και λοιπά προϊόντα που δεν χαλάνε. Να έχετε τα ντουλάπια σας και το μπάνιο γεμάτα μόνο με τέτοια. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο εξυπηρετικό (και φυσικά πόσο οικονομικό) θα αποδειχθεί.

ΣΠΙΤΙ

- Να πλένετε στους 40°C στο πλυντήριο, και με τη νυχτερινή χρέωση ρεύματος: μεγάλη οικονομία.
- Να σβήνετε τα φώτα. Και να επενδύσετε σε σύγχρονους, οικονομικούς λαμπτήρες.
- Σταματήστε τις υπερβολές με το κλιματιστικό. Αν δεν είστε άρρωστος, η τόση μη αντοχή στη ζέστη είναι υστερική.
- Τον χειμώνα, να μην καίτε στο φουλ τα καλοριφέρ. Να ντύνεστε ζεστά, με φούτερ, ρόμπες κλπ., μην ντρέπεστε. Και οπωσδήποτε με χοντρές κάλτσες, το καταχείμωνο.

ΨΩΝΙΑ

- Δεν χρειάζεστε ρούχα και παπούτσια, αυτά που έχετε σας φτάνουν για μια ζωή.
- Και πάλι, να ενημερώνεστε για τυχόν προσφορές στα καταστήματα, και κυρίως την περίοδο των εκπτώσεων, αλλά μόνο για πράγματα που έχετε ανάγκη (και δεν εννοούμε ψυχολογική ανάγκη), και μόνο πραγματικές προσφορές, όχι μαϊμού.
- Αν καπνίζετε και δεν θέλετε να το κόψετε, επιλέξτε στριφτά τσιγάρα με πολύ λεπτά χαρτάκια: θα εξοικονομήσετε πολλά χρήματα, γιατί τα στριφτά με τα λεπτά χαρτάκια σβήνουν συνέχεια.

ΕΞΟΔΟΙ

- Κάντε ό,τι και οι πιο σοφοί ανάμεσά μας: τραπέζια σε σπίτια φίλων, εκ περιτροπής. Δεν ζούμε στα '90s για να πηγαίνουμε σε ταβερνάκια, προς Θεού.
- Κάντε βόλτα στο Νιάρχος. Ή στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Ή όπου έχετε καιρό να πάτε.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

- Αν ζείτε στο εξωτερικό, παίρνετε μόνο τα ΜΜΜ, φυσικά με ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Όχι ταξί. Όχι αυτοκίνητο.
- Αν ζείτε εδώ, και δουλεύετε μακριά από το σπίτι, δείτε αν μπορείτε να πηγαίνετε δύο συνάδελφοι με ένα αμάξι. Μακάρι και τρεις μαζί. Θα είστε και πρωτοπορία, γιατί μέχρι σήμερα δεν το έχει κανείς.
- Βαδίστε, ενίοτε.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

- Σε μια εποχή που είστε online τις περισσότερες ώρες της ημέρας, δεν χρειάζεστε κινητό.
- Το ξαναλέω: δεν χρειάζεστε κινητό. Συγχωρήστε μου τον προσωπικό τόνο, αλλά, ναι: εγώ δεν έχω, το κατήργησα. Και μιλώ (γραπτώς ή και «τηλεφωνικώς», μέσω Messenger, που είναι τσάμπα) με κάποιες δεκάδες ανθρώπους καθημερινώς, για κουτσομπολιό, επαγγελματικά, τα πάντα.
- Αν επιμένετε: γυρίστε το σε καρτοκινητό. Με τη φτηνότερη δυνατή χρέωση ανά τρίμηνο. Έχετέ το μόνο για τίποτε επείγον. «Μη κακό», που λένε.

ΤΑΞΙΔΙΑ

- Μην κάνετε. Αντ' αυτών, διαβάστε.
- Ή, τι να σας πω, πάρτε από τώρα εισιτήρια για του χρόνου, αν τα βρείτε σε εξωφρενικά καλή τιμή. Γενικά όμως ο τουρισμός είναι υπερεκτιμημένος.

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

- Μάθετε πού γίνονται δωρεάν events στην πόλη που ίσως σάς ενδιαφέρουν.
- Μάθετε πότε και ποιοι κινηματογράφοι διαθέτουν εισιτήρια στη μισή τιμή (αν είστε ζευγάρι).
- Από την άλλη, ένας μήνας συνδρομή στο Netflix κάνει όσο ένα εισιτήριο στο σινεμά — προτιμήστε το, έχει πλούσιο, ανεξάντλητο περιεχόμενο. Επίσης, καιρός είναι να δείτε τι έχουν μέσα οι γκαλερί — και ασφαλώς τα μουσεία.
- Γραφτείτε σε μία λέσχη ανάγνωσης. Θα μπορείτε να δανείζεστε βιβλία πιο εύκολα έτσι.
- Πηγαίνετε σε παρουσιάσεις βιβλίων. Είναι δωρεάν, και συχνά επιμορφωτικές.
- Στα βιβλιοπωλεία, διαλέγετε χοντρά, πολυσέλιδα βιβλία, που φτουράνε. Είναι σαν τις οικονομικές συσκευασίες στο σούπερ: συμφέρουν, γιατί με τα ίδια λεφτά παίρνεις περισσότερο προϊόν.
- Εγγραφείτε στα newsletter των μεγάλων εκδοτικών: θα ενημερώνεστε για τις προσφορές τους, που φτάνουν έως και το   –50% σε βιβλία που κυκλοφόρησαν μόλις πρόπερσι και άρα δεν εμπίπτουν στον νόμο περί Ενιαίας Τιμής.

ΑΣΚΗΣΗ

- Κομμένο το γυμναστήριο, είναι τσάμπα λεφτά. Κανείς μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα με μισή ώρα γυμναστική τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα σπίτι του, πάνω σε ένα κιλίμι, χρησιμοποιώντας μόνο το βάρος του σώματός του. Κάντε κάμψεις και έλξεις (αγοράστε ένα φτηνό μονόζυγο πόρτας), ραχιαίους και καθίσματα, από 3 σετ των 15 επαναλήψεων. Φτάνουν και περισσεύουν.
- Αν έχετε κάτι σαν πάρκο κοντά στο σπίτι σας, τρέξτε. Μην τρέχετε όμως στον δρόμο ή στο πεζοδρόμιο, ενοχλείτε και κινδυνεύετε.

Αυτά, προσώρας.

ΥΓ. Αν είστε μέλος ή φίλος της κυβέρνησης (από πρωθυπουργός μέχρι μετακλητός), μη δίνετε σημασία στις συμβουλές μας: κάντε ό,τι κάνετε. Η ζωή είναι μικρή για να κάνει κανείς οικονομία και να 'ναι ματζίρης. Πόσο θα κρατήσει όλο αυτό άραγε; Κοιτάξτε να το ευχαριστηθείτε όσο το έχετε.