8ος χρόνος, ημέρα 2271η
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022

Σιδηρούν Παραπέτασμα

Αναστασία Μπορίσοβνα: Υγειονομική εξέταση (+18)

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021, 00:00
Δύσκολες ζωές, χαμένες στις μυλόπετρες ενός συστήματος που δεν υπολόγιζε την ανθρώπινη ζωή. Δύσκολη κι η γλώσσα των στρατοπέδων. Ωστόσο, ο αναγνώστης θα πρέπει να δείξει επιείκεια γι? αυτή, γιατί προέρχεται από ανθρώπους που κατέβηκαν και τα επτά σκαλιά της κόλασης. 
Αναστασία Μπορίσοβνα: Υγειονομική εξέταση (+18)

Μικρές ιστορίες ανώνυμων ανθρώπων. Η τραγωδία της αποκουλακοποίησης

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021, 00:00
Για την βίαιη εκβιομηχάνιση της Ε.Σ.Σ.Δ. την οποία πολλοί παρουσιάζουν ως επίτευγμα, αγνοώντας σκοπίμως το κόστος που πλήρωσε ο πληθυσμός της Ε.Σ.Σ.Δ. και ιδιαίτερα οι μικροί και μεσαίοι αγρότες που έτυχε να έχουν μια αγελάδα ή δύο γίδες, έχουν γραφτεί πολλά και σημαντικά βιβλία. 
Μικρές ιστορίες ανώνυμων ανθρώπων. Η τραγωδία της αποκουλακοποίησης

Βλαντίμιρ Σεμιτσάσνι: Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να ρίξουμε τον Χρουστσόφ (Β)

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021, 00:01
Πρώην πρόεδρος της ΚΑ.ΓΚΕ.ΜΠΕ. της Ε.Σ.Σ.Δ. από τους βασικούς εμπνευστές του αυλικού πραξικοπήματος κατά του Νικήτα Χρουστσόφ, πολιτικό στέλεχος μεγάλου διαμετρήματος, επί των ημερών του οποίου υψώθηκε το Τείχος του Βερολίνου και ξέσπασε η Κρίση των πυραύλων στην Κούβα, ο Βλαντίμιρ Σεμιτσάσνι πέθανε στις 12 Ιανουαρίου 2001 και ήταν ένας από τους τελευταίους που πήραν πολλά μυστικά μαζί του στον τάφο.
Βλαντίμιρ Σεμιτσάσνι: Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να ρίξουμε τον Χρουστσόφ (Β)

Βλαντίμιρ Σεμιτσάσνι: Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να ρίξουμε τον Χρουστσόφ (Α')

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, 00:01
Πρώην πρόεδρος της ΚΑ.ΓΚΕ.ΜΠΕ. από τους βασικούς εμπνευστές του αυλικού πραξικοπήματος κατά του Νικήτα Χρουστσόφ, πολιτικό στέλεχος μεγάλου διαμετρήματος, επί των ημερών του οποίου υψώθηκε το Τείχος του Βερολίνου και ξέσπασε η Κρίση των πυραύλων στην Κούβα, ο Βλαντίμιρ Σεμιτσάσνι ήταν ένας από τους τελευταίους που πήραν πολλά μυστικά μαζί του στον τάφο.
Βλαντίμιρ Σεμιτσάσνι: Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να ρίξουμε τον Χρουστσόφ (Α')

Όταν ο Στάλιν ζήτησε συγγνώμη

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, 00:00
Τις ημέρες που ο διάσημος συγγραφέας Βενιαμίν Καβέριν (1902-1989) είχε αρχίσει να σχεδιάζει το μυθιστόρημά του «Οι δύο καπετάνιοι», ο μεγαλύτερος αδελφός του Λεβ Ζιλμπέρ (1894-1966), ούρλιαζε από τον πόνο, καθώς τον χτυπούσαν στα πλευρά με τις καλογυαλισμένες μπότες τους οι ανακριτές του Λαϊκού Κομισαριάτου Εσωτερικών Υποθέσεων, και σφάδαζε στο παγωμένο πάτωμα της φυλακής Μπουτίρκα.
Όταν ο Στάλιν ζήτησε συγγνώμη

Όσκαρ Γκαρτόχ: ο άτυχος μικροβιολόγος

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021, 00:00
Ο μικροβιολόγος Όσκαρ Γκαρτόχ πέρασε τον τελευταίο μήνα της ζωής του σε ένα κελί της φυλακής στο Σαράτοφ, με συγκρατούμενο τον Νικολάι Βαβίλοφ, γνωρίζοντας πως έχει καταδικαστεί σε θάνατο. Είναι δύσκολο να φανταστούμε τι συζητούσαν οι δύο σπουδαίοι αυτοί επιστήμονες και μέλη της Ακαδημίας Επιστημών της Ε.Σ.Σ.Δ.
Όσκαρ Γκαρτόχ: ο άτυχος μικροβιολόγος

Ο εφευρέτης, ο καταδότης και η Κατιούσα

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021, 00:00
Το ημερολόγιο έγραφε 11 Ιανουαρίου 1938, ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος θα ξεσπούσε τρία σχεδόν χρόνια αργότερα. Η ναζιστική Γερμανία εξοπλιζόταν εντατικά, η Ε.Σ.Σ.Δ. προσπαθούσε μέσω συμφωνιών να μοιράσει προς όφελος της τις σφαίρες επιρροής στην κεντρική Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, η μία μετά την άλλη, οι αμαξοστοιχίες έφυγαν από την Ε.Σ.Σ.Δ. προς την Γερμανία, φορτωμένες με ορυκτά καύσιμα, σίδερο, ατσάλι, κάρβουνο, τροφοδοτώντας την γερμανική πολεμική βιομηχανία και οικονομία.
Ο εφευρέτης, ο καταδότης και η Κατιούσα

Η αποκάλυψη του ψεύδους για τις εκτελέσεις Πολωνών αιχμαλώτων πολέμου

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021, 00:02
Η ιστορία με την εκτέλεση των Πολωνών αιχμαλώτων στο Κατίν, έγινε γνωστή πολύ νωρίς, αλλά μέχρι σήμερα αποτελεί ένα ζήτημα, για το οποίο οι αρνητές αυτού του εγκλήματος διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους, ισχυριζόμενοι πως πρόκειται για «ναζιστική» και «αντικομμουνιστική» σκευωρία, με στόχο την συκοφαντία της Σοβιετικής Ρωσίας.
Η αποκάλυψη του ψεύδους για τις εκτελέσεις Πολωνών αιχμαλώτων πολέμου

Η πρώτη συνάντηση του Αντρέι Σάχαροφ με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021, 00:02
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του Αντρέι Ντμίτριεβιτς Σάχαροφ, του διαπρύσιου αυτού υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον αγωνιστή της δημοκρατίας. Φυσικός, πατέρας της σοβιετικής υδρογονοβόμβας, αντιφρονών, εξόριστος, μαχητής της αποκατάστασης της δημοκρατίας στην πατρίδα του, ο Σάχαροφ μας κληροδότησε πλούσιο επιστημονικό και πολιτικό έργο.
Η πρώτη συνάντηση του Αντρέι Σάχαροφ με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Γιούλι Μαργκόλιν: Ταξίδι στην χώρα του ΖΕΚ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, 00:02
Ο Γιούλι Μπορίσοβιτς Μαργκόλιν (1900-1971) ήταν Ρωσοεβραίος συγγραφέας, ιστορικός, φιλόσοφος και στέλεχος του Σιωνιστικού κινήματος. Γόνος οικογένειας γιατρού, πέρασε την παιδική του ηλικία στην πόλη Πίνα της Λευκορωσίας και το Γιεκατερινοσλάβ. Το 1923 - 1929 φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βερολίνου.
Γιούλι Μαργκόλιν: Ταξίδι στην χώρα του ΖΕΚ

Βλαντίμιρ Βοϊνόβιτς: Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Επικοινωνιών

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021, 00:02
Ένα από τα ισχυρότερα όπλα στον αγώνα κατά της τυραννίας ήταν, διαχρονικά το χιούμορ. Στην Σοβιετική Ένωση, ήταν σύνηθες φαινόμενο, να επιστρέφουν τα μέλη της οικογένειας το απόγευμα στο σπίτι και αφού κάθονταν στην κουζίνα (το μόνο μέρος όπου ήταν δύσκολο να τους ακούσουν από πιθανές συσκευές παρακολούθησης, λόγω των θορύβων) αντάλλασαν τα νέα ανέκδοτα που άκουσαν κατά την διάρκεια της ημέρας. 
Βλαντίμιρ Βοϊνόβιτς: Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Επικοινωνιών

Φρολ Κοζλόφ: Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, 00:02
Τον Φεβρουάριο του 1964, ξαφνικά έπεσε σε δυσμένεια ο Φρολ Κοζλόφ (1908 - 1965), ο ανεπίσημος, μέχρι τότε διάδοχος του Νικήτα Χρουστσόφ. Ο Φρολ Κοζλόφ στο απόγειο της κομματικής του σταδιοδρομίας, ήταν ο Νο 2 άνθρωπος στο κόμμα την εποχή της παντοδυναμίας του Νικήτα Χρουστσόφ. Είχε προλάβει να διακριθεί ως πρωταγωνιστής στις καθυστερήσεις αποκατάστασης των θυμάτων της σταλινικής τρομοκρατίας.
Φρολ Κοζλόφ: Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς

Ο Ανακριτής του Οσίπ Μαντελστάμ

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021, 00:02
Η ιστορία του «μεγάλου τραγικού του Βορόνεζ» του ποιητή Οσίπ Μαντελστάμ, ο οποίος πέθανε λιμοκτονώντας σε ένα κέντρο μεταγωγών στο Βλαδιβοστόκ, καθ' οδόν προς το στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων είναι γνωστή. Μία, ωστόσο, ενδιαφέρουσα σελίδα της πονεμένης βιογραφίας του, είναι ο ανακριτής που «ανέλαβε την υπόθεσή» του και την έφερε σε πέρας, κατ' εντολή της υπηρεσίας του, του Λαϊκού Κομισαριάτου Εσωτερικών Υποθέσεων.
Ο Ανακριτής του Οσίπ Μαντελστάμ

Ο νόμος για «τα τρία στάχυα»

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021, 00:02
Το ημερολόγιο έγραφε 7 Αυγούστου 1932, όταν το Σοβιέτ των Λαϊκών Κομισάριων και η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Σ.Σ.Δ. υιοθέτησαν την απόφαση, η οποία σκλήραινε τη στάση απέναντι στις κλοπές της σοσιαλιστικής περιουσίας. «Απαντώντας στα αιτήματα των εργατών και των κολχίζνικοφ», το κείμενο του νόμου υπέγραψαν ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής Μιχαήλ Καλίνιν και ο πρόεδρος του Σοβιέτ των Λαϊκών Κομισάριων, σύντροφος Μόλοτοφ.
Ο νόμος για «τα τρία στάχυα»

Μια φορά κι έναν καιρό στην Καρελία

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021, 00:02
Μια φορά κι έναν καιρό, στην μακρινή Καρελία, στον ρωσικό Βορρά ζούσε ένας φιλότιμος κομμουνιστής και πιστό στέλεχος του κόμματος, το έργο του οποίου, άφησε ανεξίτηλα (αιμοτοβαμμένα) ίχνη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, αφού, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο, εξόντωσε τους συμπατριώτες του ανελέητα, στο όνομα της οικοδόμησης «του φωτεινού μέλλοντος και του κομμουνιστικού παραδείσου». 
Μια φορά κι έναν καιρό στην Καρελία

Η πινακοθήκη του τρόμου

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021, 00:02
Μπορεί μία φωτογραφία να περιγράψει τον αέναο κύκλο της φρίκης και της αποστροφής, γενεσιουργή αιτία του οποίου είναι η ιδεολογία που ναι μεν ομνύει στον άνθρωπο, στην πραγματικότητα όμως τον μεταχειρίζεται ως ένα εργαλείο για την επιβολή μιας σκληρής δικτατορίας. 
Η πινακοθήκη του τρόμου

Καθημερινές ιστορίες τρέλας του σοσιαλιστικού σουρεαλισμού

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, 00:02
Η ιστορία εκτυλίχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ?40. Κάποια στιγμή, στους διαδρόμους της Ακαδημίας Ζωγραφικής, ο Ιγκόρ Πετρόβιτς Ρίχτερ, ο οποίος ζωγράφιζε κύπελλα και πιάτα, συναντώντας τον λαϊκό ζωγράφο της Ρωσικής Ομόσπονδης Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας και μέλος της Ακαδημίας Μπορίς Αρόνοβιτς Νεχάμκιν, ο οποίος ζωγράφιζε μεγάλα πορτραίτα των κομματικών ηγετών, ξεκίνησε μαζί του μία ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Καθημερινές ιστορίες τρέλας του σοσιαλιστικού σουρεαλισμού

Πιότρ Μαγγό: Ένας σταχανοβίτης δήμιος

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021, 00:02
Ένα από τα προπαγανδιστικά σουξέ της σοβιετικής προπαγάνδας στον Μεσοπόλεμο, αλλά και μεταπολεμικά, ήταν το «κίνημα των Σταχανοβιτών» δηλαδή των εργατών που εκπλήρωναν κατά πολύ την ημερήσια νόρμα έργου που έπρεπε να παράγουν, δωρεάν, για το καλό της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Εκτός από τους εργάτες, και άλλες ειδικότητες έδειξαν τέτοιο ζήλο, όπως ο δήμιος Πιοτρ Μαγγό.
Πιότρ Μαγγό: Ένας σταχανοβίτης δήμιος

Αλεξάντρ Κουπρίν: Ήρεμη φρίκη

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, 00:02
Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από την γέννηση του Αλεξάντρ Ιβάνοβιτς Κουπρίν, ενός συγγραφέα αλλά και μεταφραστή, ο οποίος έζησε όλα τα μεγάλα γεγονότα της εποχής του, πολέμησε στα μέτωπο του Α' Παγκοσμίου πολέμου αλλά και στον ρωσικό Εμφύλιο πόλεμο, ακολούθησε τον ίδιο δρόμο με τον λαό του, μέσα από τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες των ταραγμένων χρόνων και μας κληροδότησε σπουδαίο συγγραφικό και μεταφραστικό έργο.
Αλεξάντρ Κουπρίν: Ήρεμη φρίκη