«Στα μέσα Απριλίου το peak διασωληνωμένων στις ΜΕΘ» - Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα

«Στα μέσα Απριλίου το peak διασωληνωμένων στις ΜΕΘ» - Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα

Την πρόβλεψη ότι η κορύφωση νοσηλειών στις ΜΕΘ αργεί ακόμα, κάνει στο Liberal o Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ κάνει λόγο για peak στις μονάδες εντατικής θεραπείας στις 14-21 Απριλίου, δηλαδή σε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες από σήμερα.

Να σημειωθεί ότι χθες Τετάρτη οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ήταν 699, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Στο βασικό σενάριο που εξετάστηκε από το επιστημονικό εργαλείο της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ, με εκτιμήσεις για τον αριθμό των κρουσμάτων σε βάθος εβδομάδων, έχουν εισαχθεί επικαιροποιημένες παράμετροι. Και συγκεκριμένα ότι από τις αρχές Απριλίου θα εφαρμοστεί το μέτρο των self tests, αλλά και το μερικό άνοιγμα της αγοράς.

«Εφόσον συνεχίζουν να εφαρμόζονται τα ισχύοντα μέτρα, σε συνδυασμό με τα self tests, οπότε και θα μπαίνουν σε καραντίνα πλέον άμεσα οι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί ασθενείς, η τάση κρουσμάτων θα είναι αυξητική μέχρι και τις αρχές Απριλίου. Η αυξητική πορεία, όμως, είναι χαμηλής δυναμικής, κάτι που σημαίνει ότι τα κρούσματα θα κυμανθούν στο peak έως 3.800-3.900, πάντα αναλογικά με τα τεστ που γίνονται», δηλώνει ο κ. Σαρηγιάννης.

Στη συνέχεια εξηγεί ότι «ξεκινάει μια αποκλιμάκωση μετά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, όταν θα έχουν αρχίσει να αποδίδουν και τα self tests. Αναλόγως με την διαχείριση στο άνοιγμα της αγοράς, δηλαδή ποιες εμπορικές δραστηριότητες θα επανέλθουν, θα εξαρτηθεί και το μέγεθος όπως και η ταχύτητα της αποκλιμάκωσης».

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, με ένα σενάριο προσεχούς ανοίγματος της οικονομίας που θα περιλαμβάνει και την επανεκκίνηση της εστίασης από την 1η Ιουνίου, η πρόβλεψη είναι πως τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί σε 1.000 στις 23 Ιουνίου.

Σχετικά με τις ΜΕΘ η μάχη του Συστήματος Υγείας φαίνεται ότι θα κρατήσει για αρκετές εβδομάδες ακόμα. Ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει πως «από το peak νοσηλευόμενων στις μονάδες εντατικής θεραπείας απέχουμε αρκετά, αφού αναμένεται την εβδομάδα 14-21 Απριλίου».

Στο ερώτημα πόσοι θα είναι οι διασωληνωμένοι στην κορύφωση της πίεσης στις ΜΕΘ του ΕΣΥ, δηλαδή στα μέσα Απριλίου όπως υπολογίζει ο κ. Σαρηγιάννης, ο επιστήμων απαντά ότι ο αριθμός τους αναμένει ότι θα κυμαίνεται στους 800-840.

Ο κ. Σαρηγιάννης, τέλος, τονίζει ότι η κατάσταση θα ήταν κατά πολύ δυσμενέστερη στην περίπτωση που δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας αυτό το διάστημα.

Επισημαίνει δε πως σημαντικό ρόλο θα παίξει η εφαρμογή των μέτρων για τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και κάποιες επιπλέον κινήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, όπως για παράδειγμα η απολύμανση του αέρα σε κλειστούς χώρους υψηλού συγχρωτισμού.