Σ. Μουμτζής

H ταινία «Ελένη» του Γκατζογιάννη και η κόκκινη λογοκρισία

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020, 00:02
Η αυτολογοκρισία είναι η ύψιστη βαθμίδα του αυτοεξευτελισμού για κάποιον που έχει δημόσιο λόγο. Είναι παραδοχή ήττας. Συγχρόνως είναι παραδοχή ήττας και για την κοινωνία, καθώς επιτρέπει να υπάρχουν εντός της νησίδες που υπονομεύουν, λόγω και έργω, τις αξίες της. Την απρόσκοπτη άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
H ταινία «Ελένη» του Γκατζογιάννη και η κόκκινη λογοκρισία

Eφιάλτης είναι και θα περάσει

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει όλη την Ευρώπη. Πριν από δύο μήνες ουδείς περίμενε πως θα εκδηλωθεί με τέτοια σφοδρότητα. Κράτη με σοβαρές και αξιόπιστες δομές υγείας, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, προχώρησαν σε μορφές lockdown. Ένα είναι σίγουρο. Οι νέοι περιορισμοί θα είναι πιο επώδυνοι από τον ανοιξιάτικο καθολικό εγκλεισμό μας...
Eφιάλτης είναι και θα περάσει

Ισλαμοαριστερά και ανθρώπινα δικαιώματα δεν συμβιβάζονται

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Η ευρωπαϊκή μαρξιστική Αριστερά θεωρούσε πως οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα μπορούσαν να αποτελέσουν το επαναστατικό υποκείμενο στις χώρες του προηγμένου καπιταλισμού, καθώς η εργατική τάξη είχε συμβιβασθεί με τις ανέσεις και τις παροχές που κατέκτησε στις προηγούμενες δεκαετίες. Έτσι γίναμε μάρτυρες, όλα τα κόμματα της Αριστεράς ευθέως και πλαγίως μέσω πολύμορφων «αλληλέγγυων» συλλογικοτήτων.
Ισλαμοαριστερά και ανθρώπινα δικαιώματα δεν συμβιβάζονται

Θα αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ στον πολιτικό μαραθώνιο;

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Είναι κοινός τόπος πως η πολιτική, όπως και η ζωή, δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας. Είναι ένας αγώνας μεγάλων αποστάσεων. Σε αυτόν τον αγώνα κερδίζει αυτός που θα αντέξει, αυτός που θα έχει στρατηγική, αυτός που θα κάνει ορθολογική διαχείριση των δυνάμεων του, αυτός που θα έχει πιο καθαρό μυαλό από τους αντιπάλους του, αυτός που θα υποπέσει, κατά την διάρκεια του αγώνα, στα λιγότερα λάθη. 
Θα αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ στον πολιτικό μαραθώνιο;

Τι συνέβη; Το ΚΙΝΑΛ «έπαθε» ΣΥΡΙΖΑ;

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Είναι λογικό η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να χαράσσει και να τηρεί τις διαχωριστικές γραμμές τόσο από την Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι περιφρουρεί τον χώρο της. Από το σημείο αυτό μέχρι να υπερψηφίζει πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον υπουργού της κυβέρνησης, η απόσταση είναι και μεγάλη και επικίνδυνη. Υποθέτω ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα αντιλαμβάνεται τι συμβολίζει η συμπαράταξή της, επί του προκειμένου, με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τι συνέβη; Το ΚΙΝΑΛ «έπαθε» ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί δεν θα υπάρξει «δεύτερη φορά Αριστερά»

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Απειλούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους πως την δεύτερη φορά στην εξουσία θα είναι πιο σκληροί, θα είναι αμείλικτοι. Προφανώς δεν αντιλαμβάνονται πως με αυτήν την απειλή ακυρώνουν αυτομάτως κάθε πιθανότητα επανόδου τους στην εξουσία, καθώς αποκόβονται από εκείνους τους ψηφοφόρους που είναι απαραίτητοι σε κάθε μεγάλο κόμμα για να νικήσει στις εκλογές.
Γιατί δεν θα υπάρξει «δεύτερη φορά Αριστερά»

Μήπως έχουμε «λαϊκή» δικαιοσύνη;

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Στην φιλελεύθερη δημοκρατία τις αποφάσεις στα δικαστήρια τις λαμβάνουν οι δικαστές, κατά τρόπο ανεπηρέαστο. Αυτό συνέβη στην δίκη για την Χρυσή Αυγή. Δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει αν αυτή η απόφαση είναι συντονισμένη με το «περίφημο» περί δικαίου αίσθημα, γιατί αυτό είναι μια πομφόλυγα που αναμασούν συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι εδώ και δεκαετίες.
Μήπως έχουμε «λαϊκή» δικαιοσύνη;

667 κρούσματα. Να τα χιλιάσουμε!

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Δηλαδή τι περιμέναμε; Να μαζεύονται κάθε Σάββατο βράδυ στις πλατείες χιλιάδες νεαρά άτομα σε όλη την Ελλάδα και να μην αυξηθούν τα κρούσματα του covid 19;  Δηλαδή τι περιμέναμε; Να συγκεντρωθούν έξω από τον Άρειο Πάγο 15.000 πολίτες και αυτό να μην έχει επιπτώσεις στον αριθμό των κρουσμάτων; 
667 κρούσματα. Να τα χιλιάσουμε!

Ένας πόλεμος με όλα τα όπλα

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Είναι αφελείς όσοι πιστεύουν πως η διένεξη με την Τουρκία θα λυθεί αποκλειστικά επί του πεδίου. Θα λυθεί -πιθανόν- και επί του πεδίου. Δηλαδή μετά από μια πολεμική σύγκρουση. Το ζητούμενο είναι πώς θα φτάσουμε σε αυτό το απευκταίο σημείο, από πλευράς διεθνών στηριγμάτων και πολύπλευρων συμμαχιών. Η κυβέρνηση από την κρίση στον Έβρο και μετά έχει στο πλευρό της ολόκληρη την διεθνή κοινότητα, πλην Κατάρ, Πακιστάν και Αζερμπαϊτζάν.
Ένας πόλεμος με όλα τα όπλα

Κυπριακό: Βελούδινο διαζύγιο η καλύτερη λύση;

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Όλα δείχνουν πως στην ηγεσία του ψευδοκράτους συντελείται μια αλλαγή φρουράς. Ο εκλεκτός του Ερντογάν φαίνεται πως είναι ο νικητής των εκλογών που διεξήχθησαν στα κατεχόμενα. Οι περισσότεροι σχολιαστές θεωρούν ότι αυτή η αλλαγή του σκηνικού θα εμποδίσει την λύση του κυπριακού προβλήματος, μεταθέτοντας την ευθύνη της μέχρι τώρα «μη λύσης» στην τουρκική αδιαλλαξία.
Κυπριακό: Βελούδινο διαζύγιο η καλύτερη λύση;

12 ν.μ. Και μετά τι; Μια δύσκολη απόφαση

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Είναι γεγονός πως η επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 ν.μ. στα 12, είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα μας. Και είναι επίσης γεγονός που ουδείς πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης το άσκησε. Και ουδείς Έλληνας πολίτης μπορεί να αμφιβάλει για τον πατριωτισμό τους. Ιδιαίτερα για τους πατριάρχες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου που χειρίσθηκαν ελληνοτουρκικές κρίσεις, χωρίς την δαμόκλειο σπάθη του τουρκικού casus belli.
12 ν.μ. Και μετά τι;  Μια δύσκολη απόφαση

Το νέο μπλοκ εξουσίας

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Είναι γεγονός πως παροπλισμένα στελέχη του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θα έλεγα πως ο βαθμός της συνεργασίας είναι τόσο βαθύς, που θα μπορούσαμε να μιλάμε για την συγκρότηση ενός νέου μπλοκ εξουσίας. Κάτι που το έχουν αντιληφθεί κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθούν να το αποδομήσουν, καθώς μειώνει τις πιθανότητες τους για επάνοδο στην εξουσία.
Το νέο μπλοκ εξουσίας

Το νέο μεγάλο άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μεταμόρφωσε τον χώρο της συνταγματικής Δεξιάς το 1974, αφομοιώνοντας σε αυτόν προσωπικότητες της προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου, ενώ λίγο μετά αυτή η διεύρυνση ολοκληρώθηκε με την προσχώρηση στην Νέα Δημοκρατία του Αθ. Κανελλόπουλου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τότε κατηγορήθηκε από την εθνικόφρονα Δεξιά, που δεν είχε αντιληφθεί τα μηνύματα και τις απαιτήσεις των καιρών, πως εγκατέλειψε τις αρχές τις μετεμφυλιακής εθνικοφροσύνης. 
Το νέο μεγάλο άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας

Κυρώσεις που δεν επιβάλλονται είναι «αέρας κοπανιστός»

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Είναι προφανές πως μια πολύ συγκεκριμένη ομάδα κρατών της ΕΕ δεν επιθυμεί την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, για τους δικούς τους λόγους. Προβάλλουν το επιχείρημα πως η επιβολή κυρώσεων θα οξύνει κι άλλο την κατάσταση. Είναι αυτονόητο πως πρόκειται για μια πρόφαση. Για μια δικαιολογία που της λείπει η λογική.
Κυρώσεις που δεν επιβάλλονται είναι «αέρας κοπανιστός»

Δεν είναι ο Καρτερός, είναι ο ίδιος ο Τσίπρας

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Τελικά το γνωστό πρωτοσέλιδο της χθεσινής «Αυγής» έφερε το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επεδίωκε. Τοποθέτησε απέναντι του και ανθρώπους που δεν ανήκουν στο αντι—ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο βέβαια αισθάνεται, για μια ακόμα φορά, δικαιωμένο. Βέβαια, υπήρξαν οι γνωστοί καλοπροαίρετοι άνθρωποι που περίμεναν και ακόμα περιμένουν από τον Αλέξη Τσίπρα να καταδικάσει το πρωτοσέλιδο.
Δεν είναι ο Καρτερός, είναι ο ίδιος ο Τσίπρας

Σταλινικοί ή γελοίοι;

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει το μόνο θετικό στοιχείο που είχε ως ένα κόμμα της Αριστεράς. Την εσωκομματική δημοκρατία. Δεν είναι συμπτωματική αυτή η μετάλλαξη. Πραγματοποιείται την περίοδο που ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μετατρέψει το κόμμα σε αρχηγικό. Η απόπειρα επιστροφής στις σταλινικές ρίζες είναι σε τελική ανάλυση μια απόπειρα προστασίας του ίδιου του Τσίπρα. Μόνον που γίνεται με έναν κραυγαλέο τρόπο που καθιστά το όλο εγχείρημα γελοίο.
Σταλινικοί ή γελοίοι;

Η χθεσινή δικαίωση του Σαμαρά και του Βενιζέλου

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Και η αρχή έγινε από την συγκυβέρνηση Σαμαρά—Βενιζέλου. Αναφέρομαι στην πολιτική και ηθική καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Μην ξεχνάμε το κλίμα του 2013. Μην κρίνουμε με βάση τα σημερινά δεδομένα. Τότε η Χρυσή Αυγή ήταν ένα κόμμα που βρισκόταν σε οργανωτική ανάπτυξη και οι περισσότεροι πολιτικοί σχολιαστές πιθανολογούσαν πως στις επόμενες εκλογές θα λάμβανε διψήφιο ποσοστό. 
Η χθεσινή δικαίωση του Σαμαρά και του Βενιζέλου

Η υποκρισία τού «δεν είναι αθώοι»

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Το θεσμικό ατόπημα του παραπάνω συνθήματος έχει αναλυθεί επαρκώς όλο αυτό το χρονικό διάστημα και το προσπερνώ. Βέβαια είναι γνωστή η πρακτική της Αριστεράς να επιδιώκει αντιθεσμικές λύσεις πιέζοντας και δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα. Αυτή η πρακτική είναι πολύ παλιά. 
Η υποκρισία τού «δεν είναι αθώοι»

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφυγε, οι επενδύσεις έρχονται

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Είναι προφανές πως για να γίνει η Ελλάδα ειδυλλιακός τόπος για τα επενδυτικά κεφάλαια, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά. Αυτό το γνωρίζουν και οι σημερινοί κυβερνώντες που θέλουν και μπορούν να προχωρήσουν σε αυτές τις αλλαγές. Είπαμε, τα πάντα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και στοχευμένων πολιτικών αποφάσεων. Γιατί, όπως φέρεται ειπών ο Αϊνστάιν, « δεν αρκεί να βάζεις στόχους, πρέπει να ξέρεις και σημάδι».
Ο ΣΥΡΙΖΑ έφυγε, οι επενδύσεις έρχονται

ΝΔ, το μεγαλύτερο κόμμα της Νεότερης Ιστορίας

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Αυτό δεν είναι εκτίμηση, είναι γεγονός. Η Νέα Δημοκρατία συμπλήρωσε 46 χρόνια συνεχούς, πρωταγωνιστικής παρουσίας στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, κάτι που κανένα άλλο κόμμα δεν πέτυχε. Ο πατριάρχης του κόμματος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αντιλήφθηκε το 1974 πως μια σύγχρονη δημοκρατία, προσαρμοσμένη στα ευρωπαϊκά πρότυπα, προϋπέθετε την ύπαρξη και του ανάλογου κομματικού φορέα που θα έφερνε σε πέρας αυτό το εγχείρημα. 
ΝΔ, το μεγαλύτερο κόμμα της Νεότερης Ιστορίας