Σταματήστε τα ψέματα

Σταματήστε τα ψέματα

Του Αντώνη Δαρζέντα

Ο διάσημος Βρετανός Βιολόγος Richard Dawkins μετά την απόφαση των συμπατριωτών του για Brexit διαμαρτυρήθηκε έντονα, λέγοντας πως ποτέ δεν έπρεπε να κληθεί ο λαός να αποφασίσει για ένα τόσο σημαντικό θέμα με τόσες πολλές παραμέτρους.

Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατόν να κάνεις δημοψήφισμα για το αν είναι σωστά τα μαθηματικά του Αϊνστάιν ή αφήνουμε τους επιβάτες να αποφασίσουν σε ποιον διάδρομο θα προσγειωθεί ο πιλότος;»

Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit και μετά οι τεχνοκράτες αναγκάστηκαν να συνθέσουν μια μελέτη 600 σελίδων μόνο με τις προκαταρκτικές λεπτομέρειες που αφορούσαν την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ελλάδα μάλιστα τα τελευταία χρόνια πολλές σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν από εκλεγμένος μεν κυβερνήσεις, αλλά αντίθετα από την λαϊκή θέληση του ίδιου του κόσμου που τους εξέλεξε.

Πχ μπήκαμε στην ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή παρά το ότι εκείνη την περίοδο η πλειοψηφία του κόσμου παρασυρμένη από το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο» έλεγε όχι.

Ο Έλληνας επίσης διαχρονικά από την αρχή της κρίσης είναι κατά των μνημονίων. Όχι μόνο αυτός όμως. Αλλά και οι πολιτικοί που ψηφίζει. Τουλάχιστον έτσι έλεγαν. Με αντιμνημονιακή ρητορική βγήκε και ο Σαμαράς, με αντιμνημονιακή και ο Τσίπρας.

Οι δημοσκοπήσεις δε, δείχνουν διαχρονικά σταθερή απέχθεια προς το μνημόνιο που αγγίζει το 80 %. Τώρα πως έγινε ένας λαός που είναι σταθερά αντμνημονιακός να τρώει στο κεφάλι τρία μνημόνια και μάλιστα διάρκειας έως 100 ετών, όσον αφορά την δημόσια περιουσία , μόνο εμείς θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε.

Αλλά και η συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκε πάρα την γενική μη αποδοχή της.

Τελικά συγγνώμη. Γιατί ψηφίζουμε;;.

Βέβαια αν σκεφτεί κανείς όπως λέει και ο Dawkins για τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας και τα πιο σημαντικά, δεν έχουμε ψηφίσει. Δεν έχουμε ψηφίσει για την φωτιά ή τον τροχό. Δεν έχουμε ψηφίσει για το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν έχουμε ψηφίσει για το ίντερνετ.

Επίσης αν κάτι αγγίζει την επιβίωση μας δεν επιλέγουμε δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν βάζουμε μια ομάδα μετρίων γιατρών να μας εγχειρήσει αλλά ψάχνουμε τον καλύτερο. Το ίδιο και όταν φτιάχνουμε το σπίτι μας. Ψάχνουμε τον καλύτερο μηχανικό. Αφήνουμε την ζωή μας στην ελίτ. Ή θα θέλαμε τουλάχιστον.

Τελικά έχει γίνει ο κόσμος τόσο σύνθετος ώστε μόνο κάποιοι με πολύ καλή γνώση των αντικειμένων μπορούν να πάρουν ορθές αποφάσεις;

Και η δημοκρατία;;. Μήπως απειλείται από τον τόσο σύνθετο κόσμο;. Και αν οι ελίτ καταχρώνται το δικαίωμα που τους δίνουμε;. Που το καταχρώνται προφανέστατα στην χώρα μας, μιας και άλλα ψηφίζουμε και άλλα κάνουν.

Ωστόσο τα πράγματα μου τα ξεκαθάρισε ο δημοσιογράφος κος Γιάννης Κουτσομυτης που παρέστη στην συνάντηση των Δελφών.

Έγραψε συγκεκριμένα το εξής. «Αυτό που Συριζαίοι, Νεοδημοκράτες και Πασόκοι έρχονται στους Δελφούς και συζητούν με νηφαλιότητα, κοσμιότητα και σοβαρότητα και μετά μπαίνουν στη Βουλή των Ελλήνων, το βωμό της Δημοκρατίας, και βρίζονται πατόκορφα, πρέπει να τους απασχολήσει πολύ σοβαρά». 

Και φυσικά αυτή είναι η αιτία των λάθος επιλογών του λαού. Το γεγονός πως η ελίτ τον αντιμετωπίζει ως ανώριμο και όταν μιλάει μπροστά του μιλάει με κραυγές και ψέματα αλλά όταν μιλάει μεταξύ της μιλάει την γλώσσα της αλήθειας και νηφάλια. Αυτό γίνεται και στην Ελλάδα, αυτό έγινε και στην Βρετανία με το brexit. Αυτό γίνεται παντού και διαχρονικά.

Κύριοι σταματήστε τα ψέματα. Αντιμετωπίστε την βουλή ως ένα Φόρουμ ειδικών.

Ο λαός εκπαιδεύεται όπως και τα παιδιά. Αν τον αντιμετωπίσεις και του συμπεριφερθείς ώριμα, ώριμα θα ψηφίσει.

Σεβαστείτε τους ψηφοφόρους σας και όλοι μαζί θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.