Στο 100% η αληθινή πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής, αλλά το σύστημα αντέχει

Στο 100% η αληθινή πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής, αλλά το σύστημα αντέχει

Στην αγωνιώδη μαρτυρία της πνευμονολόγου - εντατικολόγου Γεωργίας Κωνσταντοπούλου, από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας πως «οι λίγες ελεύθερες κλίνες που έχουμε κάθε μέρα προκύπτουν από ασθενείς που διακινούνται ή δυστυχώς καταλήγουν στις ΜΕΘ και πως εκ των πραγμάτων η πληρότητα είναι στα 100%, με συνέπεια να δημιουργείται λίστα αναμονής στις εντατικές» η απάντηση είναι πως το Σύστημα Υγείας πιέζεται ασφυκτικά, αλλά αντέχει.

Και αντέχει γιατί όσο αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών με covid τόσο ενεργοποιούνται και άλλοι μηχανισμοί μετακίνησης νοσηλευομένων από τα δημόσια νοσοκομεία στα ιδιωτικά, ώστε να απελευθερωθούν κλίνες, δηλαδή να δημιουργηθούν πρόσθετες εφεδρείες.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη σε αυτό το στάδιο μεταφέρονται non-covid ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων στις ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων, ώστε οι κλίνες ΜΕΘ που θα αδειάσουν να δοθούν για βαριά περιστατικά με λοίμωξη κορονοϊού.

Σε προγενέστερο στάδιο είχε γίνει κάτι ανάλογο, αλλά με ασθενείς που νοσηλεύονταν σε κλίνες απλών κλινικών και όσο εντείνεται η ασφυξία τόσο υλοποιούνται σχέδια που το Υπουργείο Υγείας είχε καταστρώσει από το καλοκαίρι για κάθε ενδεχόμενο.