Στοχευμένοι εμβολιασμοί: Σε αρμόδιες αρχές και Μαξίμου προωθείται η μελέτη Σαρηγιάννη για το Liberal.gr

Στοχευμένοι εμβολιασμοί: Σε αρμόδιες αρχές και Μαξίμου προωθείται η μελέτη Σαρηγιάννη για το Liberal.gr

Στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να προωθηθεί, ενδεχομένως στα τέλη της εβδομάδας, η μελέτη του Καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από ερώτημα του Liberal.gr και αφορά το κατά πόσο οι στοχευμένοι εμβολιασμοί επαγγελματικών ομάδων υψηλού συγχρωτισμού, θα συνεργήσουν στη μείωση κρουσμάτων αλλά και στην πίεση του ΕΣΥ.

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1, στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων με υψηλό αριθμό καθημερινών επαφών, αρχής γενομένης από τον Μάιο, κάνοντας λόγο για σημαντικά οφέλη που, πέρα από το αμιγώς υγειονομικό σκέλος, θα δώσουν ώθηση στο άνοιγμα της αγοράς και της τουριστικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ δήλωσε ότι αυτή την περίοδο πραγματοποιεί μελέτη, η οποία και θα υποβληθεί στον Πρωθυπουργό όταν ολοκληρωθεί όπως είπε, για τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια στοχευμένη κίνηση, τόσο σε κρούσματα και διασωληνωμένους, όσο και στο άνοιγμα της οικονομίας.

«Εμποροϋπάλληλοι, τουρισμός, καταλύματα, εκπαιδευτικοί είναι τέτοιες κατηγορίες, που μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον θελήσουν, ώστε να ανοίξουν μετά οι συγκεκριμένες δραστηριότητες» τόνισε ο καθηγητής στον ΑΝΤ1 επισημαίνοντας πως «ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμπλοκή σε αυτό το σενάριο είναι γύρω στο 1 εκατομμύριο και έχουμε υπολογίσει μια μείωση κατά 70.000 των κρουσμάτων κορονοϊού».

Η ερώτηση του Liberal.gr και η μελέτη

Αφετηρία της συγκεκριμένης μελέτης ήταν το ερώτημα που τέθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Liberal.gr, στον καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ. Δηλαδή, αν και ποια θα ήταν τα οφέλη στην περίπτωση που, μετά και τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, δινόταν προτεραιότητα στις ομάδες εργαζομένων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «υψηλού συγχρωτισμού».

Όπως αναφέραμε στο δημοσίευμα της 5ης Μαρτίου, αυτοί οι εργαζόμενοι υπολογίζονται σε περίπου 800.000-1 εκατ. Είναι κυρίως όσοι έχουν να κάνουν με επαγγέλματα διανομών (courier, delivery κλπ.), μεταφορών (οδηγοί, πιλότοι κ.α.), εκπαίδευσης (το σύνολο των εκπαιδευτικών), εστίασης, κοινωνικής μέριμνας, υπηρεσιών και, φυσικά, τουρισμού.

Υψηλού συγχρωτισμού επαγγέλματα θεωρούνται όσα ξεπερνούν τις 25 ενεργές επαφές την ημέρα, ποσοστό διπλάσιο από τον μέσο όρο, συνεπώς αυξάνεται δραματικά και ο κίνδυνος διασποράς.

Το υπολογιστικό μοντέλο

Ο κ. Σαρηγιάννης, με τον συνεργάτη του, Σπύρο Καρακίτσιο προσομοίωσαν στο γνωστό υπολογιστικό μοντέλο διαχείρισης κινδύνου για τον κορονοϊό αυτή την πολύ σημαντική παράμετρο, δηλαδή τους εργαζόμενους υψηλού συγχρωτισμού. Και το αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Όπως ανέλυσαν στο Liberal.gr οι δυο επιστήμονες με βάση τις προσομοιώσεις, στο βασικό σενάριο ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στο τέλος Ιουνίου είναι 351.000, και ο μέγιστος αριθμός στην πορεία του 3ου κύματος σε κλίνες ΜΕΘ είναι 665.

Χιλιάδες λιγότερα κρούσματα και διασωληνώσεις

Οι αντίστοιχοι αριθμοί, όμως, στο σενάριο όπου θεωρητικά θα γινόταν προτεραιοποίηση στις ομάδες υψηλού συγχρωτισμού πέφτει στα 256.000 κρούσματα (αντί 351.000) και 497 διασωληνωμένους (αντί 665)!

Αυτό σημαίνει ότι αν μετά τις ευπαθείς ομάδες δοθεί προτεραιοποίηση στοχευμένα στους 800.000-1 εκατ. εργαζόμενους υψηλού συγχρωτισμού, τότε η αποκλιμάκωση θα είναι ταχεία. Τα οφέλη από μια τέτοια στόχευση θα είναι πολύ σημαντικά για την υγεία, το τείχος ανοσίας, την οικονομία και τον τουρισμό, όπως αποδεικνύει και το μοντέλο πρόβλεψης του κ. Σαρηγιάννη.

Απευθείας στο Μαξίμου

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Σαρηγιάννης αποστέλλει τα ευρήματα από το μοντέλο υπολογισμών του απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Η διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, δημιούργησε ένα επιστημονικό εργαλείο με εκτιμήσεις για τον αριθμό των κρουσμάτων σε βάθος εβδομάδων και η Πολιτεία ενδιαφέρθηκε να αξιοποιήσει τα στοιχεία και την εμπειρία της συγκεκριμένης μεθόδου, που αποδεικνύεται αξιόπιστη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από τα Χριστούγεννα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με τον κ. Σαρηγιάννη, προκειμένου να συζητηθούν τα σενάρια για το άνοιγμα του λιανεμπορίου ενόψει εορτών, με τους υπολογισμούς της ομάδας Σαρηγιάννη να παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που ελήφθησαν.

Αναλυτικά τα ευρήματα

Αναφορικά με τα τελευταία ευρήματα για το θέμα των επαγγελματικών ομάδων υψηλού συγχρωτισμού, ο κ. Σαρηγιάννης αναμένεται να έχει ολοκληρώσει όλα τα στάδια της μελέτης στο τέλος αυτής της εβδομάδας και στη συνέχεια θα παραδώσει αναλυτικά όλα τα ευρήματα στο Μέγαρο Μαξίμου και στις αρμόδιες αρχές.