Σόου ή ουσία;

Σόου ή ουσία;

Του Γιώργου Μαυρωτά*

Η εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) ξεκίνησε τις εργασίες της πριν δύο εβδομάδες με εντολή της Βουλής. Ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου της είναι 2 μήνες και σκοπός της είναι η διερεύνηση του αν τηρήθηκαν οι πρέπουσες διαδικασίες στη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες.

Ως μέλος της επιτροπής υποψιάζομαι από τις πρώτες συνεδριάσεις ότι θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Πολύς σαματάς και κοκορομαχία για τα κανάλια και λίγη έμφαση στην ουσία. Τσακωμοί και ατάκες που δείχνει απευθείας το κανάλι της Βουλής (είναι μεταδόσιμες οι συνεδριάσεις) για το ποιος θέλει περισσότερο την κάθαρση, θέλοντας όμως συγχρόνως να κρύψει σημεία που μπορεί να τον εκθέσουν.

Η μόνη περίπτωση να έχει επιτυχία το έργο της επιτροπής είναι να βγει ένα κοινό πόρισμα κι όχι το κάθε κόμμα να βγάζει το δικό του όπως γίνεται συνήθως. Τα δεδομένα από τα στοιχεία που θα στείλουν οι τράπεζες (ήδη έχουν αρχίσει να έρχονται) θα είναι αδιαμφισβήτητα. Η ερμηνεία τους όμως είναι αποτέλεσμα πολιτικής οπτικής κι εκεί τα κόμματα δεν θα πρέπει αφενός να κρύψουν τίποτε, αλλά ούτε και να κάνουν τα στοιχεία λάστιχο ώστε να εξυπηρετήσουν τις πολιτικές τους σκοπιμότητες. Ας αφήσουμε τα δεδομένα να μιλήσουν κι όχι οι πολιτικές επιδιώξεις. Να προσαρμόσουμε τα συμπεράσματα στα στοιχεία κι όχι τα στοιχεία σε προειλλημμένα συμπεράσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο κάναμε ως Ποτάμι πολύ συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να πέσει άπλετο φως και να εκμεταλλευτεί η επιτροπή το σύνολο των ερευνών που έχουν γίνει από θεσμικά όργανα όπως η Τράπεζα της Ελλάδας και από οικονομικούς εισαγγελείς. Αλλιώς θα είναι αδύνατο η επιτροπή μέσα σε δύο μήνες να κάνει πρωτογενή δουλειά ψάχνοντας και διασταυρώνοντας χιλιάδες έγγραφα και η όλη κατάσταση θα εξελιχτεί στην χιλιοπαιγμένη παράσταση όπου οι μεν θα λένε «είστε ανίκανοι» και οι δε «είστε διαπλεκόμενοι».

Συγκεκριμένα το Ποτάμι πρότεινε να διερευνηθεί η δυνατότητα να προσκομισθούν ότι νεότερα πορίσματα και στοιχεία υπάρχουν για τα δάνεια, όπως επίσης και να φέρουν τα ίδια τα κόμματα τις δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογράψει για αντιπαραβολή και να δώσουν στοιχεία για τις διαφημιστικές τους δαπάνες ανά μέσο (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, διαδίκτυο, έντυπα, αφίσες κλπ).

Το Ποτάμι από επιλογή δεν έχει καταφύγει σε τραπεζικό δανεισμό και τα έσοδα του είναι από την κρατική επιχορήγηση, τα κουπόνια, τις εξορμήσεις και τις εισφορές μελών και στελεχών. Δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του τα οικονομικά στοιχεία του ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Στην εξεταστική επιτροπή δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν γιατί δεν χρωστάει σε κανέναν και δεν έχει σκελετούς κρυμμένους στη ντουλάπα. Ούτε όμως θα παίξει το παιχνίδι των εντυπώσεων που κάποιοι ίσως θελήσουν να δημιουργήσουν. Οι καταστάσεις διαπλοκής στην Ελλάδα έχουν παρελθόν, θα πρέπει να φροντίσουμε να μην έχουν και μέλλον αλλάζοντας απλώς οι πρωταγωνιστές.

 

* Ο κ. Μαυρωτάς είναι βουλευτή Αττικής του Ποταμιού και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ