Σκρέκας στο Liberal: Ο «ανάδοχος αναδάσωσης» απέναντι στην κλιματική κρίση

Σκρέκας στο Liberal: Ο «ανάδοχος αναδάσωσης» απέναντι στην κλιματική κρίση

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές ανέδειξαν, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, πως η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Και πρέπει να δράσουμε, άμεσα και συλλογικά, για να ενδυναμώσουμε την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και να μεγιστοποιήσουμε την ανθεκτικότητά του απέναντι στις αναπόδραστες αλλαγές του κλίματος. 

Μέσα από ένα ευρύ πλέγμα στοχευμένων παρεμβάσεων, προχωράμε στην αποκατάσταση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας, της Αττικής και της Πελοποννήσου. Αυτές οι άμεσες δράσεις προστασίας δομούνται στους εξής επτά άξονες:

- Αποτύπωση των καμένων περιοχών σε χαρτογραφικό υπόβαθρο, με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων. 

-Κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων εντός 30 ημερών αντί 90 που ισχύει σήμερα. 

- Άμεση απομάκρυνση των καμένων ιστάμενων δέντρων που συγκροτούν κυρίως την παρόδια βλάστηση. 

- Άμεση έναρξη κατασκευής αντιδιαβρωτικών έργων με κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα, αλλά και αντιπλημμυρικών έργων για τα οποία προωθείται ήδη η σύνταξη μελέτης για την άμεση υλοποίησή τους, ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση πλημμυρικών και χειμαρρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο.

- Αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων και επιτηρήσεων των καμένων εκτάσεων, αλλά και άμεση εφαρμογή της ισχύουσας δασικής νομοθεσίας για την προστασία τους. 

- Ιεράρχηση και επιλογή περιοχών, με άμεση προτεραιότητα στις πυρόπληκτες περιοχές, για την αποκατάσταση της βλάστησης με φυσική αναγέννηση ή τεχνητή αναδάσωση.  

- Έκδοση Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων  (ΔΑΔ) για τις καμένες εκτάσεις, στις οποίες θα εξειδικεύεται κατά χώρο, χρόνο και τρόπο η απαγόρευση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, όπως η άσκηση βόσκησης, θήρας κ.ά., που κρίνει αναγκαία η οικεία δασική αρχή. 

Για την υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων για τα δάση και των υποδομών πρόληψης και αποκατάστασης απαιτούνται και ορισμένες δομικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις. Για τον λόγο αυτόν, με την έκδοση σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου το αμέσως προσεχές διάστημα, όλες οι δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων μεταφέρονται διοικητικά στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Επίσης, δημιουργούμε έναν νέο και καινοτόμο θεσμό, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών με τα δασικά οικοσυστήματα και την προστασία τους.

Ο «ανάδοχος αναδάσωσης», ο οποίος θα μπορεί να είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ανώνυμη εταιρεία, μη κυβερνητική - μη κερδοσκοπική οργάνωση, με δικές του δαπάνες θα αναλαμβάνει αποκλειστικά την εκπόνηση της μελέτης και την υλοποίηση των διαβρωτικών έργων προστασίας των εδαφών καθώς και των έργων τεχνητής αναδάσωσης σε περιοχές που η βλάστησή τους έχει καταστραφεί από πυρκαγιά. Και, βεβαίως, προς αποφυγήν παρερμηνεύσεων, χωρίς το ελληνικό Δημόσιο να αποποιείται κανένα δικαίωμά του επί των εκτάσεων αυτών.

Το δασαρχείο θα ορίζει την περιοχή που χρήζει προστασίας, αποκατάστασης και τεχνητής αναδάσωσης και τις προδιαγραφές αυτής, δηλαδή για παράδειγμα το είδος των δέντρων που θα μπορούν να φυτευτούν και θα είναι εναρμονισμένα με τις οικολογικές συνθήκες της περιοχής. Με άλλα λόγια, «ανάδοχος αναδάσωσης» σημαίνει γινόμαστε όλοι συμμέτοχοι στην ταχύτατη αποκατάσταση και προστασία του φυσικού μας πλούτου. 

Με τα 224 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την τεχνητή αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων – και με τη δυνατότητα επαύξησης του ποσού αυτού εφόσον κριθεί αναγκαίο – διαμορφώνουμε σήμερα τις συνθήκες εκείνες που θα διασφαλίσουν στον φυσικό μας πλούτο την επόμενη μέρα. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι σύνθημα και λόγια, αλλά σχέδιο και πράξεις, όπως έχει υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με εντατική και συλλογική δουλειά και αλληλεγγύη, οι οποίες χαρακτήρισαν τις τελευταίες δύσκολες μέρες για τη χώρα μας λόγω των πυρκαγιών, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.