Σκευωρία Novartis: Συνένοχος, «κρατημένος» ή απλώς ανόητος;

Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2019, 00:02
-A +A

Του Σάκη Μουμτζή

Είναι ακατανόητη η επιμονή της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του Α.Τσίπρα να καλύπτει πολιτικά τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Είναι ακατανόητη γιατί, όσο περνούν οι ημέρες, φαίνεται πως η υπόθεση «στήθηκε», εν ψυχρώ, για να εξοντωθούν πολιτικά οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ και του προστάτη του Παπαγγελόπουλου.

Οι χθεσινές αποκαλύψεις της «Καθημερινής» επιβεβαίωσαν όλα τα παραπάνω.

Ο πρώην πρωθυπουργός γιατί καταναλώνει τόσον αντιπολιτευτικό λόγο για να στηρίξει μιαν υπόθεση χαμένη; Γιατί οξύνει το κλίμα για την Novartis, τρείς μόλις μήνες μετά από μια σαρωτική ήττα; Δεν γνωρίζει πως ό,τι και να λέει αυτήν την περίοδο ουδείς τον ακούει;

Η πρώτη εκδοχή υποστηρίζει πως ήταν και αυτός από τους ηθικούς αυτουργούς της σκευωρίας. Συνήργησε, ώστε να σπιλωθούν ηθικά και να πληγούν πολιτικά οι βασικότεροι αντίπαλοι του. Δεν ήταν μόνον ενήμερος των όσων μεθοδεύονταν, αλλά συμμετείχε και αυτός στους σχεδιασμούς.

Έτσι, είναι υποχρεωμένος σήμερα να υπερασπιστεί, με τον πιο ακραίο τρόπο, τον Δ.Παπαγγελόπουλο. Φαίνεται πως επιθυμεί να πληγεί το κύρος της προανακριτικής επιτροπής, δια της μπαχαλοποιήσεως της, ώστε όσα αποκαλυφθούν να έχουν μειωμένη αξία.

Εργαλεία και μεθόδους για να το πράξει αυτό, διαθέτει.

Η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει πως ο Α.Τσίπρας απλώς ενημερώθηκε από τον Μίμη πως «έχει τυλιγμένους σε μια κόλλα χαρτί» τους πολιτικούς του αντιπάλους. Και κάπου-κάπου ρωτούσε για την πορεία της υπόθεσης και λάμβανε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις πως όλα πάνε καλά. Άλλωστε ήταν, ως επί το πλείστον, ένα ενδονεοδημοκρατικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, ο πρώην πρωθυπουργός έχει εξαναγκασθεί να τηρεί αυτήν την ακραία στάση—που προξενεί ζημία στο κόμμα του—γιατί από κάπου τον έχουν «κρατημένο». Λίγο εξεζητημένο σενάριο, αλλά με αυτούς που έμπλεξε όλα είναι πιθανά.

Η τρίτη εκδοχή υποστηρίζει πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει κάνει κακή εκτίμηση της κατάστασης. Εχει υποπέσει σε ένα ακόμα πολιτικό σφάλμα. Πιστεύει πως τρείς μήνες μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ασκήσει αντιπολίτευση με τρόπο τραμπούκικο και πολωτικό. Με απλά λόγια δεν έχει αντιληφθεί πως τα όσα έκανε την περίοδο 2011-2019 δεν μπορεί να τα ξανακάνει.

Πιστεύει πως μπορεί να κρατήσει αυτούς τους αντιπολιτευτικούς τόνους ως το 2023, όταν και θα ξαναγίνουν εκλογές. Προσπαθεί να διατηρήσει συσπειρωμένο, γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ακροατήριο με τα αντιδεξιά σύνδρομα.

Δεν ξέρω ποια εκδοχή είναι λιγότερο επιβαρυντική για τον Α.Τσίπρα. Το σίγουρο είναι πως ο χρόνος δουλεύει σε βάρος του. Από την ζημία κέρδος δεν μπορεί να βγάλει.

Εκείνο που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι το γεγονός, πως μια σειρά από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τηρούν αποστάσεις από τις δραστηριότητες Παπαγγελόπουλου. Είναι βέβαιο, πως όσο θα αποκαλύπτεται με στοιχεία ο ρόλος του στην σκευωρία, τόσο θα πληθαίνουν οι φωνές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που θα καλούν τον Α.Τσίπρα να «αδειάσει» τον Μίμη.

Τι θα πράξει τότε ο πρώην πρωθυπουργός; Ήδη οι χθεσινές αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν πως έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.

Ο Α.Τσίπρας ή θα ακολουθήσει τον Παπαγγελόπουλο στην καταστροφή ή θα τον αφήσει στην τύχη του;

Όμως μπορεί;

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 04/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα