8ος χρόνος, ημέρα 2389η
Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

Σιδηρούν Παραπέτασμα

Το μίσος του Λένιν για τους διανοούμενους

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Το μίσος του Λένιν αλλά και όλης της αποκαλούμενης «πρώτης γενιάς επαναστατών» ή «γενιάς των συνοδοιπόρων του Ιλίτς» παραμείνει παροιμιώδης μέχρι σήμερα. Καταλαμβάνοντας πραξικοπηματικά την εξουσία με τις λόγχες, οι Μπολσεβίκοι από την πρώτη κιόλας ημέρα, καθιέρωσαν μία «νέα γλώσσα» (θυμίζει άραγε τίποτα από τα συγκαιρινά μας;) με την βοήθεια της οποίας ενστάλαξαν το μίσος προς τους μορφωμένους και καλλιεργημένους ανθρώπους της εποχής. 
Το μίσος του Λένιν για τους διανοούμενους

Η μεγάλη έξοδος ή το ατμόπλοιο των φιλόσοφων

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Το πρωί της 17ης Σεπτεμβρίου 1922  από την αποβάθρα «Πλατών» του λιμένα της Οδησσού απέπλευσε ένα ατμόπλοιο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Ανάμεσα στους πολυάριθμους επιβάτες του υπήρχαν και δύο, οι οποίοι έφευγαν παρά τη θέλησή τους. Επρόκειτο για τον ιστορικό Αντόν Βασίλιεβιτς Φλορόφσκι και τον φυσιολόγο Μπορίς Πετρόβιτς Μπαμπκίν...
Η μεγάλη έξοδος ή το ατμόπλοιο των φιλόσοφων

Τατιάνα Γκνέντις: Μεταφράζοντας Μπάιρον στα μπουντρούμια της NKVD

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 η Τατιάνα Γκριγκόριεβνα Γκνέντιτς, γόνος παλιάς αριστοκρατικής οικογένειας, εκπονούσε την διδακτορική της διατριβή στην αγγλική λογοτεχνία του 17ου αιώνα. Γύρω της ο κόσμος βρισκόταν στην ζοφερή περιδίνηση της εγκαθίδρυσης του σταλινικού καθεστώτος, είχαν ξεκινήσει οι εκκαθαρίσεις στο πανεπιστήμιο, όπου κάθε ημέρα ανακάλυπταν και έναν καινούργιο «εχθρό».
Τατιάνα Γκνέντις: Μεταφράζοντας Μπάιρον στα μπουντρούμια της NKVD

Η τύχη των σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Οι αιχμάλωτοι πολέμου και η μεταχείρισή τους από τον εχθρό, είναι ένα από τα πλέον οδυνηρά θέματα της ιστορίας. Κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, καταγράφηκαν άπειρες θηριωδίες στα διάφορα στρατόπεδα αιχμαλώτων πολέμου, όπου η απάνθρωπη συμπεριφορά, τα μαζικά εγκλήματα, τα βασανιστήρια και οι εξευτελισμοί ήταν στην ημερήσια διάταξη.
Η τύχη των σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου

Τα πρακτικά της ανάκρισης του Λαβρέντι Μπέρια από 19 Οκτωβρίου 1953

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Εξετάζοντας περίπου 300 υποθέσεις αρχείου, τα μέλη της ομάδας επέλεξαν 13 τόμους εγγράφων με αποφάσεις του Μπέρια για συλλήψεις, τα οποία μαρτυρούν ότι ειδικά ο Μπέρια το 1937 - 1938 ήταν εκείνος που ανέλαβε την πρωτοβουλία των μαζικών συλλήψεων παρά την απουσία αποδείξεων ενοχής και της εφαρμογής παράνομων μεθόδων ανάκρισης. 
Τα πρακτικά της ανάκρισης του Λαβρέντι Μπέρια από 19 Οκτωβρίου 1953

Ανατόλι Μάρτσενκο: Η κατάθεσή μου

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, 00:02
Λέγεται πως ο θάνατος του ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι το 1986 και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έδωσε εντολή να επανεξεταστούν όλες οι υποθέσεις των φυλακισμένων αντιφρονούντων. Μπορεί ο Ανατόλι Μάρστενκο να έζησε μόλις 49 χρόνια, πρόλαβε όμως να κάνει πολλά στο κίνημα των αντιφρονούντων αλλά και για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ε.Σ.Σ.Δ.
Ανατόλι Μάρτσενκο: Η κατάθεσή μου

Κανείς δεν βγαίνει από τις φυλακές

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020, 00:02
Στις 12 Ιανουαρίου με συνέλαβαν και αρχικά με ανέκρινε κάποιος δόκιμος που δεν θυμάμαι πως τον έλεγαν, ίσως Ρομάνοφ, ίσως Λιμάνοφ, ένας νεαρός, κοκκινομάγουλος δόκιμος που κόκκινιζε κάθε φορά που με ρωτούσε κάτι,- ζήτημα αγγειοκινητικής – αρτηριακό παιχνίδι, όπως με τον Γκροντζένσκι, ο οποίος κοκκίνιζε από την κορυφή μέχρι τα νύχτια.
Κανείς δεν βγαίνει από τις φυλακές

Όλγα Μπέργγολτς: η μούσα του πολιορκημένου Λένινγκραντ

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020, 00:02
Στις 16 Μαΐου 2012 μετά από ενέργειες ιστορικών της λογοτεχνίας, αποχαρακτήριστηκαν διάφορα έγγραφα που αφορούν στην ποιήτρια Όλγα Μπέργγολτς (1910-1975). Ανάμεσα τους και το πρακτικό της κομματικής συνέλευσης, όπου πραγματοποιήθηκε η «ανάκριση» της ποιήτριας για τις σχέσεις της με διάφορες ηγετικές φυσιογνωμίες της Ένωσης Σοβιετικών Συγγραφέων, οι οποίοι είχαν πέσει σε δυσμένεια, κατηγορήθηκαν ως τροτσκιστές και πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών και εκτελέσθηκαν.
Όλγα Μπέργγολτς: η μούσα του πολιορκημένου Λένινγκραντ

Η θυσία του Θεάτρου ΣΚΑΤΟΥΒΕ

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020, 00:02
Ήταν Φεβρουάριος. Μια στιγμή πριν μία σφαίρα στο σβέρκο κόψει το νήμα της ζωής της Μαρίας Κάρλοβνα, πρόλαβε να δει ένα τεράστιο μαύρο λάκκο γεμάτο πτώματα, μία σειρά ανθρώπων να στέκεται μαζί της στην άκρη αυτού του ερέβους. Είχε έρθει η ώρα της.
Η θυσία του Θεάτρου ΣΚΑΤΟΥΒΕ

Δύο επιστολές της Άννας Αχμάτοβα προς τον Στάλιν

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020, 00:02
Η Άννα Αχμάτοβα (1889-1966) η Άννα η Χρυσόστομη πασών των Ρωσιών, όπως την χαρακτήρισε η συμπατριώτισσα και ομότεχνή της Μαρία Τσβετάγιεβα ή «η φωνή της συνείδησης της Ρωσίας τον 20ο αιώνα«, έζησε μία τραγική ζωή. Σε δύο επιστολές της προς τον Ιωσήφ Στάλιν, ο αναγνώστης διαβάζει τον πόνο της μάνας, της συζύγου, της γυναίκας και της δημιουργού.
Δύο επιστολές της Άννας Αχμάτοβα προς τον Στάλιν

Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ προς Ιωσήφ Στάλιν

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020, 00:02
Ο Μιχαήλ Αφανάσιεβιτς Μπουλγκάκοφ (1891 - 1940) ήταν, ίσως, ο κορυφαίος συγγραφέας της ρωσικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα. Στη γραφίδα του ανήκει το αριστούργημα και «μοναδικό μυθιστόρημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας» κατά τον Μπόρχες «Μαιτρ και Μαργαρίτα», πλήθος θεατρικών έργων, διηγημάτων, μυθιστορημάτων, επιφυλλίδων κ.α.
Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ προς Ιωσήφ Στάλιν

Γιάγκοντα: Διεφθαρμένος και διεστραμμένος

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020, 00:02
Στις 15 Μαρτίου 1939 εκτελέστηκε ο Γκένριχ Γιάγκοντα, ο πανίσχυρος αρχηγός του Λαϊκού Κομισαριάτου Εσωτερικών Υποθέσεων και δημιουργός των Γκουλάγκ. Ήταν ο πρώτος στην ιστορία της Σοβιετικής Ρωσίας Γενικός Κομισάριος Κρατικής Ασφάλειας. Αυτός δημιούργησε το σύστημα εκείνο, το οποίο εξόντωνε ανελέητα τους πάντες, ανεξάρτητα από το αξίωμα ή τις πολιτικές πεποιθήσεις.
Γιάγκοντα: Διεφθαρμένος και διεστραμμένος

Βαρλάμ Σαλάμοφ: Τι είδα και τι έμαθα στα Γκουλάγκ

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020, 00:02
Μια σχισμή στο παραπέτασμα του ζόφου. Η κραυγή του αυτόπτη μάρτυρα. Ο Γολγοθάς  της αιχμαλωσίας. Η ελπίδα μιας ελάχιστης ζωής. Τα κουρέλια του είναι και οι αδυσώπητες παρενέργειες του ολοκληρωτισμού. «Οι νύχτες της Κολιμά» - μοναδικό πεδίο αναφοράς και μαρτυρολόγιο των θυμάτων μιας εξουσίας που δε δίστασε να αιματοκυλήσει τον ίδιο της τον λαό.
Βαρλάμ Σαλάμοφ: Τι είδα και τι έμαθα στα Γκουλάγκ

Να συλληφθεί η ποιήτρια Αχμάτοβα

Τρίτη 18 Αυγούστου 2020, 00:02
Η μελέτη του αρχειακού υλικού βοηθάει στην κατανόηση της ιστορίας κοινωνιών και ατόμων. Δείχνει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ζούσαν συγκεκριμένοι άνθρωποι, αν δε, πρόκειται για ανθρώπους που άφησαν ανεξίτηλα ίχνη, όπως η ποιήτρια Άννα Αχμάτοβα (1889-1966), η οποία άφησε ανεξίτηλα ίχνη όχι μόνο στη ρωσική λογοτεχνία του 20ού αιώνα, αλλά και στη ρωσική συνείδηση.
Να συλληφθεί η ποιήτρια Αχμάτοβα

Αλεξάντρ Γιεσένιν - Βολπίν: Παθολογική αγάπη για την αλήθεια

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020, 00:02
Σε αυτόν ανήκει η πατρότητα της λέξης «Γκλάσνοστ» η οποία συνέβαλε στην αλλαγή πορείας της πολυβασανισμένης του πατρίδας. Ήταν ο συγγραφέας μερικών από τις πιο εμβληματικές εργασίες στο πεδίο της Λογικής και της Θεωρίας του Δικαίου στην Ε.Σ.Σ.Δ., ενώ ταυτόχρονα ανήκε στην μεγαλειώδη εκείνη γενιά των «λίγων τολμηρών και γενναίων», οι οποίοι από τη δεκαετία του 1950 και μετά αποκαλούνται αντιφρονούντες.
Αλεξάντρ Γιεσένιν - Βολπίν: Παθολογική αγάπη για την αλήθεια

Η ιστορία ενός κειμένου

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020, 00:02
Το κείμενο «Σύγχυση αντί μουσικής» ήταν το κύριο άρθρο της εφημερίδας «Πράβντα» της 28ης Ιανουαρίου 1936 και το θέμα που διαπραγματευόταν ήταν η όπερα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς «Η λαίδη Μάκβεθ του Μτσένς». Κύρια ιδέα του κειμένου ήταν η καταδίκη και η συντριπτική κριτική του έργου του μουσουργού με τις κατηγορίες της «αντιλαϊκής», «φορμαλιστικής» μουσικής.
Η ιστορία ενός κειμένου

Σοστακόβιτς: η συνομιλία των αρχείων με την ιστορική μνήμη

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020, 00:02
Ο Ιανουάριος του 1936 και η εποχή του Μεγάλου Τρόμου. Τι συζητούσε ο Στάλιν με τον Βοροσίλοφ, τον Μόλοτοφ, τον Καλίνιν και άλλα ανώτατα στελέχη του Μπολσεβίκικου κόμματος στον ιδιωτικό κινηματογράφο του ηγέτη της ΕΣΣΔ μέσα στο Κρεμλίνο; 
Σοστακόβιτς: η συνομιλία των αρχείων με την ιστορική μνήμη