Σ. Μουμτζής

Το «άλλοθι» της αυταπάτης

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016, 00:03
Η εξαπάτηση είναι μια πράξη με έντονο το στοιχείο της ηθικής απαξίας, γιατί εμπεριέχει τον δόλο, την πρόθεση. Γι΄ αυτό και όσοι φέρουν αυτήν την κατηγορία προσπαθούν να την αποσείσουν, επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες. Πρόσφατα ανακαλύψαμε, από τα πρωθυπουργικά χείλη, πως η αυταπάτη είναι το φάρμακο της εξαπάτησης.
Το «άλλοθι» της αυταπάτης

Μια οφειλόμενη απάντηση στον κ. Π. Μανδραβέλη (Καθημερινή 9/8)

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016, 00:03
Είναι κρίμα να χαρίζουμε τα νοητικά εργαλεία της ανάλυσης του συσχετισμού των δυνάμεων και του κόστους/οφέλους στον μαρξισμό και μάλιστα στην πιο χυδαία εκδοχή του, τον σταλινισμό. Αυτά είναι στοιχεία που ορίζουν τον ορθό λόγο. Ο φιλελεύθερος χώρος έχει αυτήν την ομορφιά της διαφορετικότητας των απόψεων.
Μια οφειλόμενη απάντηση στον κ. Π. Μανδραβέλη (Καθημερινή 9/8)

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταστρέφει, αλλά αντιστρέφει τις αξίες

Παρασκευή 05 Αυγούστου 2016, 00:04
Τι διάλογο μπορεί να ανοίξει η Πολιτεία με τους αρνητές της; Να τους πείσει ότι έχουν εσφαλμένες απόψεις; Υπάρχουν τόσο αφελείς υπουργοί που το πιστεύουν; Δηλαδή, ο υπουργός θα δεχθεί σε ακρόαση τους «Ρουβίκονες»; Ή μήπως επιδιώκουν στον ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευτούν την κατανομή εξουσίας; Μάλλον αυτό είναι και το πιο πιθανό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταστρέφει, αλλά αντιστρέφει τις αξίες

«Είστε η αποτυχία μας» (Ιερά Σύνοδος)

Πέμπτη 04 Αυγούστου 2016, 00:04
Ήταν μια σπαρακτική τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου. Το γεγονός πως εικοσάχρονα παιδιά δεν σεβάστηκαν τους 50, 60, 70 πιστούς που μέσα στο κατακαλόκαιρο, κυριακάτικα, θέλησαν να εκκλησιασθούν, φανερώνει μεν το όριο στο οποίο βρίσκεται η κοινωνία μας, αλλά συγχρόνως θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί και ως μια βλακώδης, απονενοημένη και περιθωριακή πράξη 20-30 νεαρών χωρίς αρχές.
«Είστε η αποτυχία μας» (Ιερά Σύνοδος)

Το γεύμα των «8» και ο Γ. Στουρνάρας

Τετάρτη 03 Αυγούστου 2016, 00:03
Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, οχτώ απόστρατοι της πολιτικής συγκεντρώθηκαν για να προτείνουν στον νυν κεντρικό τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα την πρωθυπουργία. Είναι νομίζω αναφαίρετο δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη να ενδιαφέρεται για τα κοινά, να προβληματίζεται, να ανησυχεί. Πολύ δε περισσότερο αν πρόκειται για βετεράνους πολιτικούς, προσωπικότητες πρώτης γραμμής...
Το γεύμα των «8» και ο Γ. Στουρνάρας

ΣΥΡΙΖΑ-ανομία, σχέσεις στοργής

Τρίτη 02 Αυγούστου 2016, 00:04
Ο πιο ασφαλής τρόπος για να υπονομεύσει μια παράταξη το κοινωνικό καθεστώς μέσα στο οποίο κινείται, είναι να κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς του νόμους του Κράτους. Δηλαδή αυτοί να αμφιβάλλουν κατά πόσον οι παραβατικές συμπεριφορές θα έχουν και τις ανάλογες συνέπειες για τους δράστες. Κατά πόσον το έγκλημα θα επιφέρει και την τιμωρία.
ΣΥΡΙΖΑ-ανομία, σχέσεις στοργής

2009. Ήταν το έλλειμμα. Όχι το χρέος

Δευτέρα 01 Αυγούστου 2016, 00:02
Γίνεται μια προσπάθεια να μετατραπεί το χρέος ως το μείζον πρόβλημα της Ελληνικής κρίσης και μάλιστα αναδρομικά. Αυτό αποτελεί μια πρόκληση στην μνήμη όσων θυμούνται ακόμα και στην νοημοσύνη όσων σκέφτονται ακόμα. Τα δε κίνητρα αυτής της προσπάθειας αρχίζουν να φανερώνονται, καθώς βλέπουμε ποιοι την υποστηρίζουν.
2009. Ήταν το έλλειμμα. Όχι το χρέος

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί γίνονται δημόσιοι υπάλληλοι!

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016, 00:04
Όταν μια αντίληψη επικρατεί στην κοινωνία, πολύ εύκολα επάνω της συγκροτούνται πολιτικές, στήνονται ιδεολογικά οχυρά και στοχοποιούνται οι εχθροί. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτοί είναι οι λιγότεροι και αρκετές φορές με την συμπεριφορά τους δικαιολογούν και επιβεβαιώνουν την απαξία που τους προσδίδουν οι ταξικοί εχθροί τους.
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί γίνονται δημόσιοι υπάλληλοι!

Μύρισε «άρωμα εκλογών»;

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016, 00:04
Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά στο κρίσιμο σταυροδρόμι. Επειδή είναι βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα των κομμάτων της Αριστεράς, η ανάλυση της πολιτικής κατάστασης και εν συνεχεία η χάραξη των ακολουθητέων πολιτικών, νομίζω πως η προκήρυξη εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς και πολλές πιθανότητες να συμβεί.
Μύρισε «άρωμα εκλογών»;

Γιατί ο κόσμος δεν διαμαρτύρεται;

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016, 00:04
Η προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 στο μνημονιακό στρατόπεδο, γκρέμισε τους μύθους και τις αυταπάτες της αντιμνημονιακής εναλλακτικής πρότασης και κατέστησε έτσι στην συνείδηση του μέσου πολίτη κάθε διαμαρτυρία άσκοπη. Προς το παρόν, ο ΣΥΡΙΖΑ πεθαίνει αργά-αργά και η Νέα Δημοκρατία ανασυγκροτείται, επίσης, αργά-αργά.
Γιατί ο κόσμος δεν διαμαρτύρεται;

Θα ευτελίσουν και την Συνταγματική Αναθεώρηση;

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016, 00:04
Τα περί «συμβουλευτικού δημοψηφίσματος» τα θεωρώ όχι μόνον φαιδρά αλλά συγχρόνως και καταστροφικά για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που υποθέτω θα εμβάλλει την ηγετική ομάδα του σε επανεξέταση αυτών των προθέσεων. Η απόπειρα δημιουργίας κίβδηλων πλειοψηφιών, μέσω παραθεσμικών λειτουργιών, άρχισε και τελείωσε με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. Τα κορόιδα ξύπνησαν.
Θα ευτελίσουν και την Συνταγματική Αναθεώρηση;

Η Μεταπολίτευση στο «απόσπασμα». Γιατί;

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016, 00:03
Εδώ και μια εξαετία συνεχώς μιλούν για το τέλος της Μεταπολίτευσης και μάλιστα αυτή η εκτίμηση δεν έχει απλώς διαπιστωτικό χαρακτήρα αλλά αποτελεί και μιαν αξιολογική κρίση. Θεωρούν την Μεταπολίτευση ως την πηγή των σημερινών δεινών και ως εκ τούτου το τέλος της θα είναι και λυτρωτικό και αναγκαίο. Είναι όμως έτσι; Ας δούμε λοιπόν τι ήταν η Μεταπολίτευση, τι προσέφερε στον τόπο και τελικά να εξετάσουμε το ισοζύγιο της.
Η Μεταπολίτευση στο «απόσπασμα». Γιατί;

Σκουρλέτης εναντίον Τσίπρα;

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016, 00:03
Αν οι επιθέσεις κατά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ στοχεύουν σε πρώτο επίπεδο την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων, υπάρχει και ένα δεύτερο επίπεδο στόχευσης που είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Όλοι αυτοί που του επιτίθενται δεν γνωρίζουν την σχέση του με τον Α. Τσίπρα; Δεν γνωρίζουν πως ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ εφαρμόζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ;
Σκουρλέτης εναντίον Τσίπρα;

Η πρώτη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016, 00:03
Η διαφαινόμενη αδυναμία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συγκεντρώσει τις πολυπόθητες 200 ψήφους για τον εκλογικό νόμο συνιστά την πρώτη μεγάλη, στρατηγικής σημασίας, ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Στον στόχο αυτό η ηγετική ομάδα του κόμματος επικέντρωσε όλες τις δυνάμεις της, καθώς ήταν γι΄ αυτήν, πέραν όλων των άλλων, και ένα παιχνίδι εξουσίας. Η επικείμενη ψηφοφορία θα διαμορφώσει ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο.
Η πρώτη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο μύθος του «μεταρρυθμιστή» Τσίπρα

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016, 00:04
Αρχίζει και επικρατεί σε κύκλους του φιλελεύθερου χώρου η αντίληψη πως ο πρωθυπουργός σταδιακά γίνεται μεταρρυθμιστής, καθώς επικαλούνται την εφαρμογή από τον ΣΥΡΙΖΑ των μνημονιακών υποχρεώσεων. Έγινε όμως μεταρρυθμιστής ο Α. Τσίπρας; Το κόμμα του ασπάζεται τις μνημονιακές υποχρεώσεις που ψηφίζει;
Ο μύθος του «μεταρρυθμιστή» Τσίπρα

Ο «δεξιός χουλιγκανισμός»

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016, 00:04
Διαβάζοντας το άρθρο του κ. Α. Παπαχελά στην «Καθημερινή της Κυριακής», η πρώτη απορία μου ήταν, σε ποιον απευθύνεται. Πάντα ένα πολιτικό κείμενο -και μάλιστα ενός τόσο έγκριτου σχολιαστή- έχει συγκεκριμένη στόχευση. Στην προκειμένη περίπτωση, προφανώς, διαπίστωσε δείγματα δεξιού χουλιγκανισμού και θέλει να τα καυτηριάσει. Αλλά πότε εκδηλώθηκαν αυτά τα δείγματα; Ποιοι ήταν οι φορείς τους;
Ο «δεξιός χουλιγκανισμός»

Η συνωμοσιολογία και η «ψεκασμένη» σκέψη

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016, 00:03
Το πραξικόπημα το υποκίνησε ο ίδιος ο Ερντογάν. Αν τα γεγονότα δεν συμβαδίζουν με αυτό το σενάριο, ευθύνονται τα γεγονότα. Αν δηλαδή το εύρος της συμμετοχής των στρατιωτικών δυνάμεων, ο αριθμός των νεκρών, η βιαιότητα των συγκρούσεων κλπ, αντιστρατεύονται την απλοϊκή συνωμοσιολογική αντίληψη, όλα αυτά υποβαθμίζονται και υποκύπτουν στην ερώτηση «και ποιος ωφελείται από το πραξικόπημα;»
Η συνωμοσιολογία και η «ψεκασμένη» σκέψη

Θα έχουμε ΠΑΜΕ λοχαγών, ΔΑΚΕ ταγματαρχών, ΠΑΣΚΕ υποστρατήγων ;

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016, 00:04
Η είδηση της εβδομάδας είναι πως ο Π. Καμμένος έκανε δεκτή την πρόταση 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για να συνδικαλίζονται και οι στρατιωτικοί. Στην αρχή νόμισα πως ήταν κάποιο πρωταπριλιάτικο αστείο εξ αναβολής. Δυστυχώς, δεν είναι. Τα κόμματα –μέσω των συνδικαλιστικών παρατάξεων τους –θα επεκτείνουν νομίμως τις δραστηριότητες του και στο στράτευμα...
Θα έχουμε ΠΑΜΕ λοχαγών, ΔΑΚΕ ταγματαρχών, ΠΑΣΚΕ υποστρατήγων ;

Αλέξη, όταν ρίχνεις ζαριές, υπάρχει και το ασόδυο

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016, 00:04
Τις τελευταίες μέρες αυξάνονται οι πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια του πρώτου να εξασφαλίσει τις 200 ψήφους για τον εκλογικό νόμο. Δεν είναι μόνον παιχνίδι εξουσίας- ποιος είναι το αφεντικό στην πόλη- είναι κυρίως παιχνίδι πολιτικής επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ...
Αλέξη, όταν ρίχνεις ζαριές, υπάρχει και το ασόδυο

Εκλογικός νόμος, το κλειδί για τις εξελίξεις

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016, 00:04
Η αγωνία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του να συγκεντρώσουν τον μαγικό αριθμό των 200 βουλευτών για την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, είναι εμφανής. Τόσο, που έχουν κατρακυλήσει στο τελευταίο σκαλοπάτι ευτέλειας, αποδεχόμενοι την άθροιση των ψήφων της Χρυσής Αυγής στις ψήφους των λοιπών κομμάτων που συντάσσονται στην ψήφιση του εκλογικού νόμου...
Εκλογικός νόμος, το κλειδί για τις εξελίξεις

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 15/12/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα