Στο εξωτερικό, το μέγεθος μετράει. Εδώ, κοροϊδευόμαστε

Στο εξωτερικό, το μέγεθος μετράει. Εδώ, κοροϊδευόμαστε

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Η κίνηση της συγχώνευσης της Grivalia με την Eurobank, δια χειρός Fairfax, απέδειξε για μια ακόμα φορά, πως στις αγορές αλλά και στην πραγματική οικονομία το μέγεθος μετράει. Τα μεγέθη των ισολογισμών αποτελούν τη βάση προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων.

Και ενώ το παράδειγμα του χειρισμού της συγχώνευσης μιας τράπεζας με μια ανώνυμη εταιρία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), θα έπρεπε να διεγείρει λίγο περισσότερο τον προβληματισμό για το μέλλον της ελληνικής χρηματιστηριακής κοινότητας, δυστυχώς η αντίληψη των μικρών μαγαζιών καλά κρατεί. Οι παλαιότεροι θυμόμαστε την μόδα της εισόδου των κατασκευαστικών εταιριών στο χρηματιστήριο. Σήμερα διαπιστώνουμε την έναρξη μιας νέας μόδας, αυτής των ΑΕΕΑΠ.

Διαβάζουμε πως το 2019 θα είναι έτος εισαγωγής εταιριών επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), καθώς μεγαλώνει η λίστα των προς εισαγωγή εταιριών.

Η Noval, είναι μια εταιρία ανάπτυξης ακινήτων που ειδικεύεται στην αξιοποίηση των πρώην εμπορικών και βιομηχανικών ακινήτων της Viohalco και των θυγατρικών εταιριών της. Τα ακίνητα που συνθέτουν το χαρτοφυλάκιο της, είναι ακίνητα παλαιών παραγωγικών μονάδων ή πρώην γραφείων θυγατρικών εταιριών της Viohalco που έχουν παύσει τη λειτουργία τους ή έχουν συγχωνευθεί ή έχουν μεταφέρει τις εγκαταστάσεις τους αλλού. Η Noval είναι 100% θυγατρική της Viohalco. O κύριος στόχος της Noval Α.Ε. είναι η καλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων που έχει στην κατοχή του ο Όμιλος Viohalco.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και ο όμιλος «Fourlis», αναμένεται να συστήσει ΑΕΕΠ, με σκοπό να την εισάγει στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το ίδιο ετοιμάζεται να πράξει και ο όμιλος «Κλουκίνας – Λάππας», καθώς έχει διάφορα εμπορικά ακίνητα στην ιδιοκτησία του, μερικά από τα οποία τα χρησιμοποιεί για την επιχειρηματική της δραστηριότητα και μερικά τα εκμεταλλεύεται, όπως το κτίριο στην οδό Ερμού που το έχει μισθώσει στην αλυσίδα Zara.

Τέλος και ο όμιλος της οικογένειας Ευμορφίδη της γνωστής εταιρίας Coco-Mat, σχεδιάζει την εισαγωγή της «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ», στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η ΑΕΕΑΠ αυτή έχει στην κυριότητα της ακίνητα στα οποία στεγάζονται υποκαταστήματα της Coco-Mat και σκοπεύει να εντάξει σε αυτήν το κτίριο του ξενοδοχείου που πρόκειται να ιδρύσει δίπλα στον βράχο της Ακρόπολης.

Φυσικά και γεννιούνται διάφορα ερωτήματα σχετικά με την είσοδο των ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο. Ένα ερώτημα είναι αν η μεταβίβαση αδρανών κτιρίων από τις μητρικές εταιρίες στις ΑΕΕΑΠ, βελτιστοποιεί τους ισολογισμούς των πρώτων, επιβαρύνοντας τους ισολογισμών των δευτέρων;

Ένα άλλο ερώτημα είναι πως στις μισθώσεις που συνάπτονται ανάμεσα στην εταιρία ως μισθώτρια και στην ΑΕΕΑΠ ως εκμισθώτρια, ποιο μετοχικό συμφέρον υπερισχύει; Της μητρικής ή της θυγατρικής; Που επιθυμούν οι μεγαλομέτοχοι να πραγματοποιούν μεγαλύτερα κέρδη; Ένα άλλο ερώτημα είναι το αν οι εποπτεύουσες αρχές διακρίνουν έναν κίνδυνο στο χαρτοφυλάκιο μιας ΑΕΕΑΠ, όταν το μεγαλύτερο ποσοστό των μισθώσεων των ακινήτων τους, καλύπτεται από ένα μόνο πελάτη;

Πέραν τούτου, βλέπουμε στο εξωτερικό πως οι συμμετέχοντες στις αγορές, ενδιαφέρονται να δημιουργούν μεγάλα εταιρικά σχήματα, με μεγάλους και εύρωστους ισολογισμούς, με πολυσχιδείς δραστηριότητες, με υψηλές αποτιμήσεις και κεφαλαιοποιήσεις, έτσι ώστε να μπορούν να προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια. Το παράδειγμα του πως χειρίστηκε η Fairfax την κεφαλαιακή ενίσχυση της Eurobank, με τη δημιουργία ενός νέου ομίλου στον οποίο συγχωνεύεται η Grivalia, που είναι η ναυαρχίδα των AEEAΠ στην Ελλάδα, θα έπρεπε να οδηγήσει τις αρχές αλλά και τους μεγαλομετόχους των εταιριών, σε σκέψεις έξω από το συνηθισμένο μικρόκοσμο της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Η εποχή με τα μικρά εταιρικά σχήματα που μπορεί να εξυπηρετούν κάποια στιγμιαία ή βραχυπρόθεσμα πλάνα, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Εκτός και αν ο στόχος των εισηγμένων και των εποπτικών αρχών, είναι η μακροημέρευση τους σε ένα αδύναμο, κλειστό, περιφερειακό χρηματιστήριο με περιορισμένες δυνατότητες και ασθενή πρόσβαση σε υγιή κεφάλαια. «Think big», «go big or die», «go big or go home» λένε οι πασίγνωστες χρηματιστηριακές εκφράσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ. Ας τις σκεφτούμε και ας αποφασίσουμε να θέλουμε εταιρίες πρωταγωνιστές ή μικρά περιφερειακά μαγαζάκια.


Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.