Σ. Μουμτζής

Πράγα, 21 Αυγούστου 1968. Σοσιαλισμός και βαρβαρότητα

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019, 00:02
Τα μεσάνυχτα της 20ης προς την 21η Αυγούστου 1968 τα τανκς του Συμφώνου της Βαρσοβίας, πλην της Ρουμανίας, εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία για να επιβάλουν την σοσιαλιστική νομιμότητα. Ο σοσιαλισμός ήταν ένα καθεστώς που στηριζόταν πάνω στην ωμή βία. Τα γεγονότα του 1968 στην Πράγα απλώς το επιβεβαίωσαν.
Πράγα, 21 Αυγούστου 1968. Σοσιαλισμός και βαρβαρότητα

Η Ιερά Εξέταση της «προοδευτικής» διανόησης

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019, 00:02
Είναι ολοφάνερο πως οποιοσδήποτε που έχει καταξιωθεί στον επαγγελματικό του χώρο, είναι δυνατόν να βρεθεί κατηγορούμενος σήμερα για πράξεις που έκανε ή δεν έκανε, πριν από τριάντα χρόνια. Και βεβαία ένα γεγονός δεν μπορεί να αποδειχθεί μετά από τόσο καιρό, πολύ δε περισσότερο αυτό της σεξουαλικής παρενόχλησης, που ο ορισμός του είναι πολύ «ευρύχωρος», και οι πρωταγωνιστές μόνον δύο.
Η Ιερά Εξέταση της «προοδευτικής» διανόησης

Η αντιπολίτευση της τρίχας

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019, 00:02
Αίφνης τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα ενόχλησε που ο Κυρ.Μητσοτάκης και ο Κ. Μπακογιάννης εθεάθησαν αξύριστοι. Προσβλήθηκε η ...αισθητική τους. Προσβλήθηκε η αισθητική όλων αυτών που ανεχόταν επί 54 μήνες την σαγιονάρα μέσα στην Βουλή, το ραχάτι στους καναπέδες του κοινοβουλίου. Αυτή η αντιπολιτευτική κατάντια προδίδει και την απόγνωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν περίμεναν αυτήν την νομοθετική ομοβροντία της κυβέρνησης. Τα έχασαν και προσέφυγαν στις ...τρίχες.
Η αντιπολίτευση της τρίχας

Γιατί η Αμφίπολη ενοχλεί την Αριστερά;

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019, 00:02
Μια ακόμα καλή είδηση. Η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λ.Μενδώνη δήλωσε πως ξεκινούν οι εργασίες στην Αμφίπολη. Ως γνωστόν, η υπεύθυνη των ανασκαφών, η κυρία Περιστέρη, είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο του 2015 πως πρόκειται για τον τάφο του Ηφαιστίωνα που κτίσθηκε κατόπιν εντολής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Γιατί η Αμφίπολη ενοχλεί την Αριστερά;

Ακόμα δεν κατάλαβαν γιατί έχασαν

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019, 00:02
Είναι σπάνιο το φαινόμενο κόμμα που ηττήθηκε στις εκλογές να κάνει εμπεριστατωμένη ανάλυση των λόγων που το οδήγησαν σε αυτήν την ήττα. Συνήθως υποστηρίζουν πως τα έκαναν όλα καλά, απλώς οι πολίτες δεν κατάλαβαν το έργο τους ή δεν το επικοινώνησαν αυτοί σωστά. Ανοησίες, δηλαδή.
Ακόμα δεν κατάλαβαν γιατί έχασαν

Ο ολοκληρωτισμός του 21ου αιώνα

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019, 00:02
Είδα το επίμαχο σκίτσο του Αρκά και δεν μου άρεσε. Μέχρις εκεί, όμως. Ο δημιουργός στις δημοκρατικές κοινωνίες έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και οι πολίτες το δικαίωμα της κριτικής. Φαίνεται όμως πως η κατάσταση δεν είναι έτσι απλή, γιατί κάποιες άριστα οργανωμένες μειοψηφίες, με σημαντική επιρροή στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνουν και ένα βήμα παραπάνω.
Ο ολοκληρωτισμός του 21ου αιώνα

Δεν είναι θαυματοποιοί. Είναι πρακτικοί άνθρωποι

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019, 00:02
Είναι γεγονός πως μέσα σ΄ένα μήνα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε πολλά. Δεν θα κουράσω τον αναγνώστη με μια επανάληψη των όσων έγιναν. Είναι γνωστά. Το ερώτημα είναι πώς έγιναν τόσα πολλά μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η πρώτη απάντηση είναι πως ήρθαν στην εξουσία προετοιμασμένοι...
Δεν είναι θαυματοποιοί. Είναι πρακτικοί άνθρωποι

Γιατί περιφρονούν τα παιδιά που σπουδάζουν στην Ελλάδα;

Παρασκευή 09 Αυγούστου 2019, 00:02
Ανέκαθεν η Αριστερά, στα λόγια, ήταν υπέρ των πολλών και στην πράξη υπέρ των λίγων. Ο όρος «νομενκλατούρα» δεν αποδόθηκε τυχαία στις συνθήκες που επικρατούσαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Από την άλλη την πλευρά η φιλελεύθερη παράταξη, μετά από κρατικιστικές αμφιταλαντεύσεις, τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων. Και τώρα με την νέα κυβέρνηση θέλει να εξαλείψει όλες τις θλιβερές εικόνες που αποτελούν ντροπή για τον πολιτισμό μας.
Γιατί περιφρονούν τα παιδιά που σπουδάζουν στην Ελλάδα;

Μέχρι και τις θυρίδες έσπασαν! Τόσο μίσος!

Πέμπτη 08 Αυγούστου 2019, 00:02
Ενώ ο Α. Σαμαράς μετά της συζύγου ήταν εκτός Ελλάδος, οι εισαγγελείς ζήτησαν από την κα Σαμαρά να ανοίξει την θυρίδα της, στο πλαίσιο της έρευνας για την Novartis. Τι πιο φυσιολογικό από το να περιμένουν την άφιξη της, αφού είχαν τη δυνατότητα να σφραγίσουν τη θυρίδα. Δεν το έπραξαν. Την έσπασαν για να βρουν τα... λεφτά των τροχήλατων βαλιτσών. Αυτά που ο «προστατευόμενος μάρτυρας» είδε να καταμετρώνται και να μπαίνουν στις βαλίτσες. Αυτό κατέθεσε. Ή μάλλον αυτό του υπαγόρευσαν να καταθέσει.
Μέχρι και τις θυρίδες έσπασαν! Τόσο μίσος!

Και οι τροχήλατες βαλίτσες; Και τα ιδιόγραφα σημειώματα;

Τετάρτη 07 Αυγούστου 2019, 00:02
Χθες τέθηκαν στο αρχείο οι κατηγορίες κατά του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά για την υπόθεση Novartis. Τι συνέβη; Οι τροχήλατες βαλίτσες εξαφανίσθηκαν; Πού πήγαν; Ή μήπως δεν υπήρξαν ποτέ; Και το ιδιόγραφο σημείωμα; Υπήρξε ή δεν υπήρξε; Εκ της καταλήξεως της υποθέσεως προκύπτει πως τίποτα απ΄όλα αυτά δεν υπήρξε. Όλα ήταν κατασκευασμένα πάνω στο δόγμα Ρασπούτιν: «Ας πάνε στο δικαστήριο κι ας βρουν εκεί το δίκιο τους».
Και οι τροχήλατες βαλίτσες; Και τα ιδιόγραφα σημειώματα;

Τέλος με τα s΄il vous plait

Τρίτη 06 Αυγούστου 2019, 00:02
Ο τρόπος που αλλάζει η ηγεσία της Επιτροπής ανταγωνισμού προκάλεσε μερικά αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις. Και δεν αναφέρομαι στα όσα υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί, ούτως ή άλλως, είναι αναξιόπιστοι. Αναφέρομαι στην κριτική που έγινε «εντός των τειχών», καθώς θεωρήθηκε πως ήταν μια αντιθεσμική παρέμβαση. Πάντα ο φιλελεύθερος χώρος έχει παρόμοιες ευαισθησίες και καλώς τις έχει.
Τέλος με τα s΄il vous plait

Τώρα είναι η ώρα των νοικοκυραίων (χωρίς εισαγωγικά)

Δευτέρα 05 Αυγούστου 2019, 00:02
Ολοι οι άνθρωποι που ξυπνάνε το πρωί και πάνε στην δουλειά τους, χωρίς να γνωρίζουν αν θα βγει το μεροκάματο, όλοι αυτοί που θέλουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους με ησυχία και στην ώρα τους, όλοι αυτοί που θέλουν να μην κινδυνεύει η ζωή τους και η περιουσία τους από παραβατικές συμπεριφορές, όλοι αυτοί έχουν αποκληθεί, περιφρονητικά, από την Αριστερά και τους αριστερούληδες, «νοικοκυραίοι». Εγώ, αφαιρώ τα εισαγωγικά.
Τώρα είναι η ώρα των νοικοκυραίων (χωρίς εισαγωγικά)

Το στοίχημα του Κυριάκου

Παρασκευή 02 Αυγούστου 2019, 00:02
Σε όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις υπάρχουν κάποια μέτρα που τις συμβολίζουν. Κάποια μέτρα που η επιτυχημένη ή η αποτυχημένη εφαρμογή τους έχει αφήσει τα ίχνη της στην κυβερνητική πορεία. Το μεγάλο στοίχημα του Κυρ. Μητσοτάκη είναι πώς θα εφαρμόσει τα όσα εξαγγέλλει. Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς εκεί θα κριθεί όχι μόνο η αξιοπιστία του, αλλά και η ικανότητα του να κυβερνήσει.
Το στοίχημα του Κυριάκου

Από τι γλιτώσαμε!

Πέμπτη 01 Αυγούστου 2019, 00:02
Πριν τις εκλογές πολλοί ήταν αυτοί που, μέσα στο άγχος του «φύγετε», έλεγαν πως και να μην πάρει αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία θα συγκυβερνήσει με το ΚΙΝΑΛ. Σημασία έχει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, έλεγαν. Μεταξύ αυτών κι εγώ. Τότε, η προοπτική συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με το ΚΙΝΑΛ φαινόταν ως μια σοβαρή εναλλακτική λύση.
Από τι γλιτώσαμε!

Το τέλος της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς;

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019, 00:02
Η πατρίδα μας δεν ακολούθησε την κατάρρευση των σοσιαλιστικών αξιών σε όλον τον πλανήτη την περίοδο 1989-1991. Η πτώση του τείχους του Βερολίνου και η υποστολή της κόκκινης σημαίας με το σφυροδρέπανο στο Κρεμλίνο, άφησαν ασυγκίνητους τους εγχώριους αριστερούς και όχι μόνον.
Το τέλος της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς;

ΣΥΡΙΖΑ: Tους χτύπησε η ζέστη κατακέφαλα;

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019, 00:02
Αν διαβάσει κάποιος τις δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, θα νομίσει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κάτι μεταξύ Όρμπαν, Μπολσονάρου και Σαλβίνι. Οι δε τρεις πρώτες εβδομάδες της κυβέρνησης παραπέμπουν σε μιαν ακροδεξιά, θρησκόληπτη, νεοφιλελεύθερη κατάσταση.
ΣΥΡΙΖΑ: Tους χτύπησε η ζέστη κατακέφαλα;

Η κυβέρνηση δεν θα κριθεί από τις εξαγγελίες, αλλά από την εφαρμογή τους

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019, 00:02
Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από την πολιτική αλλαγή στην πατρίδα μας, που είναι συγχρόνως και πολιτισμική και ανθρωπολογική. Η νέα κυβέρνηση είχε ένα καλό ξεκίνημα. Ήταν όλοι τους προετοιμασμένοι. Αυτό, φυσικά, δεν αρκεί. Είναι ένα εύγευστο ορεκτικό. Ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του θα κριθούν από το κυρίως γεύμα, που είναι η υλοποίηση των όσων έχουν εξαγγείλει.
Η κυβέρνηση δεν θα κριθεί από τις εξαγγελίες, αλλά από την εφαρμογή τους

Το μόνο άσυλο που υπήρχε στη Σοβιετία ήταν για τους αντιφρονούντες

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019, 00:02
Όλα δείχνουν πως η κατάργηση του αποκαλούμενου πανεπιστημιακού ασύλου θα είναι η εμβληματική μάχη του Κυρ.Μητσοτάκη. Σχεδόν όλοι οι ηγέτες δίνουν μια μάχη που καθορίζει τη μετέπειτα πορεία τους. Η Μ.Θάτσερ τσάκισε το πανίσχυρο συνδικάτο των ανθρακωρύχων, ο δε Ρ.Ρήγκαν τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Σε αυτές τις «αιματηρές» πολιτικές μάχες φαίνεται ποιος είναι το αφεντικό. Οι εκλεγμένοι ηγέτες ή οι κάθε μορφής μειοψηφίες;
Το μόνο άσυλο που υπήρχε στη Σοβιετία ήταν για τους αντιφρονούντες

Η Μεταπολίτευση είναι η πιο λαμπρή περίοδος της νεότερης ιστορίας μας

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019, 00:02
Αν κοιτάξουμε προς το παρελθόν, θα δούμε πως ποτέ στη νεότερη ιστορία μας δεν είχαμε 45 χρόνια αδιάλειπτης δημοκρατίας, χωρίς θεσμικές κρίσεις. Το Πολιτειακό που βασάνιζε περίπου 130 χρόνια την Ελλάδα λύθηκε άπαξ δια παντός το 1974. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα της Μεταπολιτευτικής μας Δημοκρατίας. Συνεπώς, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι μιλούν για το τέλος της Μεταπολίτευσης.
Η Μεταπολίτευση είναι η πιο λαμπρή περίοδος της νεότερης ιστορίας μας

Θα λείψει από τη Βουλή ο λόγος του Βαγγέλη Βενιζέλου

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019, 00:02
Ομολογουμένως η συζήτηση την Δευτέρα στη Βουλή είχε επίπεδο. Χωρίς άγονες αντιπαραθέσεις, με σχετικά χαμηλούς τόνους, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Καιρό είχαμε να δούμε και να ακούσουμε τους πολιτικούς αρχηγούς να συζητούν χωρίς να κραυγάζουν. Παρ΄ όλα αυτά ήταν αισθητή η απουσία του Βαγγέλη Βενιζέλου. Έλειψε ο πολιτικός του λόγος.
Θα λείψει από τη Βουλή ο λόγος του Βαγγέλη Βενιζέλου

Δημοφιλέστερα Άρθρα