Στο παρά πέντε χαραμάδα συναίνεσης στην ψήφο των αποδήμων;

Στο παρά πέντε χαραμάδα συναίνεσης στην ψήφο των αποδήμων;

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Και όμως η συναίνεση στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ίσως τελικά να μην είναι μία εντελώς χαμένη υπόθεση.

Προφανώς και οι αριθμητικοί συσχετισμοί δεν ευνοούν το σενάριο η κυβέρνηση να βρει τις απαραίτητες 200 ψήφους προκειμένου οι Έλληνες που μένουν εκτός της χώρας και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να καταφέρουν τελικά να ψηφίσουν από το τόπο διαμονής τους, όμως ορισμένοι εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρχει μια χαραμάδα πιθανής συμφωνίας.

Πού όμως εδράζεται αυτή η μικρή έστω πιθανότητα; Καταρχήν να δούμε τα δεδομένα.

Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου οι έδρες κατανεμήθηκαν ως εξής :

ΝΔ: 158
ΣΥΡΙΖΑ: 86
ΚΙΝΑΛ: 22
ΚΚΕ: 15
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 10
ΜΕΡΑ 25: 9

Με βάση τον παραπάνω χάρτη και με δεδομένη την μέχρι σήμερα άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει στην κυβερνητική πρόταση, τότε για να επιτευχθεί ο αριθμός «200» θα πρέπει να πουν «ναι» όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τουλάχιστον όπως είναι αυτή την στιγμή, έχει ως άξονα να μην προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα της ελληνικής επικράτειας η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, στοιχείο που μοιάζει να μην συζητείται καθόλου από την ΝΔ.

Αντιθέτως, η πρόταση του ΚΙΝΑΛ (κάτι μεταξύ των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) δείχνει να μπορεί να λειτουργήσει ως βάση συζήτησης μεταξύ ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής.

Με βάση τον παραπάνω συλλογισμό ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αριθμούν 180 βουλευτές και αναζητούνται άλλοι 20. Μέρα25 και Ελληνική Λύση αθροίζουν… 19, στην περίπτωση που πουν και αυτοί «ναι» θα λείπει ένας βουλευτής.

Ρόλο κλειδί λοιπόν φαίνεται πως μπορεί να έχει το ΚΚΕ, το οποίο κινείται σαν να αφήνει περιθώριο για περαιτέρω συζητήσεις. συναίνεση.

Κομβικό σημείο για το ΚΚΕ είναι οι Έλληνες του εξωτερικού που λάβουν το δικαίωμα ψήφου να υπόκεινται σε φορολογικές υποχρεώσεις, να μην απουσιάζουν από την Ελλάδα για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ετών και να ψηφίζουν αυτοπροσώπως κι όχι με επιστολική ψήφο. Πριν από μερικά 24ωρα ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι η κυβερνητική πρόταση αναφέρεται σε όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ταυτόχρονα έχουν ελληνικό ΑΦΜ, κάνοντας λόγο μάλιστα για 350.000 πολίτες.

Κάποιος λοιπόν θα μπορούσε να συμπεράνει ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να βρει κοινό έδαφος με εκατέρωθεν συμβιβασμός και μεταξύ της πρότασης της πλειοψηφίας με εκείνην του ΚΚΕ. Σαφώς βεβαίως ρόλο θα παίξει και η επιστολική ψήφος, με την οποία διαφωνεί ο Περισσός.

Σε κάθε περίπτωση αν και μεταξύ των κομμάτων υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο και άρα αρκετό ώστε να καταγραφούν υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές.