8ος χρόνος, ημέρα 2277η
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Σιδηρούν Παραπέτασμα

Σεργκέι Παρατζάνοφ: Ο Ορφέας στον Άδη ή γράμματα από τα Γκουλάγκ

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020, 00:02
Πριν από 38 χρόνια, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο, διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών η δική του σκηνοθέτη Σεργκέι Παρατζάνοφ ( 1924-1990), με την κατηγορία της «αρσενοκοιτίας». Ο μαέστρο, όπως τον αποκαλούσαν σκηνοθέτες του διαμετρήματος του Ακίρα Κουροσάβα καταδικάστηκε να περάσει μέχρι το 1979 τα χρόνια του στη φυλακή. 
Σεργκέι Παρατζάνοφ: Ο Ορφέας στον Άδη ή γράμματα από τα Γκουλάγκ

Μία απεργία με άκλαυτους και άταφους νεκρούς

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020, 00:02
Στις 2 Ιουνίου 1962 βάφτηκε στο αίμα η ειρηνική διαδήλωση των εργατών του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής της πόλης Νοβοτσερκάσκ. Καταλύτης των τραγικών αυτών γεγονότων ήταν η άθλια οικονομική κατάσταση στον «παράδεισο» της ΕΣΣΔ.
Μία απεργία με άκλαυτους και άταφους νεκρούς

Μπορίς Ρόντος: η διαδρομή ενός δημίου

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020, 00:02
Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως οδηγός τρακτέρ και κατέληξε να είναι ο πιο σκληρός βασανιστής και δήμιος της περιόδου της σταλινικής τρομοκρατίας. Μισό αιώνα αργότερα, ο γιος του, καθηγητής Φιλοσοφίας, ανακαλύπτοντας το παρελθόν του πατέρα του, έγραψε ένα συγκλονιστικό βιβλίο με τίτλο «Εγώ, ο γιος του δημίου».
Μπορίς Ρόντος: η διαδρομή ενός δημίου

Ο «αγαθός» παιδόφιλος παππούλης

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020, 00:02
Το ημερολόγιο έγραφε 3 Ιουνίου 1946, όταν ο μοναδικός ραδιοφωνικός σταθμός της Ε.Σ.Σ.Δ. που εξέπεμπε από την Μόσχα διέκοψε το πρόγραμμα του και η εμβληματική φωνή του εθνικού εκφωνητή Γιούρι Λεβιτάν, ενημέρωσε τον πολυεθνικό λαό της χώρας για το θάνατο του Γιούρι Μιχαήλοβιτς Καλίνιν, προέδρου του προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ, η οποία ήταν και η ανώτατη θέση στον κρατικό μηχανισμό...
Ο «αγαθός» παιδόφιλος παππούλης

Ισαάκ Μπάμπελ: Ο μαρτυρικός θάνατος του «Κόκκινου ιππέα»

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020, 00:02
Το ημερολόγιο έγραφε 16 Ιανουαρίου 1940, όταν στην φυλακή «Μπουτίρκα» σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, υπό την προεδρία του δικαστή Ούρλιχ, ξεκίνησε η δίκη του συγγραφέα Ισαάκ Μπάμπελ. Ο Μπάμπελ ήταν στο σπίτι του, στην πολιτεία των συγγραφέων στο Περιντέλκινο, λίγο έξω από την Μόσχα, όταν νωρίς το πρωί της 16ης Μαΐου, στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της N.K.V.D. χτύπησαν την πόρτα του.
Ισαάκ Μπάμπελ: Ο μαρτυρικός θάνατος του «Κόκκινου ιππέα»

Οι γυναίκες του Μπέρια

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020, 00:02
Το όνομα του θα μπορούσε να είναι και μία παράθεση αριθμών, ημερομηνιών, στατιστικών. Αριθμούς συλλήψεων, εκτελέσεων, αποστολών στα Γκουλάγκ. Αριθμούς χιλιομέτρων δρόμων, στρωμένων πάνω σε κόκαλα αθώων. Αριθμούς εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ξυλείας, κομμένων με τα παγωμένα δάχτυλα εκείνων που θεωρήθηκαν εχθροί της πατρίδας.
Οι γυναίκες του Μπέρια

Από τη πορνογραφία στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας του τρόμου

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020, 00:02
Αριστούχος γυμνασιόπαις, ντροπαλός και νευρωτικός διανοούμενος, αποτυχημένος συγγραφέας παρακμιακών έργων, με κύριο χαρακτηριστικό τους την εντυπωσιοθηρία που πάλευε ανάμεσα στην κακή λογοτεχνία και την ακόμη χειρότερη πορνογραφία, τραπεζικός υπάλληλος μετά τα γεγονότα του Οκτωβρίου του 1917, θα μπορούσε να είναι το μικρό βιογραφικό ενός ανθρώπου που θα περνούσε ασήμαντος και άσημος από τη ζωή αν...
Από τη πορνογραφία στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας του τρόμου

Άρτσιλ Μντιβάνι: ο τενίστας με τη σύντομη ζωή

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020, 00:02
Το τένις δεν ήταν πάντα άθλημα χρυσοτόκος όρνιθα, όπως είναι σήμερα. Στις αρχές του 20ού αιώνα, ήταν ακόμη στα σπάργανα ως επαγγελματική αθλητική ενασχόληση και οι αθλητές του περισσότερο κυνηγούσαν τον κότινο της νίκης, παρά τα χρήματα. Εκείνη την εποχή, έζησε και ο Άρτσιλ Μντιβάνι η ζωή του οποίου βρέθηκε στις Συμπληγάδες των πολιτικών σκοπιμοτήτων της εποχής του. 
Άρτσιλ Μντιβάνι: ο τενίστας με τη σύντομη ζωή

Η τρέλα ενός λογικού ανθρώπου

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, 00:02
Τον Φεβρουάριο του 1942, την χρονιά που έμεινε στην ιστορία ως η τρομακτικότερη για την πόλη του Λένινγκραντ, το οποίο πολιορκούσαν οι Γερμανοι, ο ποιητής Ντάνιελ Χαρμς,, ένας από τους πιο αυθεντικούς εκπροσώπους του ρωσικού Φουτουρισμού, πέθανε από λιμοκτονία, στο ψυχιατρικό κατάστημα της φυλακής «Κρεστί», όπου τον κρατούσαν από τον Αύγουστο του 1941.
Η τρέλα ενός λογικού ανθρώπου

Μια σφαίρα στο τέλος του δρόμου

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020, 00:02
Το ημερολόγιο έγραφε 13 Μαΐου 1956, όταν ο χαμογελαστός και όμορφος αυτός άντρας, μπήκε στο γραφείο του στον δεύτερο όροφου το σπιτιού του στην πολιτεία των συγγραφέων Περιντέλκινο, πήρε το περίστροφο που είχε κρατήσει ενθύμιο από τον πόλεμο και φύτεψε μια σφαίρα στο κεφάλι του. Έτσι τελείωσε η γήινη διαδρομή του Αλεξάντρ Αλεξάντροβιτς Φαντέγιεφ.
Μια σφαίρα στο τέλος του δρόμου

Η απομάγευση ενός μύθου

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020, 00:02
Το ημερολόγιο έδειχνε 30 Αυγούστου του 1936 όταν ο Αλεξέι Σταχάνοφ μαζί με τους υποστηλωτές Γκαβριήλ Στσιγκολιόφ και Τύχων Μπορίσενκο, τον προϊστάμενο του τμήματος Νικολάι Μασούροφ, τον γραμματέα της κομματικής οργάνωσης του ορυχείου Κωνσταντίν Πετρόφ και τον διευθυντή της τοπικής εφημερίδας Μιχαήλοφ, κατέβηκαν στις στοές. Πάτησαν το χρονόμετρο την στιγμή που οι τρεις πρώτοι ξεκίνησαν τη δουλειά.
Η απομάγευση ενός μύθου

Στάλιν - Παστερνάκ: Ένα μοιραίο τηλεφώνημα

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020, 00:02
Στα μέσα της δεκαετίας του 1930 μαύρα σύννεφα μαζεύονται πάνω από την αχανή χώρα που γέννησε δοξασμένους στα πέρατα του κόσμου ποιητές και συγγραφείς. Είχε προηγηθεί το 1933 το Α' Συνέδριο των Σοβιετικών Συγγραφέων, όπου ο Στάλιν τους χειροτόνησε «μηχανικούς ψυχών» κι εκείνοι με τη σειρά τους ανέλαβαν να υλοποιήσουν το φαραωνικών διαστάσεων τερατούργημα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.
Στάλιν - Παστερνάκ: Ένα μοιραίο τηλεφώνημα

Πολιβάνοφ: O υπεράνθρωπος στις μυλόπετρες της ιστορίας

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020, 00:02
«Παρακαλώ να σταματήσουν οι βαριές μέθοδοι ανάκρισης (άσκηση φυσικής βίας), εφόσον οι μέθοδοι αυτοί με υποχρεώνουν να ψεύδομαι και θα οδηγήσουν την ανάκριση σε λανθασμένα συμπεράσματα. Συμπληρώνω δε πως είμαι πολύ κοντά στην τρέλα». Ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος που τόλμησε να μιλήσει για βασανιστήρια κατά την ανάκριση στο απόγειο της κόκκινης τρομοκρατίας;
Πολιβάνοφ: O υπεράνθρωπος στις μυλόπετρες της ιστορίας

Οι φίλοι, οι σύντροφοι και ο ιδανικός καταδότης

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020, 00:02
Πριν από 69 ολόκληρα χρόνια, δημοσιοποιήθηκε ένα έγγραφο που αφορούσε τον συγγραφέα Αντρέι Πλατόνοφ (1899-1951), τον μεγάλο αυτό τεχνίτη της γραφής και εκπρόσωπου του λογοτεχνικού ρεύματος του Φανταστικού και της Αντι-ουτοπίας. 
Οι φίλοι, οι σύντροφοι και ο ιδανικός καταδότης

Μέγιερχολντ: Ικετεύοντας τον τύραννο

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020, 00:02
Στις 20 Ιουνίου 1939 η μυστική αστυνομία του σταλινικού καθεστώτος συλλαμβάνει τον μεγάλο θεατράνθρωπο Βσέβολοντ Μέγιερχολντ (1874-1940). Ο Μέγιερχολντ θεωρείται μέχρι τις μέρες μας ως ο άνθρωπος που όχι μόνο αναμόρφωσε τη θεατρική τέχνη, αλλά και έδωσε νέα πνοή σε αυτή, εμπνεόμενος το σύστημα της βιο-μηχανικής.
Μέγιερχολντ: Ικετεύοντας τον τύραννο

Ο αμοραλιστικός ανθρωπισμός του Λένιν

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020, 00:02
O Βλαδίμηρος Ιλίτς Ουλιάνοφ, γνωστός ως Λένιν, γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1870 και πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 1924. Σκληρός Μπολσεβίκος, ήταν ο ιδεολογικός εμπνευστής του Οκτωβριανού πραξικοπήματος του 1917 που κατήργησε όλες τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες του ρωσικού λαού, μετά την εκθρόνιση του τσάρου Νικόλαου Β? τον Φεβρουάριο του 1917.
Ο αμοραλιστικός ανθρωπισμός του Λένιν

Η δολοφονία της ποίησης, η δολοφονία μιας εποχής

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020, 00:02
Το βράδυ της 25ης Αυγούστου πήραν τον Νικολάι Γκουμιλιόφ (1886 - 1921), πατέρα του κινήματος του Ρωσικού Συμβολισμού στην ποίηση και πρώτου συζύγου της Άννας Αχμάτοβα, λέγοντας του πως θα γίνει υγειονομικός έλεγχος. Οδήγησαν τον ποιητή στο δωμάτιο δεσίματος των ποδιών και τον έριξαν στο πάτωμα. Περίμεναν να πέσει η νύχτα και να έρθουν τα φορτηγά με τα οποία θα τους μετέφεραν στον τόπο της εκτέλεσης. Ο Γκουμιλιόφ δολοφονήθηκε στις 26 Αυγούστου 1921. Στάθηκε, κατά μία έννοια τυχερός. Τον σκότωσαν όντως.
Η δολοφονία της ποίησης, η δολοφονία μιας εποχής

Η γυναίκα που χαστούκισε τον Μπέρια

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020, 00:02
Ήταν εντυπωσιακά όμορφη. Ταλαντούχα ηθοποιός. Η ελπίδα του ρωσικού θεάτρου και κινηματογράφου. Πρόλαβε όμως να συμμετάσχει σε δύο μόνο ταινίες. Προηγήθηκε μία μοιραία συνάντηση και ένα χαστούκι. Η κόρη της την είδε για τελευταία φορά όταν ήταν οκτώ ετών. Το όνομα αυτής της γυναίκας ήταν Ευγενία Γκαρκούσα - Σιρσόβα.
Η γυναίκα που χαστούκισε τον Μπέρια