Σκούπες, σκόνη και σκουπίδια

Σκούπες, σκόνη και σκουπίδια

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Η πρόσφατη παρομοίωση που χρησιμοποίησε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Σταύρος Μπαλάσκας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων - και ευλόγως. Είναι εντελώς απαράδεκτο κάποιος να παρομοιάζει ανθρώπους με σκουπίδια και ενοχλητική σκόνη, και γίνεται ακόμη χειρότερο αν αυτός που κάνει τις συγκεκριμένες δηλώσεις είναι όργανο της πολιτείας και εκ της συνδικαλιστικής του ιδιότητας μιλά και εξ ονόματος των συναδέλφων του.

Η παρομοίωση ανθρώπων με σκουπίδια αρμόζει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και όχι στη φιλελεύθερη δημοκρατία. Ακόμη και ο χειρότερος εγκληματίας - και προφανώς στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο - δεν χάνει στη δημοκρατία την ανθρώπινή του υπόσταση. Ακόμη, στη δημοκρατία τα άτομα έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις, τα οποία προσδιορίζονται και κατοχυρώνονται διά του νόμου. Ρόλος της αστυνομίας είναι απλώς η τήρηση των νόμων, δηλαδή η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και η τήρηση των υποχρεώσεών μας έναντι των συνανθρώπων μας, ή με άλλα λόγια η προστασία της ζωής, της τιμής και της περιουσίας μας. Οτιδήποτε πέραν τούτου, είναι όχι μόνο άτοπο, αλλά και παράνομο.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ είναι υπ' αυτή την έννοια όργανο της δημόσιας δύναμης. Ως ιδιώτης και στο πλαίσιο μιας ιδιωτικής συζήτησης μπορεί βεβαίως να λέει ό,τι θέλει και να κρίνεται για τις τυχόν χοντράδες του από τους συνομιλητές και ακροατές του. Στο δημόσιο όμως πεδίο, όταν μιλά ως όργανο του νόμου οφείλει να είναι προσεκτικός. Και οφείλει διπλά να προσέχει ώστε με τις δηλώσεις του να μην αφήνει καμία απολύτως υπόνοια, να μη δίνει καμία απολύτως αφορμή σε καλόπιστους και κακόπιστους ακροατές του ότι ο ίδιος και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας τα οποία εκπροσωπεί ως συνδικαλιστής αντιμετωπίζουν ανθρώπους ως σκουπίδια ή ως ενοχλητική σκόνη.

Εντελώς άτοπη και απαράδεκτη, και απολύτως μη προσήκουσα στον θεσμικό του ρόλο ήταν η “εξυπνάδα” του κ. Μπαλάσκα. Και θέλω να πιστεύω ότι τα στελέχη της Κυβέρνησης αισθάνθηκαν τον ίδιο αποτροπιασμό ακούγοντάς την. Μπορεί λοιπόν η δήλωση του συνδικαλιστή της ΠΟΑΣΥ να μην βαραίνει την κυβέρνηση, αλλά πρέπει να καταστεί σαφές ότι τέτοιες απρέπειες δεν είναι ανεκτές σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία από ανθρώπους που θεσμικά καλούνται να την υπηρετήσουν. Άλλωστε, όπως έχω επισημάνει με πρόσφατο άρθρο μου σε αυτή την στήλη, ο κίνδυνος παρεκτροπής της αστυνομίας σε περίπτωση που υπονοηθεί ότι τέτοιου είδους ρεβανσιστικές συμπεριφορές θα γίνονται ανεκτές είναι όχι μόνο υπαρκτός, αλλά και αποτελεί απειλή για την αποκατάσταση της κανονικότητας στη χώρα μας.