Στην... αυγή μιας νέας εποχής

Στην... αυγή μιας νέας εποχής

Του Γιάννη Ντάουτς*

Η 7η Ιουλίου είναι κοντά ή μακριά; Ζούμε το μαρτύριο της σταγόνας για τις τελευταίες συνεδριάσεις; Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι αυτό που η αγορά προεξοφλεί ή η περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα φέρει ολικές ανατροπές; Βασικά ερωτήματα για το μέλλον και την πορεία της Ελληνικής οικονομίας και του χρηματιστηρίου.

Είναι ξεκάθαρο πως το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι το σημείο αντίστροφης της ψυχολογίας, την διαμόρφωση της τάσης και ο καταλύτης για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού που ταλαιπώρησε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. 

Βρισκόμαστε ένα βήμα μακριά για να κλείσει ένα μαύρο κεφάλαιο για την σύγχρονη ιστορία της χώρας, μιας διακυβέρνησης που θα την θυμόμαστε για το κλείσιμο των τραπεζών και τον μηδενισμό των αξιών τους, τα capital controls, για την κατάρριψη του μύθου της Αριστεράς και του ηθικού πλεονεκτήματος.

Ένας πρωθυπουργός της γενιάς μου που έσπειρε τον λόγο του διχασμού, χώρισε τους Έλληνες στους δικούς του και μη, ιδιοτελής όσο δεν παίρνει και με γούστα ολιγάρχη.

Είμαστε κοντά σε μια νέα αρχή που θα εξαρτηθεί από όλους εμάς και την ψήφο μας. Δεν μπορώ να ξέρω εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαληθεύσει τις προσδοκίες, αλλά σίγουρα ο πολιτικός του λόγος δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες που με κάνουν να ελπίζω.

Απαραίτητη συνθήκη η αυτοδυναμία για την επιστροφή στην ομαλότητα. Εφόσον επιτευχθεί χρηματιστηριακά θα αγκαλιάσουμε το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων από εκεί και μετά θα πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Το χρηματιστήριο και η οικονομία είναι κάτι αλληλένδετο χρειάζονται κινήσεις που θα προκαλέσουν ένα αιφνιδιασμό,ένα θετικό σόκ για να κινηθούμε προς τις αντιστάσεις της αγοράς, τις οποίες τις εντοπίζω στην ζώνη των 1.350 μονάδων.

Μιλώντας με νούμερα είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι θα σήμαινε για την πραγματική οικονομία ένας Γενικός Δείκτης στις 1.350 μονάδες και την διάσπαση αυτών.

Ίσως η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών,ίσως κίνητρα για επενδύσεις που ισοδυναμούν με νέες θέσεις εργασίας, ίσως η αλλαγή στην νοοτροπία και την αντίληψη του Έλληνα ότι "ο τσάμπα μάγκας πέθανε". Μετράμε αντίστροφα επτά, έξι, πέντε, τέσσερα, τρία, δύο , ένα...... είναι στο χέρι μας!!!

* Ο κ. Γιάννης Ντάουτς είναι αντικριστής και trader στη Merit Χρηματιστηριακή