Σοβαροί Συριζαίοι: Τρικυμία εν κρανίω

Σοβαροί Συριζαίοι: Τρικυμία εν κρανίω

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Η αρχική αμηχανία που επικράτησε στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές και τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει δώσει τώρα τη θέση της σε μια απελπισμένη παρουσίαση θέσεων και απόψεων, που εκθέτουν την επαφή των στελεχών ΣΥΡΙΖΑ με την πραγματικότητα. Ο συνδυασμός της άγνοιας και του φανατισμού στα καλύτερα του.

Το τι έχουμε ακούσει από τους επαγγελματίες επαναστάτες του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιγράφεται. Ότι οι Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό δεν γνωρίζουν το τι γίνεται στην Ελλάδα και επομένως δεν πρέπει να ψηφίζουν. Ότι οι θετικές εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, οφείλονται στην επιτυχημένη οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Ότι δεν τα κατάφεραν σε κυβερνητικό επίπεδο όσο θα ήθελαν, διότι δεν είχαν κομματικές οργανώσεις βάσης στα υπουργεία. Ότι οι επαγγελματίες της αντίστασης, των διαδηλώσεων και των καταλήψεων, δεν ήταν έτοιμοι για την διακυβέρνηση της χώρας.

Αυτά ακούγονται γραφικά και δεν αφορούν πλέον κανέναν, παρά μόνον τους ίδιους. Αυτό που αφορά όμως όλους μας, είναι η συνειδητά στρεβλή παρουσίαση των γεγονότων και το πέπλο της λαϊκίστικης προπαγάνδας με το οποίο σκεπάζουν οι Συριζαίοι τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, αρθρογράφησε ένας «σοβαρός» Συριζαίος, για το θέμα της δήθεν σκανδαλώδους πώλησης της Forthnet και το δήθεν παράνομο βαθύ κούρεμα των τραπεζικών δανείων της. Καυτηρίασε ταυτόχρονα το θέμα της δήθεν κατάργησης του Πόθεν Έσχες των μετόχων των Μέσων μαζικής Ενημέρωσης και της ονομαστικοποίησης των μετοχών. Έκλεισε δε το άρθρο του, καταγγέλλοντας για τον δήθεν εξοβελισμό των ξένων επενδυτών από το Ελληνικό.

Παρ' όλο που είναι νομικός, ο καταγγέλλων «σοβαρός» συριζαίος, μπλέκει την εξαγορά της Forthnet, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την αποπομπή Θάνου, το μονοπώλιο που δήθεν προσφέρει η κυβέρνηση πάνω στο εγχώριο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, το κούρεμα των δανείων και το χαμηλό τίμημα.

Μια ματιά να έριχνε στα ενοποιημένα συνολικά έσοδα της Forthnet του πρώτου εξάμηνου του 2019, θα παρατηρούσε πως ήταν 133,5 εκατ. ευρώ. Μειωμένα κατά 7,5%, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018, κυρίως λόγω της μείωσης της συνδρομητικής βάσης στη λιανική αγορά. Το EBITDA του πρώτου εξαμήνου του 2019 διαμορφώθηκε στα 17,8 εκατ. ευρώ έναντι 17,9 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Επομένως, όπως και ένας απόφοιτος δημοτικού σχολείου αντιλαμβάνεται, η κερδοφορία της εταιρείας αδυνατούσε να εξυπηρετήσει ακόμα και στον ελάχιστο βαθμό, τα δάνεια των τραπεζών. Ο τραπεζικός δανεισμός των 350.000.000 ευρώ ήταν στον αέρα και οι τράπεζες αναζητούσαν λύση απεγκλωβισμού τους, από τα συγκεκριμένα μη εξυπηρετούμενα υπόλοιπα. Οι προσφορές από τα funds, όλοι γνωρίζουμε πως κινούνται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, οπότε η δεδομένη προσφορά από τον όμιλο Alter Ego, ήταν η πλέον επικερδής από όλες τις άλλες προτάσεις, που κατά καιρούς είχαν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά στο θέμα του Πόθεν Έσχες και της δήθεν μη ονομαστικοποίησης των μετοχών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο «σοβαρός» Συριζαίος και πάλι έπεσε έξω. Σύμφωνα με το νόμο οι μέτοχοι δεν απαλλάσσονται ούτε από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών, ούτε από την υποβολή πόθεν έσχες. Οι μόνοι που απαλλάσσονται είναι οι μεριδιούχοι ή μικρομέτοχοι, που εμμέσως μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, μέσω ETFs, μέσω VCs, μέσω Private Equity Funds, μέσω Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου κλπ, επενδύσουν σε εταιρείες που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί στον χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.

Τέλος δείχνει όψιμο ενδιαφέρον, για το τηλεοπτικό προϊόν του ποδοσφαίρου, την στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση, χρηματοδοτούσε τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου, με τα χρήματα από την υποχρεωτική συμμετοχή των πολιτών στον προϋπολογισμό της ΕΡΤ.

Όσον αφορά στον εξοβελισμό των ξένων επενδυτών από το Ελληνικό, ο «σοβαρός» Συριζαίος θα πρέπει να γνωρίζει πως οι επενδυτές, δεν είχαν χρόνο για να περιμένουν το πότε οι καφενόβιοι της προηγούμενης κυβέρνησης θα τελείωναν με τα ρακόμελα τους και θα ξεπερνούσαν την αντιεπενδυτική τους ονείρωξη. Η ίδια η προηγούμενη κυβέρνηση, συνέβαλε αποφασιστικά με τις καθυστερήσεις της, στην αποχώρηση των κινεζικών και αραβικών επενδυτικών σχημάτων. Παρ' όλα αυτά, το project θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί με την συμβολή των μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων της χώρας.

Οι «σοβαροί» συριζαίοι είναι βαθιά λαϊκιστές, που λατρεύουν να καταγγέλλουν τους πάντες και τα πάντα, ειδικά όταν δεν καταλαβαίνουν την σημασία των όσων γράφουν, αδιαφορώντας για την έκθεση τους απέναντι στην πραγματικότητα. Είναι καθήκον μας, να τους αντιμετωπίζουμε και να παρεμβαίνουμε ουσιαστικά. Και αυτό, διότι ο τόπος, πέρα από μια συνεπή και ικανή κυβέρνηση, έχει την ανάγκη μιας συνεπούς και ικανής αντιπολίτευσης. Και δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ που απέτυχε παταγωδώς ως κυβέρνηση, αδυνατεί να συγκροτήσει έναν επαρκή και σοβαρό αντιπολιτευτικό λόγο, υποδαυλίζοντας μόνο στις στάχτες που άφησε πίσω του.

 

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.