Στα διμερή δάνεια έχει «κολλήσει» η διαπραγμάτευση

Στα διμερή δάνεια έχει «κολλήσει» η διαπραγμάτευση

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Στα 53 δισ. Ευρώ, των διμερών δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα το 2010 και των οποίων η περίοδος χάριτος λήγει το 2020, έχει μπλοκάρει η διαπραγμάτευση στο Washington Group για το Ελληνικό Χρέος.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι τα δάνεια αυτά πρέπει οπωσδήποτε να αναδιαρθρωθούν, οι λήξεις τους να επιμηκυνθούν ώστε να διευκολυνθεί η Ελλάδα στην περίοδο 2020-2030.

Αντιθέτως, οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup οι οποίοι εκπροσωπούν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης που έχουν χορηγήσει τα δάνεια αυτά, δηλώνουν ότι έχουν ήδη υπολογίσει τα έσοδα από τις δόσεις αυτών των δανείων, στους Εθνικούς προϋπολογισμούς και τα Μεσοπρόθεσμα προγράμματα τους, επομένως ουδεμία διάθεση δείχνουν να ικανοποιήσουν το ΔΝΤ, στο σκέλος αυτό της συζήτησης.

Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ έχει ήδη αποδεχθεί τον όρο που θέτει η Γερμανία ώστε τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ από τα Ελληνικά ομόλογα να επιστραφούν στην Ελλάδα σταδιακά και με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

Επομένως θα απαιτείται προηγούμενη απόφαση του Eurogroup προτού τα χρήματα αυτά 1 δις Ευρώ κάθε χρόνο για 4 χρόνια, επιστραφούν στην Ελλάδα.

Όλοι συμφωνούν ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν νοείται έξοδος στις αγορές.

Επίσης συμφωνούν ότι για να μπορέσει -κάποιος -οποιοσδήποτε καλόπιστος αναλυτής- να εκδώσει μια ρεαλιστική « Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους» πρέπει να γνωρίζει από την αρχή πότε και ποια δάνεια λήγουν σε κάθε συγκεκριμένη περίοδο, χωρίς αιρεσιμότητες, προϋποθέσεις και άλλες αναβολές.

Η Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους που θα επεξεργαστούν οι «θεσμοί» από μόνη της δεν αρκεί για να δοκιμάσει η Ελλάδα την «έξοδό» της στις αγορές. Αν το ΔΝΤ «δεν βάλει τα λεφτά του» στο Ελληνικό πρόγραμμα με τη συνοδεία ενός θετικού DSA το κόστος χρήματος για την Ελλάδα και τις ελληνικές επιχειρήσεις θα είναι απαγορευτικό.  

Το Eurogroup, έχει ζητήσει από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, και από τον επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ, να εκπονήσουν μία ανάλυση περί της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, ως τις 7 Ιουνίου. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί μία συμφωνία στο ζήτημα του χρέους στο πλαίσιο του επομένου Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Όλα δείχνουν ότι οι Κριστίν Λαγκάρντ και Όλαφ Σολτς θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της Συνόδου G7 στον Καναδά το επόμενο σαββατοκύριακο.

Επίσημες ανακοινώσεις ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξουν γιατί η Γερμανία επιθυμεί η ανακοίνωση της συμμετοχής του ΔΝΤ να γίνει μετά από ομόφωνη απόφαση των Υπουργών του Eurogroup στις 21 Ιουνίου….