Σανό για μηχανικούς…

Σανό για μηχανικούς…

Του Βαλάντη Κούτσικου*

Στις 20 Νοεμβρίου είναι οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων του ΤΕΕ για την επόμενη τριετία.

Τι πραγματικά συμβαίνει, όμως, σε αυτά τα όργανα?

Εκλέγονται πολλοί μηχανικοί, σε πολλές θέσεις σε όλες τις περιοχές της χώρας. Οι πολλές θέσεις και, κατά συνέπεια, οι πολλοί υποψήφιοι, δημιουργούν μια εκλογική πελατεία. Όταν τα εκλογικά φώτα σβήσουν, όμως, κανένα από τα όργανα δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, λόγω του μεγάλου όγκου και της αδιαφορίας των περισσοτέρων από αυτούς που εν τέλει εκλέχθηκαν.

Έτσι, οι αποφάσεις που είναι στα χέρια των λίγων είναι αρκετές: από το εάν θα συμμετάσχει το ΤΣΜΕΔΕ στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Αττικής και αν θα περάσει από πειθαρχικό για να διαγραφεί από Μέλος ΤΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας που ψήφισε το νέο ασφαλιστικό, μέχρι την τελευταία υποπαράγραφο στην  διαβούλευση νόμων που αφορούν τεχνικά θέματα.

Όλα τα παραπάνω από λίγους ενώ έχουν εκλεγεί πολλοί και από πολλές περιοχές.

Το ΤΕΕ πλέον δεν έχει καν επίκαιρες θέσεις, καθώς λόγω της κρίσης κόπηκε από το 2009 η αποζημίωση που έπαιρνε κάποιος για να συμμετάσχει στις μόνιμες επιτροπές (π.χ., επιτροπή ενέργειας, κτηματολογίου κ.α). Από τις 56 μόνιμες επιτροπές που καθορίζουν την θέση του ΤΕΕ  δεν λειτούργησε καμία τα προηγούμενα 3 χρόνια.

Συνεπώς, γίνεται μόνο μια επικοινωνιακή διαχείριση για να φαίνεται ότι λειτουργεί, να φαίνεται ότι αγωνίζεται για τα θέματα των μηχανικών, να φαίνεται ότι έχει μια παρουσία σε διαβουλεύσεις για μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είναι και ο βασικός του ρόλος και ο εισηγητής αυτών.

Όσοι μηχανικοί έχουν απομείνει στην χώρα και στο επάγγελμα είναι σε δίλημμα. Γιατί να ασχοληθώ; Γιατί να ενημερώνομαι; Γιατί να πάω να ψηφίσω;

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί δε θα άφηνες ποτέ μια επένδυση (στην προκειμένη περίπτωση την ασφάλιση σου) στην οποία είσαι αναγκασμένος να τοποθετήσεις πάνω από 120.000 ευρώ,  χωρίς να ξέρεις καν τι γίνεται στα χέρια ανθρώπων που, στην πραγματικότητα, δεν έχουν εργαστεί.

Οι εκλογές αυτές είναι διαφορετικές γιατί κάποιοι αποφάσισαν, αντί να είναι απλά ενήμεροι, να ασχοληθούν ουσιαστικά, να δημιουργήσουν νέες φωνές και να μην τα παρατήσουν μπροστά στις πιέσεις των οργανωμένων συμφερόντων που έχουν υπό ομηρία το ΤΕΕ.

Η πολυφωνία που έχει αρχίσει να δημιουργείται είναι ο μόνος τρόπος να σπάσει το υφιστάμενο σύστημα του ΤΕΕ, το κλειστό σύστημα το οποίο κρατά μακριά ακόμα και τον μηχανικό που εθελοντικά θέλει να προσφέρει, αυτόν που έχει δουλέψει στο εξωτερικό και θα ήθελε να μεταφέρει την εμπειρία του για να γίνει κοινή πρακτική, τον «γραφικό ιδεολόγο» που συμμετέχει σε μια παράταξη γιατί είναι επαγγελματίας μηχανικός και θέλει να βοηθήσει να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε τεχνικά θέματα.

Επειδή η ψήφος στις 20 Νοέμβρη δεν έχει undo, αξίζει κανείς να στηρίξει νέες φωνές των οποίων, εκ των πραγμάτων, η δημιουργία δίνει φωνή σε πολλούς που πριν δεν είχαν,  και είναι αυτό που τρομάζει τα κλειστά συστήματα συμφερόντων. Και όχι μόνο αυτό: αξίζει και να δουλέψει και να προσφέρει προσωπικό χρόνο και ενέργεια για την αναβάθμιση του ΤΕΕ και για την πρόοδο του τεχνικού κόσμου.

* Ο κ. Βαλάντης Κούτσικος είναι ιδρυτικό μέλος της παράταξης Πρόοδος και Αναβάθμισης ΤΕΕ και υποψήφιος για την κεντρική αντιπροσωπεία ΤΕΕ