Στηρίζουμε τις γυναίκες για να σηκώσουν το βάρος της πανδημίας
Επιχειρηματικότητα

Στηρίζουμε τις γυναίκες για να σηκώσουν το βάρος της πανδημίας

Μία από τις κυρίαρχες φράσεις στην εποχή της πανδημίας είναι ότι «ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις». Παρ' όλα αυτά, τα στατιστικά στοιχεία από ολόκληρο τον κόσμο δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός χτυπάει περισσότερο τους άνδρες. Σε επίπεδο υγειονομικό, γιατί σε επίπεδο οικονομικό, από την αγορά εργασίας έως τον επιχειρηματικό στίβο, οι γυναίκες είναι αυτές που καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών της πανδημίας.

Είναι τόσο κρίσιμες οι στιγμές που ζούμε και τόσο μεγάλες οι προκλήσεις για τις γυναίκες, που αν δεν υπάρξει μέριμνα από την πολιτεία, αλλά και από τον ίδιο τον επιχειρηματικό κόσμο, είναι πολύ πιθανό η κρίση να αφήσει πίσω της πληγές που θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια για να επουλωθούν, αν επουλωθούν ποτέ.

Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία οικονομικών μελετών (NBER) δύο είναι οι βασικοί λόγοι που καθιστούν πιο ευάλωτες τις γυναίκες στην τρέχουσα κρίση.

Ο πρώτος είναι ότι οι συνέπειες της πανδημίας έχουν χτυπήσει κυρίως κλάδους στους οποίους παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά των εργαζόμενων γυναικών, όπως η εστίαση, το λιανεμπόριο και οι κλάδοι της φιλοξενίας και της ιατρικής κοσμετολογίας. Συγκριτικά, κατά την παγκόσμια κρίση του 2008 ή την κρίση χρέους της Ευρωζώνης αργότερα επλήγησαν κατά βάση πιο ανδροκρατούμενοι κλάδοι όπως οι κατασκευές και η μεταποίηση.

Δεύτερον, κατά τη διάρκεια του lockdown παρέμειναν κλειστοί βρεφονηπιακοί σταθμοί και σχολεία, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις γυναίκες να συνεχίσουν να εργάζονται στους ίδιους ρυθμούς - κάτι που θα γίνει ακόμη πιο έντονο στην περίπτωση που υπάρξει νέο κύμα πανδημίας. Οι γυναίκες καλούνται στη σημερινή συγκυρία να διαδραματίσουν εξαιρετικά πιο σύνθετο ρόλο και να βρουν τις απαιτούμενες ισορροπίες μεταξύ της επαγγελματικής ζωής, της φροντίδας ή ακόμη και της εκπαίδευσης των παιδιών τους, όσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Μελέτες ανά τον κόσμο αναδεικνύουν την ανάγκη στήριξης των γυναικών με κάθε τρόπο. Στη Μ. Βρετανία, για παράδειγμα, έρευνα του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών, βρήκε ότι οι γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες είναι πιθανότερο να εργάζονται σε κλάδο που σταμάτησε να λειτουργεί εξαιτίας του κορονοϊού, όπως το λιανεμπόριο και όλες οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη φροντίδα παιδιών.

Είναι σαφές ότι η ικανότητα των γυναικών να εργαστούν περιορίζεται, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για μονογονεϊκές οικογένειες. Μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν 15 εκατομμύρια μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους, οι οποίες αντιστοιχούν στο 70% των μονογονεϊκών οικογενειών. Στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, το 16% των παιδιών ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες και κυρίως με τη μητέρα τους. Οι γυναίκες αφιερώνουν περισσότερες ώρες για τα παιδιά τους όσο ο πλανήτης δεν επιστρέφει σε πλήρη κανονικότητα, το οποίο σημαίνει λιγότερες διαθέσιμες ώρες για εργασία.

Είναι χρέος μας, λοιπόν, να βοηθήσουμε τις γυναίκες να... βγάλουν το βάρος από τις πλάτες τους, να ξεπεράσουν την κρίση και να δουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Στο ΕΕΔΕΓΕ προχωρήσαμε έγκαιρα σε πρωτοβουλίες για τη στήριξη του συνόλου των επιχειρήσεων, όπως η δημιουργία Helpdesk, μέσω του οποίου χιλιάδες επιχειρήσεις υπέβαλλαν ερωτήματα και αιτήματα, ενώ προχωρήσαμε και σε παρεμβάσεις για την επίλυση προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του lockdown.

Θα συνεχίσουμε το ίδιο δυναμικά, διότι πιστεύουμε ότι αυτή η δύσκολη ώρα είναι η ώρα που πρέπει να δοθούν στις γυναίκες τα κατάλληλα κίνητρα, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Τα οφέλη από τη στήριξή τους θα τα καρπωθούν στο σύνολό τους η κοινωνία και η οικονομία.

Η πανδημία αργά ή γρήγορα θα περάσει και ο άνθρωπος έχει μάθει να συνεχίζει την πορεία του. Όπως λοιπόν συμβαίνει σε κάθε κρίση, έτσι και σήμερα, είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε μπροστά και να βρούμε λύσεις. Σε αυτές τις λύσεις δεν πρέπει να λείπουν ουσιαστικές ενέργειες στήριξης της εργασίας των γυναικών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΕΕΔΕΓΕ πραγματοποιεί διαδικτυακά σεμινάρια με στόχο την προετοιμασία για την επόμενη ημέρα. Παράλληλα, προχωρά σε μία δέσμη ενεργειών, όπως η εκπαίδευση άνεργων γυναικών σε διάφορους τομείς της οικονομίας, η πραγματοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης καθώς και επιχειρηματικών ημερίδων σε ολόκληρη τη χώρα.

Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι οι κρίσεις προκαλούν μακροχρόνιες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές. Για να μην μετατραπούν οι αλλαγές αυτές σε μόνιμη ζημιά για την ισότητα των φύλων στην εργασία, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για μέτρα που εφαρμόζονται ήδη με επιτυχία και αποτελεσματικότητα διεθνώς, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή του μέτρου της ποσόστωσης στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, με την οποία περνάει ένα σημαντικό μήνυμα για την προώθηση γυναικών σε θέσεις ευθύνης.

Βασική μας επιδίωξη πρέπει να είναι όχι μόνο να βοηθήσουμε τις γυναίκες να μη μείνουν πίσω αλλά κυρίως να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας με γνώμονα την άμβλυνση των ανισοτήτων.