Σενάρια lockdown ξανά πάνω από τον ευρωπαϊκό ουρανό

Σενάρια lockdown ξανά πάνω από τον ευρωπαϊκό ουρανό

Ραγδαία και ανεξέλεγκτα δείχνει να εξαπλώνεται ανά τον κόσμο η πανδημία του κορονοϊού στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες με ολοένα και περισσότερα κράτη να έχουν σημαίνει τον συναγερμό εξετάζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο νέων lockdown. 

Η κατάσταση προς το παρόν επιβεβαιώνει τον περιφερειακό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλουγκε ο οποίος προ ημερών είπε ότι «Τα εβδομαδιαία κρούσματα έχουν υπερβεί αυτά που καταγράφονταν, όταν η πανδημία κορυφώθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο», προσθέτοντας ότι την περασμένη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων υπερέβη τους 300.000 ασθενείς.

Στη Γαλλία ανακοινώθηκαν επιπλέον περιοριστικά μέτρα στη Λιόν και στη Νίκαια, που μπαίνουν στην «κόκκινη ζώνη», καθώς τη Παρασκευή η χώρα κατέγραψε πάνω από 13,000 κρούσματα τα περισσότερα από την αρχή της πανδημίας. Μεταξύ αυτών η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων σε δημόσιους χώρους και η αυστηροποίηση των κανονισμών ως προς την κατανάλωση αλκοόλ σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, η περιφέρεια του Παρισιού, όπου η επιδημία επιδεινώνεται, υιοθέτησε νέους περιορισμούς: οι υγειονομικές αρχές κάλεσαν να αποτρέπονται οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων, είτε αυτές αφορούν τον εορτασμό γενεθλίων, ένα οικογενειακό γεύμα ή συναντήσεις φίλων.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι τα νέα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται δραματικά σε όλη τη χώρα με τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία να διπλασιάζεται κάθε οκτώ ημέρες, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν πρόκειται να επιβληθεί εθνικό lockdown τον επόμενο μήνα. Ο υπουργός, ερωτηθείς επανειλημμένως από το δίκτυο Sky News για την προοπτική ενός δεύτερου εθνικού lockdown τον επόμενο μήνα, απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν η τελευταία επιλογή, αλλά η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δέχεται οξεία κριτική για την διαχείριση του ζητήματος των διαγνωστικών τεστ, η ζήτηση των οποίων ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά. Νέο «θύμα» της πανδημίας είναι η παραδοσιακή δημόσια εκδήλωση της αλλαγής του έτους στο Λονδίνο με το θέαμα των πυροτεχνημάτων την ματαίωση της οποίας ανακοίνωσε ήδη ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν.

Έκδηλη είναι και η ανησυχία στην Ισπανία η οποία επέβαλε την άνοιξη ένα από τα αυστηρότερα καθεστώτα lockdown στον κόσμο. Από τον Ιούλιο, η πανδημία επανήλθε με ταχείς ρυθμούς και πλέον, η χώρα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην περιφέρεια της Μαδρίτης αντιστοιχεί το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων και των νέων θανάτων. Είναι η περιοχή η οποία προκαλεί τις μεγαλύτερες ανησυχίες εξαιτίας της ικανότητάς της να μεταδώσει τον ιό σε ολόκληρη την Ισπανία με εκκίνηση μία μητρόπολη πληθυσμού 6,6 εκατομμυρίων κατοίκων και κόσμο στις μεταφορές. 

Νοτιότερα, το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας υπογραμμίζει ότι παρατηρείται μια αργή, αλλά σταθερή επιδείνωση της κατάστασης. Τα κρούσματα «εισαγωγής» από το εξωτερικό είναι, στη φάση αυτή, μόνον το 10% του συνόλου, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας όσων βρέθηκαν θετικοί στον ιό κατά την τελευταία εβδομάδα, είναι 41 ετών. Στα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται 2.387 ασθενείς, ενώ 208 έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Παράλληλα, 39.862 άνθρωποι έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό. Τα περισσότερα περιστατικά διαγνώσθηκαν στις περιφέρειες της Λομβαρδίας (224), στην Καμπανία, με πρωτεύουσα τη Νάπολη, (208) και στην περιφέρεια της Ρώμης, Λάτιο (193).

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον ευρωπαϊκό βορρά. Συγκεκριμένα, η Δανία μειώνει το όριο των συμμετεχόντων σε δημόσιες εκδηλώσεις στους 50 (από 100) και ορίζει ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 22.00, σύμφωνα με την πρωθυπουργό Μέτε Φρέντρικσεν. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί στην Δανία τις τελευταίες εβδομάδες και ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού βρίσκεται στο 1,5 σε ολόκληρη την χώρα. Επιπρόσθετα, αυστηρότερα μέτρα λαμβάνει και η κυβέρνηση της Ισλανδίας που επέβαλε το κλείσιμο των χώρων ψυχαγωγίας και των παμπ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ για τέσσερις ημέρες, από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Γαλλία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων - Ξεπέρασαν τις 13.000 το τελευταίο 24ωρο

Μπ. Τζόνσον: Αναπόφευκτο το δεύτερο κύμα της πανδημίας, πιθανοί νέοι περιορισμοί

Ισπανία: Μερικό lockdown σε περιοχές της Μαδρίτης για την αναχαίτιση του ιού