Στην Ιταλία ρίχνουν το βάρος τους, οι μέτοχοι της ελληνικής Praxia Bank;

Στην Ιταλία ρίχνουν το βάρος τους, οι μέτοχοι της ελληνικής Praxia Bank;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Όλοι περιμένουν την έναρξη λειτουργίας της Praxia Bank, της μη συστημικής τράπεζας που έρχεται να διαταράξει το τέλμα των εγχώριων τραπεζικών υπηρεσιών. Χωρίς κάποιο βεβαρημένο παρελθόν κόκκινων δανείων, η πρώην Credicom Consumer Finance Bank που εξαγοράστηκε από την Atlas Merchant Capital, προχωράει πιο αργά από αυτό που ανέμενε η αγορά, αλλά προχωράει.

Ο οικονομικός τύπος μέσω των περισσότερων άρθρων του, καλύπτει κυρίως τις σταδιακές και καθυστερημένες (σε σχέση με αυτά που είχαν παρουσιαστεί) εισροές κεφαλαίων στη μετοχική βάση της τράπεζας καθώς και στις εξελίξεις στην διοικητική πυραμίδα της τράπεζας, από την ένταξη αλλά και αποχώρηση γνωστών στελεχών της τραπεζικής αγοράς. Σίγουρα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, η τράπεζα θα έχει εμφανίσει τόσο τον χαρακτήρα της όσο και τον τρόπο της δραστηριοποίησης της. Δηλαδή αν θα είναι μια καθαρά challenger bank ή αν θα έχει και κάποιο παραδοσιακό δίκτυο καταστημάτων.

Αν επιθυμούμε όμως να ανιχνεύσουμε τους στόχους που μπορεί να έχουν οι νέοι μέτοχοι της τράπεζας για την ελληνική αγορά, καλό θα είναι να παρατηρήσουμε πως κινούνται στην Ιταλία. Η Atlas Merchant Capital Fund, o Bob Diamond και ο Corrado Passera, μέσω της SPAXS που είναι μια εταιρία ειδικού σκοπού εξαγορών, εξαγόρασαν την Banca Interprovinciale. Aκολούθησε η πλήρης συγχώνευση της Banca Interprovinciale με την SPAXS και η δημιουργία της Ιllimity Bank της οποίας η μετοχή διαπραγματεύεται ήδη στο Ιταλικό Χρηματιστήριο, Borsa Italiana MTA market.

Τι είναι η Illimity Bank; H ίδια η τράπεζα αυτοπροσδιορίζεται ως τράπεζα της νέας γενιάς και η Atlas Merchant Capital Fund στο χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων της, την χαρακτηρίζει ως «the Italian new-generation bank». Οι κατευθύνσεις τις τράπεζας είναι τρεις.

α) Η παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, διοικητικής υποστήριξης, πιστωτικών γραμμών, εναλλακτικών χρηματοδοτήσεων και υπηρεσιών factoring σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε αυτό πλαίσιο, η τράπεζα μπορεί να προσφέρει επίσης δυνατότητες αναδιαρθρώσεων δανείων και επιχειρήσεων, καθώς και αναχρηματοδοτήσεων.

β) Η είσοδος της τράπεζας στο χώρο την μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Η τράπεζα λειτουργεί ως επενδυτής, ως διαμεσολαβητής, ως χρηματοδότης και ως σύμβουλος στο χώρο τόσο των εξασφαλισμένων όσο και των μη εξασφαλισμένων «κόκκινων »δανείων, δηλαδή ανεξάρτητα του αν υπάρχουν εξασφαλισμένες εγγυήσεις ή όχι.

γ) Η παροχή τραπεζικών υπηρεσιών μέσω on line υπηρεσιών και εφαρμογών μέσω κινητής τηλεφωνίας (mobile applications). Οι υπηρεσίες αυτές απευθύνονται σε νοικοκυριά, σε νέους και σε επιχειρήσεις, περιλαμβάνοντας ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών όπως πληρωμές, μεταφορές χρηματικών ποσών, χρεοπιστώσεις λογαριασμών και εκκαθαρίσεις συναλλαγών. Η τράπεζα θα δέχεται καταθέσεις με ανταγωνιστικά επιτόκια, λόγω του χαμηλού λειτουργικού κόστους και θα κάνει πωλήσεις «cross selling» σε δικά της προϊόντα και αλλά και σε προϊόντα τρίτων ώστε να ανταποκρίνεται στη ζήτηση από την πλευρά των ιδιωτών αλλά και των μικρών επιχειρήσεων.

Η Illimity Bank σκοπεύει να επενδύσει 3 δισ. ευρώ σε Ιταλικά NPLs, σκοπεύοντας σε αποδόσεις του δείκτη ROE της τάξεως του 25%, όταν ο αντίστοιχος μέσος τραπεζικός χρηματοοικονομικός δείκτης ανέρχεται στο 4%. Ήδη η εισηγμένη στο χρηματιστήριο τράπεζα, άντλησε 600 εκατ. ευρώ από τους επενδυτές, με την Atlas να διατηρεί τo 8% του μετοχικού κεφαλαίου.

H Illimity Bank, έχει προβεί σε σειρά μεγάλων μεταγραφών στελεχών από τον ανταγωνισμό και συγκεκριμένα από την Intesa Sanpaolo, την Monte dei Paschi di Siena και την Banca IFIS. Ταυτόχρονα έχει επενδύσει σε κορυφαίες ψηφιακές τεχνολογίες.

To εγχώριο αδερφάκι της Illimity Bank, δηλαδή η Praxia Bank, προς το παρόν βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, προχωρώντας στην στελέχωση της και στην οργάνωση των ψηφιακών υποδομών της, έχοντας επιλέξει το σύστημα «core banking T24» της Temenos. Το αν θα επιτύχει το εγχείρημα της Atlas Merchant Capital Fund και στην Ελλάδα, μένει να αποδειχθεί. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι πως η ίδρυση και λειτουργία μιας τράπεζας νέας γενιάς ή όπως λέγεται μιας «challenger bank», στην Ελλάδα θα έρθει να διαταράξει το τραπεζικό τέλμα.


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.