Σοσιαλδημοκρατικοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ ή Συριζοποιούνται οι «πρόθυμοι»;

Σοσιαλδημοκρατικοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ ή Συριζοποιούνται οι «πρόθυμοι»;

Του Σάκη Μουμτζή

Είναι ένα στοίχημα που έβαλαν όλοι όσοι αποφάσισαν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα στην πτώση του. Βέβαια, τρέχει και ένα άλλο, λιγότερο σημαντικό, στοίχημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πτώση θα ανακάμψει ή θα αποσυντεθεί, οπότε θα συμπαρασυρθούν και οι «πρόθυμοι».

Πού θα κριθεί το παιχνίδι;

Αρχικά να ξεκαθαρίσω πως είναι ένας άνισος αγώνας. Από την μια μεριά υπάρχει ένα συγκροτημένο κόμμα που ασκεί εξουσία και από την άλλη μερικά μεμονωμένα άτομα, που πιστεύουν πως μπορεί να τιθασεύσουν το θηρίο. Πώς θα πιστοποιηθεί αυτό;

Πρώτα-πρώτα, ευθύς ως ο Α.Τσίπρας ζητήσει συγγνώμη από όλους αυτούς που εξύβριζε χυδαία από το 2011 ως και σήμερα ακόμα. Θα είναι μια χειρονομία υψηλού συμβολισμού. Μπορεί να την κάνει; Γιατί όχι; Αν πράγματι θέλει να προσεγγίσει την Κεντροαριστερά αυτή είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση.

Στην συνέχεια θα πρέπει να αποβάλλει αυτόν τον διχαστικό λόγο που εκφέρει. Μπορεί να το κάνει; Μα, αν δεν το κάνει θα παραμείνει ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς και όχι της Κεντροαριστεράς. Από την άλλη την μεριά, αν πραγματοποιήσει αυτήν την υπέρβαση θα πάψει να είναι ο εαυτός του. Ο Τσίπρας των καταλήψεων και των αμφιθεάτρων.

Αν θέλουμε να συνεχίσουμε αυτήν την στοχοθεσία θα πρέπει να αναφερθούμε στο είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει μετά τις εκλογές. Θα είναι εποικοδομητική ή τα μυαλά στα κάγκελα όπως παλιά;

Τέλος ένα βασικό στοιχείο της μετάλλαξης του θα είναι με ποιους από τους σημερινούς συνεργάτες του θα πορευθεί και ποιους θα αφήσει. Είναι κάποιοι που με την παρουσία τους και μόνον ακυρώνουν κάθε προσπάθεια για την σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο βαθμό που η σοσιαλδημοκρατία είναι συνυφασμένη με την μετριοπάθεια, την συναίνεση και τον πολιτικό πολιτισμό.

Μπορούν όλοι αυτοί που συγκεντρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο Μέγαρο και χειροκρότησαν τον Τσίπρα να τον σύρουν προς αυτές τις θέσεις; Αν το καταφέρουν θα έχουν κερδίσει το στοίχημα.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα σε δύσκολη θέση. Ηγείται μιας κυβέρνησης—κουρελού που γνωρίζει τα όρια της. Θα κάνει ανασχηματισμό. Θα υπουργοποιήσει τους όψιμους θαυμαστές του; μα θα φανεί σαν μια χυδαία συναλλαγή. Εχει εγκλωβισθεί, και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς έπονται οι ευρωεκλογές και οι περιφερειακές εκλογές. Βλέπει στον ύπνο του τον χάρτη της Ελλάδος μπλε, το βράδυ των εκλογών, και ξυπνά καταϊδρωμένος. Εφιάλτης.

Τι θα κάνει λοιπόν ο Α.Τσίπρας; και τι θα κάνουν οι «πρόθυμοι»; Θα αναμασούν βλακωδώς τα περί «ακροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας;» Μεγάλοι άνθρωποι είναι. Γιατί χάνουν σε αυτήν την ηλικία την σοβαρότητα τους; Διαβάζω άρθρα τους και δεν ξεχωρίζω αν τα έγραψαν αυτοί ή ο γνωστός των υπογείων του Μαξίμου. Μάλλον κάνουν κακή αρχή.

Τα προγνωστικά είναι σε βάρος τους. Οι πολιτικοί στοιχηματζήδες τους παίζουν 1/10. Και οι στοιχηματζήδες κάτι παραπάνω ξέρουν.