«Selbstschussanlagen»

«Selbstschussanlagen»

Του Στέφανου Μίτμαν

Στη φωτογραφία βλέπετε μια σελμπστ·σους·ανλάγγε (Selbst·schuss·anlage), ένας αυτόματος μηχανισμός, που πυροβολεί και σκοτώνει όποιον προσπαθήσει να περάσει τον φράχτη.

Τέτοιοι μηχανισμοί είχαν εγκατασταθεί κατά χιλιάδες από το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας (DDR) στον φράχτη που είχε χτίσει στα σύνορα με την Δυτική Γερμανία και με το Δυτικό Βερολίνο.

Όμως προσοχή: οι μηχανισμοί δεν πυροβολούσαν ενδεχόμενους εισβολείς στην Ανατολική Γερμανία, όχι, οι μηχανισμοί ήταν τοποθετημένοι εσωτερικά του φράχτη και πυροβολούσαν όσους ήθελαν να ξεφύγουν από το καθεστώς.

Το καθεστώς δηλαδή εκτελούσε αυτόματα και χωρίς δεύτερη κουβέντα όσους πολίτες του προσπαθούσαν να το εγκαταλείψουν!

Ήταν θέμα χρόνου να καταρρεύσουν τα καθεστώτα του ανατολικού μπλοκ, δεν έμεινε κανένα όρθιο.

Σε λίγους μήνες κλείνουμε 30 χρόνια από την πτώση του τοίχους του Βερολίνου, η Ευρώπη έχει αλλάξει ριζικά, αλλά εμείς εδώ στην Ελλάδα προσπαθήσαμε τα τελευταία χρόνια να επαναλάβουμε το ίδιο αποτυχημένο πείραμα. Δεν δούλεψε και δεν θα δουλέψει ...

Ας σταματήσουμε επιτέλους να πυροβολούμε τους εαυτούς μας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να στήσουμε κάτι που δεν μπορεί να λειτουργήσει, ας αναγνωρίσουμε το απόλυτο αδιέξοδο και ας ακολουθήσουμε επιτέλους και εμείς τον δρόμο της ανάπτυξης, που έχουν πάρει όλα τα άλλα κράτη της Ευρώπης.

(Ένας «Γερμανός» που γεννήθηκε, μεγάλωσε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα και αγαπάει την Ελλάδα πάνω απ/ όλα).