Ποιος είπε ότι οι λαοί δεν αυτοκτονούν;

Ποιος είπε ότι οι λαοί δεν αυτοκτονούν;

Του Θόδωρου Σκυλακάκη*

Πόσα κράτη πληρώνουν οι Έλληνες με τους φόρους τους;

Τι ανόητη ερώτηση θα σκεφθείτε. Μα ένα, το ελληνικό κράτος.

Κάνετε λάθος. Με τους φόρους μας δεν πληρώνουμε ένα, πληρώνουμε δύο κράτη. Το ένα είναι αυτό που όλοι γνωρίζουμε, με τα καλά του και τα κακά του, με 650 - 800 χιλιάδες υπαλλήλους (ανάλογα με το ποιους θα περιλάβουμε στο μέτρημα). Πληρώνουμε όμως κι ένα δεύτερο κράτος, άλλους τόσους περίπου που έχουν συνταξιοδοτηθεί υγιείς όντες σε εργάσιμη ηλικία (κάτω από τα 65), χωρίς ποτέ να έχουν πληρώσει οι περισσότεροι αντίστοιχες εισφορές και λαμβάνουν μια μέση σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ ο καθένας. Με τον τρόπο αυτό οι συνταξιούχοι στη χώρα πλησιάζουν τα τρία εκατομμύρια και είναι πλέον μαζί με τους δημοσίους υπαλλήλους περισσότεροι κατά 600 - 700 χιλιάδες από όλους τους απασχολούμενους με οποιοδήποτε τρόπο στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρηματίες).

Πότε συνέβη αυτό; Ξεκίνησε μετά το 1980 και μέσα σε 30 χρόνια οι συνταξιούχοι αυξήθηκαν από το 1,1 εκατ. το 1980 (με πληθυσμό 9,7 εκατ.), σε 2,3 εκατ. το 2009 (με πληθυσμό περίπου 11 εκατ.) και πάνω 2,7 εκατ. το 2015.

Τι κάναμε δηλαδή στη διάρκεια της κρίσης; Με το κράτος χρεοκοπημένο και την οικονομία σε κατάσταση μαζικού εμφράγματος αντί να αυξήσουμε τα όρια ηλικίας προτιμήσαμε να υπερφορολογήσουμε την οικονομία για να βγάλουμε πρόωρα στη σύνταξη εκατοντάδες χιλιάδες υγιέστατους ανθρώπους –που κυρίως δούλευαν στο Δημόσιο και σε Ταμεία ισχυρών συντεχνιών– σε εργάσιμη ηλικία, χωρίς ποτέ να έχουν πληρώσει τις αντίστοιχες εισφορές. Και τι κάνουμε τώρα; Με βάση εγκύκλιο που έβγαλε προ ημερών το υπουργείο του κ. Κατρούγκαλου συνεχίζουμε να βγάζουμε στη σύνταξη δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε εργάσιμη ηλικία με βάση πλασματικές εισφορές (π.χ. τις ημέρες που έκαναν απεργία!).

Με τι θα τους πληρώσουμε; Με τους φόρους που στραγγαλίζουν την οικονομική δραστηριότητα και καταδικάζουν 1,2 εκ. Έλληνες στην ανεργία.

Πόσοι νέοι πρέπει να βρουν δουλειά για να πληρώσουν –με φόρους κι εισφορές– κάθε ένα τέτοιο νέο-συνταξιούχο; Με μέσο μισθό 350 και 400 ευρώ πάνω από 10 ακόμα και 15 νέοι πρέπει να δώσουν όλους τους φόρους κι εισφορές τους για να πληρωθεί κάθε μια τέτοια σύνταξη.

Ποιος μας υποχρεώνει να τους συνταξιοδοτήσουμε; Το μνημόνιο; Όχι βέβαια. Μόνο ο παραλογισμός μιας κοινωνίας που έχει τόσο χάσει τον προσανατολισμό και την κοινή λογική ώστε να μην καταλαβαίνει καν ότι όταν λίγοι δουλεύουν και πολλοί κάθονται το πρακτικό αποτέλεσμα είναι φτώχεια, μιζέρια και δυστυχία και για όσους δουλεύουν και για όσους κάθονται.

Προσωπικά, προσπαθώ από το 2010 να εξηγήσω το αυτονόητο. Ότι σε ένα κράτος που έχει χρεοκοπήσει και θέλει να κάνει οικονομία το πρώτο που πρέπει να κόψει είναι τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Είχα θυμάμαι το 2010 ζητήσει ως βασικό μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης να πάνε τα όρια ηλικίας χωρίς εξαιρέσεις (πλην λόγων υγείας) στα 66. Κάτι που αν είχε υιοθετηθεί θα είχε αποτρέψει τον φαύλο κύκλο υπερφορολόγησης και πρόσθετης ύφεσης που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς όμως το αυτονόητο είναι στη χώρα αυτή το μόνο που δεν σκεπτόμαστε να κάνουμε. Προτιμούμε την ομαδική οικονομική αυτοκτονία. Γιατί πώς αλλιώς μπορείς να περιγράψεις μια οικονομική συμπεριφορά στην οποία η πλειοψηφία πιστεύει ότι η χώρα θα αναπτυχθεί όχι επειδή οι νέοι θα δουλεύουν και θα παράγουν, αλλά επειδή οι μεγαλύτεροι θα βγαίνουν στη σύνταξη νωρίς και θα τους δίνουν χαρτζιλίκι για να συμπληρώνουν το επίδομα ανεργίας…

* Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης είναι πρόεδρος της Δράσης.