Στις 26 ψηφίζουμε, στις 27 φεύγουν!

Στις 26 ψηφίζουμε, στις 27 φεύγουν!

Του Σάκη Μουμτζή

Αυτό είναι το σύνθημα του Α.Τσίπρα στις ευρωεκλογές του 2014 (στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν). Τότε κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ την Νέα Δημοκρατία με μια διαφορά 3,8 %, που μετά από λίγους μήνες, τον Ιανουάριο του 2015, αυτή η διαφορά διπλασιάστηκε.

Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε.

Είναι γεγονός πως ό,τι έχει, κατά καιρούς, πει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ το βρίσκει σήμερα μπροστά του. Έτσι, θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα αμυνθεί το βράδυ της 26ης Μαΐου αν η διαφορά με την Νέα Δημοκρατία υπερβεί το 3,8%. Πολύ δε περισσότερο, αν κυμανθεί στο 8% plus, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.

Έχω την εντύπωση, πως δεν θα μπορεί να πει τίποτα. Ο ίδιος πριν από πέντε χρόνια έβαλε τον πήχη στο 3,8%, ο ίδιος σήμερα θα υποστεί τις σχετικές συνέπειες.

Είναι προφανές πως το πολιτικό κλίμα στις 27 Μαΐου θα είναι εντελώς διαφορετικό, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Αν η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συντριπτική, θα έχει πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης.

Μπορεί οι ευρωεκλογές και οι περιφερειακές εκλογές να μην αναδεικνύουν κυβέρνηση, αλλά διαμορφώνουν την πολιτική κατάσταση, τέσσερις μόλις μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Προσπαθώ να σκεφτώ ποιο θα είναι το πολιτικό αφήγημα του Α.Τσίπρα την επόμενη ημέρα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, με τον χάρτη της Ελλάδος βαμμένο μπλε.

Προσπαθώ να υποθέσω πώς θα χειριστεί ο πρωθυπουργός την εσωκομματική κριτική, αν το κόμμα του ηττηθεί συντριπτικά.

Τι θα πει στους βουλευτές του, στα στελέχη του, στους εναπομείναντες ψηφοφόρους του.

Πώς θα υπερασπιστεί το άνοιγμά του στις φθαρμένες προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς.

Αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης πως όταν ένα κόμμα που κυβερνά βρίσκεται υπό αδιαμφισβήτητη κατάρρευση, ο χρόνος διακυβερνήσεως που του απομένει είναι εφιαλτικός.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η ήττα στις εθνικές εκλογές είναι σχεδόν πάντα συντριπτική. Οταν οι γραμμές άμυνας καταρρέουν και η υποχώρηση είναι άτακτη, τότε και η παράδοση είναι άνευ όρων.

Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ στο Λεκανοπέδιο και στην Μακεδονία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η αναλογική συμμετοχή των δύο αυτών μεγάλων περιοχών στο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα, δεν αφήνει στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων κινείται άνω του 8%, με δυναμική διεύρυνσης.

Ο Α.Τσίπρας μέχρι στιγμής όλες τις κρίσεις τις αντιμετώπισε με τρόπο συντεταγμένο. Έκανε ορθολογική διαχείριση τους. Οφείλω να το παραδεχθώ.

Δεν γνωρίζω πώς θα αντιδράσει μπροστά σε μιαν ανεξέλεγκτη πτώση. Τι αντοχές έχει ο ίδιος προσωπικά και τι αντοχές έχουν τα στελέχη του μετά από την υπερ-τετραετή κυβερνητική φθορά.

Η Νέα Δημοκρατία, απέδειξε πως μπορεί να αντεπεξέλθει με επιτυχία όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Υπέστη τέσσερις συνεχόμενες εκλογικές ήττες, ανασυγκροτήθηκε και σήμερα βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας. Είναι ένα μεγάλο, ιστορικό κόμμα, με βαθιές τις ρίζες του στην κοινωνία. Ξεπέρασε με επιτυχία την λαίλαπα των μνημονίων.

Το μέγεθος της αναμενόμενης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ θα δείξει και τα δικά του όρια, τις δικές του ρίζες στην κοινωνία. Το πώς θα χειρισθεί την πολιτική κατάσταση από την επομένη των ευρωεκλογών ως τις εθνικές εκλογές, θα δείξει και τις ικανότητες της ηγετικής του ομάδος στην διαχείριση βαθιάς πολιτικής κρίσης.

Πάντως, μετά βεβαιότητος, θα ακούσει από την Νέα Δημοκρατία το δικό του σύνθημα: «στις 26 ψηφίζουμε, στις 27 φεύγουν».