Σ. Μουμτζής

Όταν η Μέρκελ φοβάται τον Μακρόν

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Είναι αυτονόητο πως όταν κάποιος εξισώνει τον θύτη με το θύμα ουσιαστικά στηρίζει τον θύτη, ο οποίος βέβαια και αποθρασύνεται έτι περαιτέρω. Κάπως έτσι λειτουργεί η Γερμανία στην ελληνοτουρκική κρίση. Τηρώντας τα προσχήματα, λόγω ΕΕ, επιδεικνύει μια ευμενή ουδετερότητα προς την Τουρκία. 
Όταν η Μέρκελ φοβάται τον Μακρόν

Το παραλήρημα Ερντογάν και η ελληνική ψυχραιμία

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Τους ενόχλησε μέχρι και η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο. Μέσα στον φανατισμό τους που επηρεάζει την κρίση τους, οι Τούρκοι δεν μπορούν να αποδεχθούν πως στην Ελληνική επικράτεια οι Έλληνες ασκούν πλήρως την κυριαρχία τους. Πάνε όποιοι θέλουν, όπου θέλουν. Πολύ δε περισσότερο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας. 
Το παραλήρημα Ερντογάν και η ελληνική ψυχραιμία

Ο Στέφανος Κασιμάτης και τα όρια της ελευθεροτυπίας

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι ευθύς εξ αρχής. Στην ελευθεροτυπία δεν υπάρχουν όρια, παρά μόνον αυτά που θέτει ο Ποινικός Κώδικας μιας δημοκρατικής πολιτείας. Κάθε πολίτης που έχει δημόσιο λόγο, δεν εκφέρει απλώς ελεύθερα την γνώμη του, αλλά μετά δεν υπάρχουν και συνέπειες, παρά μόνον αν αυτή η γνώμη είναι συκοφαντική ή εξυβριστική. 
Ο Στέφανος Κασιμάτης και τα όρια της ελευθεροτυπίας

Αγαπάμε Μακρόν

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020, 00:02
Η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι θεσμικοί εκπρόσωποι της ΕΕ για τις προκλήσεις της Τουρκίας, θυμίζει λίγο την διάλεκτο «γιαμαμότο» της καθ΄ημάς αλήστου μνήμης ΔΗΜΑΡ. Κομψές εκφράσεις, πολλά «να δούμε», δυστοκία στην εκφορά ενός καθαρού μηνύματος προς τον Τ. Ερντογάν. Κάτι που προκαλεί στον μέσο Έλληνα πολίτη μια δυσφορία. Εμείς θέλαμε μια σαφή καταδίκη και μια ενεργητική συμπαράσταση. 
Αγαπάμε Μακρόν

Για να γίνουμε Ισραήλ θα πρέπει κι εμείς να γίνουμε Ισραηλινοί

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, 00:02
Είναι γεγονός πως η Ελλάδα από την λήξη του Εμφυλίου είναι μια χώρα που επί 60 χρόνια γνώριζε μια σταθερή ανάπτυξη, πολλές φορές βεβαίως με ανορθόδοξο τρόπο. Πάντως τρεις γενιές Ελλήνων έβλεπαν, χρόνο με τον χρόνο, τα εισοδήματα τους να βελτιώνονται, όπως και η καθημερινότητα τους. Δεν γνωρίσαμε πολέμους, δεν ζήσαμε εθνικές καταστροφές, εν αντιθέσει με τις προηγούμενες γενιές.
Για να γίνουμε Ισραήλ θα πρέπει κι εμείς να γίνουμε Ισραηλινοί

Αν έχεις φίλους την Μέρκελ και τον Μπορέλ τι να τους κάνεις τους εχθρούς

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020, 00:02
Η ελληνική διπλωματία κινητοποιήθηκε έγκαιρα και δραστήρια, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις και τις προκλήσεις της Τουρκίας, σε όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη. Θα περιμέναμε από όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της ΕΕ να επιδείξουν μια συμπεριφορά ανάλογη με αυτήν του Ισραήλ και της Γαλλίας. Αντ' αυτού, με προεξάρχουσα την στάση της Γερμανίας, είμαστε μάρτυρες μιας πολιτικής ίσων αποστάσεων, στον βαθμό που εξισώνονται ο θύτης με το θύμα.
Αν έχεις φίλους την Μέρκελ και τον Μπορέλ τι να τους κάνεις τους εχθρούς

Αντιπολίτευση Περιορισμένης Ευθύνης

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020, 00:02
Έτσι χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί αντιπολίτευση στα εθνικά θέματα. Θα έλεγα μάλιστα, πως την ίδια περιορισμένη ευθύνη έδειξε και όταν κυβερνούσε. Όλοι θυμούμαστε τον τρόπο που χειρίστηκε την συμφωνία με την FYROM η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο Α. Τσίπρας, επεδίωξε να προκαλέσει εσωκομματικό πρόβλημα στην Νέα Δημοκρατία. Αλλά απέτυχε.
Αντιπολίτευση Περιορισμένης Ευθύνης

Η Χαμάς, το τραγικό λάθος του Ερντογάν

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020, 00:02
Στις 22 Αυγούστου δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς συναντήθηκαν στην Άγκυρα με τον Ντ. Ερντογάν. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα στο τρέχον που ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής οργάνωσης, που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ. 
Η Χαμάς, το τραγικό λάθος του Ερντογάν

Το αυριανό «παρών», φερετζές του προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020, 00:02
Τελικά η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέφυγε στην γνωστή συνταγή. Για να αποφύγει την εμφάνιση των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος για την Ελληνο—Αιγυπτιακή συμφωνία, αποφάσισε πως οι βουλευτές του, ενώ θα υπερψηφίσουν την συμφωνία με την Ιταλία, θα δηλώσουν «παρών» στην ψηφοφορία για την συμφωνία με την Αίγυπτο. 
Το αυριανό «παρών», φερετζές του προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Το σημερινό έγκλημα της Αριστεράς

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020, 00:02
Όταν εξέλιπε η ιστορική ηγεσία της Αριστεράς, οι διάδοχοι της που γνώρισαν τον εμφύλιο από διηγήσεις και βιβλία, επιχείρησαν όχι να επανασυγγράψουν την ιστορία του, αλλά να ανανοηματοδοτήσουν τα γεγονότα. Είναι αυτονόητο πως ο τόπος δεν χρειάζεται την αναβίωση των καταστάσεων του εμφυλίου. Τα εθνικά θέματα και η οικονομία απαιτούν ενότητα και όχι διχασμό.
Το σημερινό έγκλημα της Αριστεράς

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα «καλύτερα» έρχονται

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020, 00:02
Αυτά που γίνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προδιαγεγραμμένα λόγω του DNA του χώρου της Αριστεράς, που έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό. Την ηθικοποίηση της ήττας. Την βίωση της πρώτα στο φαντασιακό επίπεδο και στην συνέχεια την εσωτερίκευση της στις διαδικασίες ανεύρεσης ενόχων που θα είναι στιγματισμένοι κυρίως ηθικά. Δεν έχει σημασία το μέγεθος της ήττας. Σημασία έχει αυτό καθ΄εαυτό το γεγονός. Και πάνω σε αυτό στήνεται όλη η μυθολογία...
Στον ΣΥΡΙΖΑ τα «καλύτερα» έρχονται

Το image της Τουρκίας και πώς θα το βελτιώσει η Ελλάδα

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020, 00:02
Υπάρχει μια σχολή σκέψης στην Ελλάδα που υποστηρίζει πως η Τουρκία είναι το θύμα και η Ελλάδα ο θύτης. Απόδειξη: η Ελλάδα πολλαπλασίασε τα εδάφη της σε βάρος της Τουρκίας κι έτσι δημιούργησε στην γείτονα την αίσθηση πως απειλείται. Και για να πάψει η Τουρκία να αισθάνεται πως απειλείται θα πρέπει να της εκχωρήσουμε δικαιώματα που αποκτήθηκαν με πολέμους και διεθνείς συνθήκες.
Το image της Τουρκίας και πώς θα το βελτιώσει η Ελλάδα

Έχουμε την Γερμανία απέναντι μας

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020, 00:02
Είναι ολοφάνερο πως η γερμανική πολιτική ελίτ δεν ανέχεται πολιτικές που δεν εγκρίνει. Και προσπαθεί να τιμωρήσει αυτούς που δεν είναι πειθήνια όργανά της. Η Γερμανία, μια οικονομική υπερδύναμη, προτιμά τα delivery boys της πολιτικής. Τους υποτακτικούς. Σαν τον Τσίπρα. Του ζητούσαν ένα, τους έδινε πέντε. Δεν είναι μόνον οι οικονομικές σχέσεις που καθορίζουν την στάση της. Βλέπει στρατηγικά την Τουρκία σαν αντίβαρο στην κυριαρχία της Γαλλίας στην Μεσόγειο. Για αυτό και προωθεί τα ηγεμονικά σχέδια του Ερντογάν στην περιοχή μας. 
Έχουμε την Γερμανία απέναντι μας

Ελληνοτουρκικά: Έχει η κυβέρνηση στρατηγική;

Τρίτη 18 Αυγούστου 2020, 00:02
Τις περισσότερες φορές στρατηγικές επί χάρτου ανατράπηκαν ή αναπροσαρμόστηκαν από την φορά των γεγονότων. Συνεπώς το ζητούμενο δεν είναι μόνον αν έχει εκπονήσει μια στρατηγική, αλλά και αν έχει μελετήσει εναλλακτικά σενάρια. Πάντως ο τρόπος που ενεργεί το κυβερνητικό επιτελείο φανερώνει πως υπάρχει μια ετοιμότητα και μια σοβαρότητα.
Ελληνοτουρκικά: Έχει η κυβέρνηση στρατηγική;

Μόνον η Μεγαλόχαρη μπορεί να σώσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020, 00:02
Να το ξεκαθαρίσω ευθύς εξ αρχής. Δεν είναι κακό να είσαι άθεος. Είναι κακό, ενώ είσαι άθεος, να υποκρίνεσαι τον πιστό για ιδιοτελείς σκοπούς. Όπως είναι κακό να ντρέπεσαι για΄αυτό που είσαι και να δηλώνεις κάτι άλλο. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, ενδεχομένως η στροφή του Α. Τσίπρα προς τα Θεία να είναι ειλικρινής και να οφείλεται στην τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κόμμα που ηγείται. Μπορεί να έχει αντιληφθεί πως μόνον η Μεγαλόχαρη μπορεί να τον σώσει.
Μόνον η Μεγαλόχαρη μπορεί να σώσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Η αχαριστία των Παλαιστινίων και μια συγγνώμη στο Ισραήλ

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020, 00:02
Είναι γεγονός πως σχεδόν όλο το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, επί 60 χρόνια τηρούσε ανεπιφύλακτα μια στάση υπέρ των Παλαιστινίων. Σήμερα το Ισραήλ, στην κρίσιμη φάση που διέρχονται οι σχέσεις μας με την Τουρκία, στέκεται έμπρακτα στο πλευρό μας. Νομίζω πως το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας θα έπρεπε να ζητήσει μια μεγάλη συγγνώμη από το Ισραήλ για την μέχρι το 2010 πολιτική του. Το οφείλει.
Η αχαριστία των Παλαιστινίων και μια συγγνώμη στο Ισραήλ

Ε, όχι να διαμαρτύρονται και οι επιχειρηματίες της Μυκόνου

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020, 00:02
Φαίνεται πως εκεί στην Μύκονο νομίζουν πως ζουν σε μιαν άλλη χώρα. Σε μια χώρα ξένοιαστη και ανέμελη. Δεν άκουσαν πως υπάρχει μια πανδημία. Δεν πήραν χαμπάρι τι γίνεται σε όλον τον πλανήτη. Αφορμή γι΄αυτές τις γραμμές έδωσε η ανακοίνωση διαμαρτυρίας των επιχειρηματιών Μυκόνου για την κυβερνητική απόφαση επί 12 ημέρες τα κέντρα διασκέδασης να κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα. 
Ε, όχι να διαμαρτύρονται και οι επιχειρηματίες της Μυκόνου

Τα αδιέξοδα των υποστηρικτών της Χάγης

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020, 00:02
Στην Ελλάδα επανεμφανίστηκαν οι φωνές που υποστηρίζουν την προσφυγή στην Χάγη. Είναι οι φωνές της λογικής και της μετριοπάθειας, χωρίς εισαγωγικά. Μόνο που η πρόταση τους πάσχει σε ένα κεντρικό σημείο. Για να γίνει η προσφυγή θα πρέπει να συναινέσει και η Τουρκία. 
Τα αδιέξοδα των υποστηρικτών της Χάγης

Eυτυχώς, γλιτώσαμε τα εγκαίνια της ΔΕΘ

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020, 00:02
Ποιος είπε πως ο covid δεν είχε και κάτι το θετικό; Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε την ματαίωση της φετινής ΔΕΘ. Και κατά συνέπεια και των εγκαινίων της. Για όλους τους Θεσσαλονικείς βγήκε ένας αναστεναγμός ανακούφισης. Εδώ και τριάντα χρόνια αυτή η ημέρα ήταν σκέτο μαρτύριο για την πόλη. 
Eυτυχώς, γλιτώσαμε τα εγκαίνια της ΔΕΘ

Covid 19: Γιατί πέφτουμε από τα σύννεφα;

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020, 00:02
Όταν η κυβέρνηση σταδιακά ακύρωνε τα μέτρα της καραντίνας ουδείς είχε τότε διαφωνήσει. Κανένας φορέας, κανένα κόμμα, καμιά συλλογικότητα. Δεν ακούστηκε άλλη άποψη. Τότε όλοι είχαν κάνει την διαπίστωση πως, μετά από μια καθολική δίμηνη καραντίνα, οι ψυχικές και οι οικονομικές αντοχές των πολιτών είχαν εξαντληθεί.
Covid 19: Γιατί πέφτουμε από τα σύννεφα;