Σ. Μουμτζής

Μας λείπει η κουλτούρα της αποτροπής και όχι του συμβιβασμού

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020, 00:02
Ουδείς νουνεχής άνθρωπος επιθυμεί οι διαφορές μεταξύ κρατών να επιλύονται με την προσφυγή στην βία. Όλοι ανεξαιρέτως υποστηρίζουμε την ειρηνική, μέσω διαλόγου, επίλυση των όποιων διαφορών υπάρχουν. Στην περίπτωση μας, μόνον παράφρονες επιζητούν πόλεμο με την Τουρκία. Και οι δύο χώρες θα πάνε πολλές δεκαετίες πίσω. Το ζητούμενο είναι πώς θα διεξαχθεί ένας διάλογος στον οποίον τα δύο μέρη θα συμμετάσχουν ισοτίμως.
Μας λείπει η κουλτούρα της αποτροπής και όχι του συμβιβασμού

«Θα κάνω κάτι πιο έξυπνο από εκλογές. Θα κάνω δημοψήφισμα»

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020, 00:02
Αυτοί οι άνθρωποι, μέσα στην άγνοια τους για το πώς λειτουργεί η ΕΕ και η ευρωζώνη, διαπίστωσαν ξαφνικά πως αυτά που συζητούσαν στις κομματικές συσκέψεις τους, κάτω από τα πορτρέτα του Μαρξ και του Βελουχιώτη, οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Βρισκόταν εκτός πραγματικότητας. Αφορούσαν τον μικρόκοσμο τους στον οποίον και οι ίδιοι ήταν αιχμάλωτοι.
«Θα κάνω κάτι πιο έξυπνο από εκλογές. Θα κάνω δημοψήφισμα»

Ο ΣΥΡΙΖΑ Α.Ε, προβληματική επιχείρηση

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020, 00:02
Ήταν κοινή πεποίθηση πως ευθύς ως ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγκατέλειπε την εξουσία θα άρχισαν να αναπτύσσονται στο εσωτερικό του κεντρόφυγες δυνάμεις. Και όσο η προοπτική επανόδου απομακρύνεται, τόσο θα δυναμώνουν αυτές οι δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε το καταφύγιο των ψηφοφόρων τού άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επιζητούσαν να είναι μόνιμοι νομείς της εξουσίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Α.Ε, προβληματική επιχείρηση

Oι «αφελείς» αστοί ξαναεμφανίσθηκαν

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020, 00:02
Ενώ οι αποκαλύψεις για το παρακράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζονται, ενώ η σκευωρία της υπόθεσης Novartis έχει αποκαλυφθεί πλήρως, εμφανίσθηκαν οι γνωστοί καλοπροαίρετοι αστοί που ξαφνικά θυμήθηκαν πως η χώρα δεν μπορεί να γίνει ένα απέραντο δικαστήριο. Για μια ακόμα φορά δεν κατάλαβαν ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α.Τσίπρας.
Oι «αφελείς» αστοί ξαναεμφανίσθηκαν

Τέτοιες μέρες, πριν από πέντε χρόνια

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, 00:02
Τα όσα μαθαίνουμε σήμερα θα πρέπει να τα εντάξουμε σε μια ακολουθία γεγονότων που ξεκινά από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και τελειώνει με τις αλλεπάλληλες ήττες του ΣΥΡΙΖΑ πριν από ένα χρόνο. Μέσα σε αυτούς τους 54 μήνες έκαναν τα πάντα για να μην ηττηθούν στις εκλογές, που δεν μπορούσαν να αποφύγουν. Οι πολιτικές και πολιτισμικές δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τους επέτρεπαν να μετέλθουν απροκάλυπτα μαδουρικές πρακτικές.
Τέτοιες μέρες, πριν από πέντε χρόνια

Μην ακουμπήσετε τον Τσίπρα! Είναι ο καλύτερος «πελάτης»

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020, 00:02
Κάποιοι Νεοδημοκράτες -και όχι μόνο- επιθυμούν την ποινική εμπλοκή και του Α. Τσίπρα στην υπόθεση Παππά - Παπαγγελόπουλου - Μιωνή. Τους καταλαβαίνω απόλυτα. Δεν είναι δυνατόν ο τότε πρωθυπουργός να μην γνώριζε, αυτά που γνώριζε και έπραττε ο στενότερος συνεργάτης του, ο Ν.Παππάς. Όμως υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση, που έχει ως γνώμονά της την πολιτική διάσταση, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τη νομική.
Μην ακουμπήσετε τον Τσίπρα! Είναι ο καλύτερος «πελάτης»

Η πιο ανήθικη εξουσία είναι της Αριστεράς

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020, 00:02
Γενιές ανθρώπων μεγάλωσαν με το αξίωμα -καθώς θεωρείται αυταπόδεικτο, μη χρήζον αποδείξεως- πως η Αριστερά διαθέτει το ηθικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων της. Μάλιστα, το παραπάνω αξίωμα είχε καθολική ισχύ, υπερβαίνοντας τον πολιτικό υποκειμενισμό, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας φιλελεύθερης αντίληψης.
Η πιο ανήθικη εξουσία είναι της Αριστεράς

Και ανόητοι και εκβιαστές

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020, 00:02
Ο Νίκος ο Παππάς είναι ένας χαλαρός τύπος. Ποιος δεν θυμάται την φωτογραφία που τον απεικονίζει βυθισμένο στην πολυθρόνα του, με κουτσαβάκικο σταυροπόδι, να συζητά με τους θεσμούς! Προχθές, ακούγοντας την περιβόητη ηχογραφημένη συνομιλία, οι περισσότεροι από εμάς αναρωτηθήκαμε για ποιο λόγο το δεξί χέρι του Τσίπρα άνοιξε την ψυχή του σε έναν άνθρωπο που δεν ήταν και κανένα «παιδάκι».
Και ανόητοι και εκβιαστές

Ποιος ήταν ο Δον Κορλεόνε των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020, 00:02
Εδώ και πολύ καιρό, σχεδόν έξι χρόνια, κάποιοι προειδοποιούσαμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που θα κινηθεί στα ακρότατα όρια του δημοκρατικού πολιτεύματος. Μας είπαν ακραίους. Σήμερα φαίνεται πως ήμασταν τότε μετριοπαθείς. Είχαμε μια ειδυλλιακή εικόνα για αυτό το μόρφωμα, καθώς νομίζαμε πως απλώς είναι μια γκρούπα ιδεοληπτικών. 
Ποιος ήταν ο Δον Κορλεόνε των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020, 00:02
Αυτοί που μας κυβερνούσαν επί 54 μήνες, έφεραν πολλές φορές την πατρίδα μας στο χείλος της καταστροφής. Δεν θεώρησαν τις εκλογικές νίκες τους ως εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία—όπως συμβαίνει σε όλες τις φιλελεύθερες δημοκρατίες—αλλά αποπειράθηκαν να αλλάξουν το καθεστώς. Και προς αυτήν την κατεύθυνση έκαναν πολλά πράγματα, που ο χρόνος δεν θα πρέπει να μας αφήσει να τα ξεχάσουμε. 
Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι

40 χρόνια αδιέξοδων συνομιλιών. Γιατί;

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020, 00:02
Σχεδόν, επί σαράντα χρόνια η Ελλάδα και η Τουρκία επιχειρούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, μέσω διαλόγου, και δεν τα καταφέρνουν. Θα μπορούσα να πω ότι διαφορές δεν υπάρχουν, αλλά μόνον απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς που με την πάροδο του χρόνου διευρύνονται, καθώς η Τουρκία εκτιμά πως η ισορροπία ισχύος έχει θεαματικά ανατραπεί σε βάρος της πατρίδας μας.
40 χρόνια αδιέξοδων συνομιλιών. Γιατί;

«Να γίνουμε Ισραήλ!» δεν είναι εύκολο…

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020, 00:02
Τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και πιο συχνά η ευχή -γιατί περί ευχής πρόκειται- «να γίνουμε Ισραήλ». Στο βαθμό που εννοούμε αυτό που λέμε, θα πρέπει να γνωρίζουμε την διαδρομή που έκανε το Κράτος του Ισραήλ για να φτάσει στο σημείο που έχει φτάσει. Και κυρίως να εξετάσουμε την ποιότητα των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών που διέθετε και εξακολουθεί να διαθέτει.
«Να γίνουμε Ισραήλ!» δεν είναι εύκολο…

Όταν τα «ορφανά» του Άκη χαράσσουν τον δρόμο του «νέου» ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020, 00:02
Ως γνωστόν στον ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει στέγη όλο το παλαιό, βαθύ ΠΑΣΟΚ και προσέφερε και προσφέρει στήριξη ένα μέρος της Δεξιάς. Έτσι αποδομείται, εν τη γενέσει του, το αφήγημα για το «παλιό πολιτικό σύστημα που κατέστρεψε την χώρα» και στο οποίο αντιπαρατέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν τα «ορφανά» του Άκη χαράσσουν τον δρόμο του «νέου» ΣΥΡΙΖΑ

Ανασχηματισμός, ναι, αλλά προς ποια κατεύθυνση;

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020, 00:02
Συμπληρώνεται σε λίγο ένας χρόνος από την μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του σίγουρα έχουν διαμορφώσει εικόνα για την απόδοση των κυβερνητικών στελεχών. Συνεπώς, όπως όλα δείχνουν, πλησιάζει η ώρα ενός ανασχηματισμού. Άλλωστε τον προανήγγειλε και ο κ. Γεραπετρίτης. 
Ανασχηματισμός, ναι, αλλά προς ποια κατεύθυνση;

Δεν μπορούμε να αμνηστεύσουμε το παρελθόν των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020, 00:02
Οι ψηφοφόροι της ΝΔ βλέπουν πως διαψεύδονται οι ελπίδες τους να τιμωρηθούν όσοι παρανόμησαν στο διάστημα που κυβερνούσαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μάλιστα κάποιες υποθέσεις, όπως η διαχείριση των κονδυλίων του μεταναστευτικού, αφορούσαν δισεκατομμύρια ευρώ. Ελπίζω η κυβέρνηση να μην έχει διαπράξει πολιτικό λάθος, που θα το βρει μπροστά της κάποια στιγμή. Γιατί είναι γνωστή η παροιμία «εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι».
Δεν μπορούμε να αμνηστεύσουμε το παρελθόν των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Ο «Δωδεκάλογος του γύφτου» και η πολιτική κορεκτίλα

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020, 00:02
Τι θα λέγατε αν δίπλα σε κάθε στίχο τού Ομήρου, που παραβιάζει τα όρια του «πολιτικά ορθού», βάζαμε και ένα σχόλιο που θα τοποθετούσε το περιεχόμενο τού στίχου στο ιστορικό του πλαίσιο, «αποκαθιστώντας την τάξη»; Τι θα λέγατε αν σε κάθε τραγούδι που οι στίχοι του παραβιάζουν την πολιτική κορεκτίλα βρίσκαμε έναν τρόπο να την αποκαταστήσουμε; Επειδή αυτό είναι τεχνικά δύσκολο, μάλλον θα εξαφανίζαμε όλα αυτά τα τραγούδια που προκαλούν τους πολιτικορθάκηδες.
Ο «Δωδεκάλογος του γύφτου» και η πολιτική κορεκτίλα

Η ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» και η αποβλάκωση της πολιτικής ορθότητας

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020, 00:02
Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου. Η πλατφόρμα HBO κατέβασε την ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» γιατί εξωραΐζει τη δουλεία. Οι διαχειριστές της πλατφόρμας δέχτηκαν —όπως υποστηρίζουν— χιλιάδες μηνύματα διαμαρτυρίας για το περιεχόμενο της. Το ερώτημα είναι μέχρι ποιου σημείου θα φτάσει αυτός ο παροξυσμός της αποκαλούμενης πολιτικής ορθότητας.
Η ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» και η αποβλάκωση της πολιτικής ορθότητας

Δυστυχώς φανήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, 00:02
Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της κατά τρόπο ικανοποιητικό, αποσπώντας τα διεθνή εύσημα. Ήρε σταδιακά τα μέτρα της καραντίνας, αφήνοντας έτσι στους πολίτες την ευθύνη της συμπεριφοράς τους. Και αποδειχθήκαμε «ανήλικοι». Πολίτες που χρειάζονται άνωθεν επιτήρηση και προστασία, καθώς μόνοι μας δεν έχουμε την ωριμότητα να αυτοπεριοριστούμε και να αυτοπροστατευθούμε.
Δυστυχώς φανήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων

«Ε, αυτούς τους 3 να τους πάμε προανακριτική»

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020, 00:02
Στην συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Α. Τσίπρας ρωτήθηκε -όπως ήταν φυσικό- και για την σκευωρία Novartis. Αμετανόητος, αναπαρήγαγε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, καλύπτοντας πλήρως την όλη διαδικασία και τους πρωταγωνιστές της. Μάλιστα, ήταν κάπως αινιγματικός όταν δήλωσε πως για τους χειρισμούς «υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις, αλλά όχι αυτές που νομίζετε.» Τι εννοεί ο τέως πρωθυπουργός;
«Ε, αυτούς τους 3 να τους πάμε προανακριτική»

Τις κόκκινες γραμμές τις βάζουμε για να τις υπερασπιστούμε

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020, 00:02
Δυστυχώς στην πατρίδα μας, ως γνωστόν, και τα αυτονόητα χρήζουν αποδείξεων. Δηλαδή, κατά παράβαση κάθε λογικής,  και τα αξιώματα θα πρέπει να τα αποδεικνύουμε. Γιατί η υπεράσπιση  της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους από τις Ένοπλες Δυνάμεις του είναι αξίωμα. 
Τις κόκκινες γραμμές τις βάζουμε για να τις υπερασπιστούμε