Σ. Μουμτζής

Τελείωσαν και το ξέρουν

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016, 00:04
Ο Γ. Ράλλης το 1981 μοίραζε επιταγές της ΕΟΚ στην προσπάθεια του να ανακόψει την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς την εκλογική νίκη. Το 1989 ο Α. Παπανδρέου ζήτησε από τον Τσοβόλα «να τα δώσει όλα» για να μην κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές. Μήπως βρισκόμαστε και σήμερα σε μια παρόμοια κατάσταση;
Τελείωσαν και το ξέρουν

Η Αριστερά των offshore

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016, 00:04
Η Αριστερά έχει μίαν αξιοθαύμαστη ικανότητα να οικειοποιείται όλα τα εργαλεία του τρισκατάρατου καπιταλισμού. Ένα από τα ιδεολογήματα που συνέβαλαν στην ιδεολογική κυριαρχία της τα τελευταία 40 χρόνια ήταν και αυτό της «ηθικής υπεροχής της», που άκριτα αναμασούσαν και αναπαρήγαγαν και αστοί διανοούμενοι και πολιτικοί. Ευτυχώς μέσα σε λίγα χρόνια κατέρρευσε ένα μύθος δεκαετιών. Το πλεκτό άρχισε να ξηλώνεται.
Η Αριστερά των offshore

Αναχώματα και αναστολές μέσα στην Αριστερά δεν υπάρχουν

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016, 00:04
Είναι διάχυτη η εντύπωση πως η πορεία της χώρας προς την καταστροφή είναι μη αναστρέψιμη. Οι επιλογές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αφήνουν περιθώρια για μιαν άλλη εξέλιξη. Έτσι, έγκριτοι σχολιαστές αναρωτιούνται « δεν υπάρχουν μέσα στην Αριστερά αναχώματα» που θα προσπαθήσουν να βάλουν φρένο σε αυτόν τον κατήφορο;
Αναχώματα και αναστολές μέσα στην Αριστερά δεν υπάρχουν

Δελτία ειδήσεων Β. Κορέας

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016, 00:03
Το πλαίσιο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών καθίσταται πλέον ασφυκτικό. Και άμεσος επόπτης είναι το Κράτος. Αυτή είναι μια από τις βασικές παρενέργειες της κατάργησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Όπως τόνισε στους νέους καναλάρχες ο Ν. Παππάς, υποχρέωση τους είναι η «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» κατά τη συνταγματική επιταγή.
Δελτία ειδήσεων Β. Κορέας

Με βήμα ταχύ προς τον ολοκληρωτισμό

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016, 00:04
Όσο περνούν οι μέρες τόσο περισσότερα μαθαίνουμε για τον περιβόητο διαγωνισμό και είναι εύκολο πλέον να αντιληφθούμε πως «στήθηκε» ευθύς εξ αρχής. Και κάθε «στημένο» παιχνίδι είναι παράνομο. Είναι δε διάχυτη η ανησυχία πως η συγκυβέρνηση θα χειρισθεί κατά το δοκούν τα «πόθεν έσχες» για να αναδιαμορφώσει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας, αποκλείοντας τις ενοχλητικές φωνές.
Με βήμα ταχύ προς τον ολοκληρωτισμό

Είναι ικανοί για όλα!

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016, 00:04
Νομίζω πως η διάσημη πλέον φωτογραφία του Α. Τσίπρα με Δημάρχους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και το πανό « Ελληνικό: δεν πωλείται», θα ακολουθεί τον πρωθυπουργό για όσο διάστημα θα κατέχει αυτό το αξίωμα. Θα τον στοιχειώνει. Πάντα μια φωτογραφία, μια φράση, ένα στιγμιότυπο, αποτελούν τομές που χαρακτηρίζουν μιαν εποχή. Μιαν εποχή που λήγει και μιαν άλλη που αρχίζει.
Είναι ικανοί για όλα!

Άλλαξε το πολιτικό τοπίο;

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016, 00:04
Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση πως τα 246 εκατομμύρια διαμορφώνουν ένα άλλο πολιτικό τοπίο. Η επικοινωνιακή επιτυχία της συγκυβέρνησης επέφερε ένα μούδιασμα στον ευρύτερο αντιπολιτευτικό χώρο και έδωσε την δυνατότητα στον πρωθυπουργό να επισκεφτεί την ΔΕΘ με κάποιο όπλο στην κυβερνητική φαρέτρα του.
Άλλαξε το πολιτικό τοπίο;

Και αν ζητήσουν 180 ψήφους;

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016, 00:02
Είναι μια λογική εκδοχή της πορείας των πραγμάτων οι εταίροι –δανειστές να απαιτήσουν το νέο μνημόνιο να υπερψηφισθεί από 180 βουλευτές, ώστε η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση να αποτελεί την εγγύηση και για την πιστή εφαρμογή του.
Και αν ζητήσουν 180 ψήφους;

Με την Δημόσια Τάξη και την Παιδεία, τι γίνεται;

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016, 00:04
Έχοντας επικεντρωθεί το τελευταίο διάστημα στο θέμα των αδειοδοτήσεων των τηλεοπτικών σταθμών, βάλαμε σε δεύτερη μοίρα τα όσα γίνονται στην Παιδεία και στην Δημόσια Τάξη. Εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μεθοδικά και σταθερά κατεδαφίζει ό,τι καλό χτίστηκε τα τελευταία χρόνια...
Με την Δημόσια Τάξη και την Παιδεία, τι γίνεται;

Οι τηλεοπτικές άδειες και η Νέα Δημοκρατία

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016, 00:04
Είναι ολοφάνερο πως ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες αφορά πρωτίστως την επίδειξη δύναμης που θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον στο μιντιακό, αλλά και στο οικονομικό κατεστημένο γενικότερα. Δεν γνωρίζω αν η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εκτιμήσει ως ιδιαίτερα σημαντικό όλο αυτό το σκηνικό που στήνεται γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες.
Οι τηλεοπτικές άδειες και η Νέα Δημοκρατία

«Αντηχεί ο Γράμμος τα τραγούδια» ( Εθνικό εμβατήριο). Η διαχείριση της μνήμης του Εμφυλίου

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016, 00:04
Στις 10 η ώρα το πρωί της 30ης Αυγούστου 1949 και ο τελευταίος κομμουνιστής αντάρτης εγκατέλειπε το Ελληνικό έδαφος. Σε αυτό παρέμειναν μόνον αποκομμένες ομάδες και η 7η Μεραρχία στην Θράκη που προφύλαγε τα Βουλγαρικά σύνορα, στο πλαίσιο των διεθνιστικών καθηκόντων του ΚΚΕ...
«Αντηχεί ο Γράμμος τα τραγούδια» ( Εθνικό εμβατήριο). Η διαχείριση της μνήμης του Εμφυλίου

Η κυρία Καφαντάρη είπε την δική της αλήθεια

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016, 00:03
Η φράση της « η εποχή που κάποιος είχε μαγαζί και ήταν αφεντικό του εαυτού του, έχει περάσει», προκάλεσε πληθώρα σχολίων. Τα περισσότερα επικριτικά, τα λιγότερα επιδοκίμαζαν αυτό που είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως σχεδόν όλα επικεντρώθηκαν στην οικονομική και κοινωνική διάσταση αυτής της φράσης, υποβαθμίζοντας την ιδεολογική και πολιτική πτυχή της.
Η κυρία Καφαντάρη είπε την δική της αλήθεια

«Δίκαιη» ανάπτυξη = καθόλου ανάπτυξη

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016, 00:02
Με το σύνθημα για «δίκαιη» ανάπτυξη θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη. Συνήθως, στην πολιτική, ο επιθετικός προσδιορισμός του ουσιαστικού μπαίνει για να αναιρέσει, εν όλω ή εν μέρει, το περιεχόμενο του. Γράφει ο Σάκης Μουμτζής.<\/b>
«Δίκαιη» ανάπτυξη = καθόλου ανάπτυξη

Ανθρώπινη βλακεία ή πολιτικός σχεδιασμός;

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016, 00:04
Έχω την αίσθηση πως η παύση της ποινικής δίωξης του Α. Γεωργίου θα αποτελέσει προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης. Ο τρόπος παρέμβασης της Κομισιόν -ευθύς και απερίφραστος- δείχνει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας γνωρίζουν πλέον άριστα το εσωτερικό τοπίο της χώρας. Γνωρίζουν δηλαδή πως η πολιτική εξουσία σέβεται επιλεκτικά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Ανθρώπινη βλακεία ή πολιτικός σχεδιασμός;

Η κατάντια μιας ιστορικής εφημερίδας

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016, 00:03
Προσπαθώ να καταλάβω τι έγινε και η εφημερίδα «Αυγή» κάθε μέρα κατρακυλά σε λασπώδη μονοπάτια. Τι συνέβη και μια ιστορική εφημερίδα που τις σελίδες της κόσμησαν διανοούμενοι υψηλού επιπέδου, λογοτέχνες, ποιητές, ιστορικοί, όχι μόνον του χώρου της Αριστεράς, σήμερα έχει μετατραπεί σε φωνή μίσους και διχασμού...
Η κατάντια μιας ιστορικής εφημερίδας

Δεμένα τα πλοία στην Πεντέλη

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016, 00:04
Περιστατικά έλλειψης της ελάχιστης απαιτούμενης γνώσης συνέβαιναν και στο παρελθόν. Αλλά αυτό που γίνεται με την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Και είναι λογικό. Το να είναι κάποιος «αγωνιστής», σύμφωνα με την ορολογία του χώρου, δεν σημαίνει πως διαθέτει και τα ελάχιστα εφόδια που χρειάζονται για την ευπρόσωπη δημόσια εικόνα του.
Δεμένα τα πλοία στην Πεντέλη

23 Αυγούστου 1939: Η συνάντηση των δύο ολοκληρωτισμών

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016, 00:04
Όλοι μιλούμε για ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς από την Μεταπολίτευση και μετά, αλλά νομίζω πως μάλλον χρησιμοποιούμε λάθος έκφραση. Η ηγεμονία προϋποθέτει μια μάχη στον χώρο των ιδεών και επικράτηση της ιδεολογίας με τις ισχυρότερες θέσεις. Στην Ελλάδα η φιλελεύθερη παράταξη δεν προσήλθε ποτέ σε αυτόν τον αγώνα.
23 Αυγούστου 1939: Η συνάντηση των δύο ολοκληρωτισμών

Η υπόθεση Γεωργίου και οι μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016, 00:04
Η συγκεκριμένη υπόθεση θα κρατηθεί στην επικαιρότητα για πολύ καιρό. Πίσω της κρύβονται συγκεκριμένες επιδιώξεις που δύσκολα θα την αφήσουν να ξεθυμάνει. Είναι σε όλους γνωστό πως νομικό ενδιαφέρον η υπόθεση δεν έχει και γι΄ αυτό, όπως εικάζουν αρκετοί, η εκδίκαση της δεν θα γίνει ποτέ.
Η υπόθεση Γεωργίου και οι μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Τα οχυρά της Δημοκρατίας και τα οχυρά του ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016, 00:03
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ανέκαθεν μίαν αφοπλιστική ειλικρίνεια. Υποστήριζαν –και εξακολουθούν να υποστηρίζουν- τις θέσεις τους χωρίς υπεκφυγές, καταργώντας πολλές φορές και τα στοιχειώδη προσχήματα. Ο κυνισμός στην πολιτική είναι ένα σύνηθες και εν πολλοίς αναγκαίο στοιχείο. Μάλιστα όσο πιο ωμή είναι η διατύπωση των προθέσεων, τόσο πιο ευκρινής είναι και ο επιδιωκόμενος σκοπός.
Τα οχυρά της Δημοκρατίας και τα οχυρά του ΣΥΡΙΖΑ

Η αλήθεια ενός ψεύτη

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016, 00:03
O Α.Τσίπρας είναι αποδεδειγμένα ψεύτης, με το νόημα που δίνει στην λέξη ο κοινός νους. Συνεπώς, για την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου η δήλωση του πως δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές, έχει την ίδια αξία και βαρύτητα με την δήλωση του πως «μετά το Πάσχα η οικονομία θα απογειωθεί»...
Η αλήθεια ενός ψεύτη

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα