Στήστε κάλπες στα πανεπιστήμια, δώστε τέλος στην αθλιότητα

Στήστε κάλπες στα πανεπιστήμια, δώστε τέλος στην αθλιότητα

Η κυβέρνηση έχει έναν τρόπο για να αποτρέψει την μπαχαλοποίηση των Πανεπιστημίων, από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει στρατηγικό του στόχο να ανατρέψει τις κυβερνητικές επιλογές, στηρίζοντας, επί της ουσίας, την βία ακραίων ομάδων. Η κυβέρνηση λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει δημοψήφισμα μεταξύ των φοιτητών και του προσωπικού των ΑΕΙ και να ζητήσει την γνώμη τους για τα τεκταινόμενα. Ποιο Πανεπιστήμιο θέλουν; Με ή χωρίς τους μπαχαλάκηδες; Θέλουν την χρήση κάρτας εισόδου στα πανεπιστήμια;

Αν η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν θέλει την προστασία της Πολιτείας για την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων, τότε αναλαμβάνει, αυτοδίκαια, και την ευθύνη. Για την φύλαξη των χώρων, για την εύρεση οικονομικών πόρων για λειτουργία των Πανεπιστημίων, για την ποιότητα των σπουδών.

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Το κόμμα του 32% κρύβει τις εσωτερικές του αδυναμίες πίσω από τα οδοφράγματα που στήνουν στα πανεπιστήμια ισχνές μειοψηφίες. Η Δημοκρατία, όμως, έχει κανόνες. Το κράτος έχει το νόμιμο δικαίωμα της βίας για να εφαρμόζει τους νόμους. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η δημιουργία ανεξάρτητων κρατιδίων στα Πανεπιστήμια και μάλιστα με χρηματοδότηση των φορολογουμένων. Όποιος θέλει να κάνει την επανάστασή του θα πρέπει να ξέρει ότι αυτή έχει στο τέλος και κόστος.

Κι αν κάποια σχολή ψηφίσει υπέρ των μπαχαλάκηδων; Μια χαρά! Θα πιαστούν όλοι μαζί σε αυτή την σχολή και θα πάνε παρέα στον γκρεμό. Αν τελικά υπάρχουν δύο Ελλάδες, ας πάρει ο κάθε ένας από εμάς θέση που θέλει να ανήκει. Εκείνο που δεν μπορεί να συμβεί είναι να μας πάρουν μαζί τους στον γκρεμό. Κατά τα λοιπά, σε Δημοκρατία ζούμε, υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής. Αλλά οι επιλογές έχουν και συνέπειες…

Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί κάτι στήνοντας κάλπες στα πανεπιστήμια. Ας αναλάβει ο καθένας, επιτέλους, τις ευθύνες του. Η κυβέρνηση εκλέχτηκε πριν τέσσερις μήνες από τον ελληνικό λαό για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Και οι θέσεις της για την Παιδεία ήταν γνωστές. Αυτοί που έχασαν τις εκλογές φαίνεται ότι αποφάσισαν να μεταβάλουν τον χώρο της Παιδείας σε πεδίο μάχης. Θα τους αφήσουμε; Θα είμαστε θεατές σε σκηνές βίας, στις σπασμένες βιτρίνες, στα καμένα αυτοκίνητα; Δεν πρέπει κάποτε να μπει ένα οριστικό τέλος σε αυτή την αθλιότητα; Απέναντι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται η χούντα των συνταγματαρχών, αλλά η πρόσφατα νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση των Ελλήνων.

Δεν είδαμε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να επισκέπτονται την ΑΣΟΕΕ για να δουν τις γιάφκες με τις μολότοφ και να συγχαρούν την αστυνομία για την επιτυχία της. Τους είδαμε, όμως, να σπεύδουν στο πλευρό των μπαχαλάκηδων. Μιλάμε για τους βουλευτές του 32%. Έτσι δεν πάμε πουθενά! Γι αυτό και πρέπει να μπει ένα πολιτικό τέλος. Μία μεγάλη κόκκινη γραμμή που θα λέει «ως εδώ». Να δηλώνει ότι «εμείς οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν πληρώνουμε άλλα χρήματα για να παρασκευάζονται βόμβες μολότοφ στα υπόγεια των σχολών. Όποιος έχει διαφορετική άποψη, ας φροντίσει να βρει τρόπους να λειτουργήσει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

Κάλπες, λοιπόν, σε κάθε σχολή. Να τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους. Η αντιπολίτευση θα μιλήσει για «εκβιασμό». Θα σαμποτάρει την διαδικασία γιατί ξέρει ότι οι μπαχαλάκηδες που στηρίζει είναι μία ισχνή μειοψηφία. Η μεγάλη πλειοψηφία των νέων ανθρώπων θέλει να προοδεύσει. Για αυτό άλλωστε ίδρωσε στα μαθητικά θρανία. Για να σπουδάσει κι όχι για να πάρει μαθήματα αριστεροσύνης.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]