Στη ζωή αυτή χρειάζεται να έχει κανείς καλούς φίλους

Στη ζωή αυτή χρειάζεται να έχει κανείς καλούς φίλους

Αν έχεις τους σωστούς φίλους στον σωστό χρόνο και στην σωστή θέση, τότε όλα μπορούν να συμβούν. Δεν έχεις δουλειές; Ένας υπουργός μπορεί να σου δώσει. Δεν έχεις λεφτά; Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεσαι επειγόντως μία τράπεζα. Έχεις αμφιβολίες για το πόθεν έσχες; Υπάρχουν και τα αγροτεμάχια των φίλων!

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε... δανειστεί από φίλους για να αγοράσει το περίφημο σπίτι στην Εκάλη, είχε γίνει ο κακός χαμός. Η αλήθεια είναι ότι ήταν εφευρετικός. Έκανε κάτι που μας άφησε τότε άναυδους. Κι έτσι άρχισαν τα δημοσιεύματα. Η ηθική των δημοσιογράφων θίχτηκε και δικαίως. Κι έτσι ξεσπάθωσαν στο χαρτί. Ήταν τότε που ο μακαρίτης ο Βαγγέλης ο Γιαννόπουλος είχε μιλήσει για το... κωλόσπιτο.

Αυτό που συνέβη με το πόθεν έσχες του κ. Καλογρίτσα είναι ένα βήμα πιο πέρα. Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ: «Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει το πόθεν έσχες του υιού Καλογρίτσα ο οποίος αντί για τραπεζικούς λογαριασμούς εμφάνισε τίτλους από... δανεικά βοσκοτόπια στην Ιθάκη. Πρόκειται για έκταση 5.000 στρεμμάτων, η οποία όμως δεν ανήκει στην οικογένεια Καλογρίτσα αλλά σε οικογενειακό φίλο, ο οποίος με πληρεξούσια δήλωση, δίνει το δικαίωμα στον εργολάβο να τη χρησιμοποιήσει ως εγγύηση αν χρειαστεί να πάρει οποιοδήποτε δάνειο».

Αυτό είναι! Ένα πληρεξούσιο από φίλο, συγγενή ή οποιονδήποτε μελλοντικό συνεργάτη μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις του νόμου. Σύντροφοι, θα ήταν καλύτερα να δώσετε απευθείας τις τηλεοπτικές άδειες στους επιχειρηματίες της καρδιάς σας και να μην έχετε όλα αυτά τα περί πόθεν έσχες κλπ. που θα μπορούσαν να σας εκθέσουν.

Δεν τολμούμε να σκεφτούμε τι θα γινότανε αν κάτι ανάλογο συνέβαινε επί των ημερών των τρισκατάρατων. Ούτε και αναρωτιόμαστε πλέον τι έχει γίνει με τους ευαίσθητους συναδέλφους δημοσιογράφους που στο παρελθόν έσκιζαν τα ρούχα τους για την ηθική υπεροχή της Αριστεράς. Αν για κάτι λυπόμαστε είναι για το γεγονός ότι δεν έχει μείνει κάτι όρθιο γύρω μας. Οι μελλοντικές κυβερνήσεις αποκτούν πλέον ένα ισχυρό επιχείρημα για τις πιθανές δικές τους στραβοτιμονιές: «Αφού το έκανε η κυβέρνηση της Αριστεράς...»

Γι' αυτό και η αμέσως επόμενη κυβέρνηση έχει ένα έργο μέγιστης ευθύνης: Να αποκαταστήσει το κύρος και την ανεξαρτησία των Θεσμών. Και να επιμείνει στην διάκριση των εξουσιών. Για να θυμηθούμε τι σημαίνει κράτος δικαίου. Είναι ο μόνος πραγματικός δρόμος που μας απομένει. Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να διολισθαίνουμε. Θα συνεχίσουμε την τρελή πορεία προς τον τρίτο κόσμο...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]