ΓΔ: 897,41 3,65 (0,41 %)

Τζίρος: 11,11 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2000η
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

ΓΔ: 897,41 3,65 (0,41 %)

Τζίρος: 11,11 εκατ. €   RT

Σ. Μουμτζής

Ο Ε. Αβέρωφ και το Κυπριακό

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, 00:01
Την άλλη εβδομάδα στην Γενεύη συνέρχεται η πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό και με την παρουσία παρατηρητή εκ μέρους της ΕΕ. Είναι ευκαιρία να εξετάσουμε τον ρόλο ενός εκ των βασικών πρωταγωνιστών της ίδρυσης, το 1959, της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Μάιο του 1956, μετά την παραίτηση από αυτήν την θέση του Σπ. Θεοτόκη τον οποίον ο Μακάριος κατηγορούσε για φιλοαγγλική στάση.
Ο Ε. Αβέρωφ και το Κυπριακό

«Η χούντα δεν τελείωσε το '73»

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, 00:01
Αυτό το σύνθημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην περίοδο του «αντιμνημονιακού αγώνα». Βλακώδες και ανιστόρητο. Όσοι το κραύγαζαν δεν ήξεραν τι σημαίνει χούντα και δεν γνώριζαν πως αυτή, ούτως ή άλλως, δεν τελείωσε το 1973, αλλά ένα χρόνο μετά το 1974. Μήπως όλοι αυτοί υπονοούσαν τότε, πως όλα αυτά τα χρόνια, από το 1967, ζούσαμε υπό χουντικό καθεστώς και δεν το καταλάβαμε;
«Η χούντα δεν τελείωσε το '73»

Δεν είναι χαβαλέδες

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, 00:01
Κυκλοφορεί η άποψη πως οι πιτσιρικάδες -που τελικά από τις φωτογραφίες προκύπτει πως δεν είναι και τόσο πιτσιρικάδες- είναι χαβαλέδες που θέλουν να πιούν το ποτό τους, να κάνουν την πλάκα τους και όταν βαρεθούν να πάνε σπίτι τους να κοιμηθούν. Αυτή η αντίληψη θα είχε βάση αν δεν ζούσαμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι απαγορεύσεις.
Δεν είναι χαβαλέδες

Οι πεινασμένοι καρβέλια ονειρεύονται

Τρίτη 20 Απριλίου 2021, 00:01
Είναι γεγονός ότι η στάση της Ελληνικής κυβέρνησης στην Άγκυρα αιφνιδίασε όλους αυτούς που εθισμένοι στην comme il faut αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, δεν πίστευαν σε αυτό που έβλεπαν. Επειδή είναι στην ανθρώπινη φύση να μην παραδεχόμαστε εύκολα το λάθος μας, όλοι αυτοί επινόησαν το παραμύθι ότι ο Δένδιας «έσυρε» τον Μητσοτάκη στην σκληρή γραμμή.
Οι πεινασμένοι καρβέλια ονειρεύονται

Το Ισραήλ πρωτοπόρο και στην Οικονομία

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, 00:01
Η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με ισραηλινή εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων, ύψους 1.68 δισεκ., έκανε τον γύρο του κόσμου. Είναι ένα ακόμα βήμα για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, που δηλώνει πως υπάρχει σε αυτήν την συνεργασία στρατηγικό βάθος. Είναι αλήθεια πως οι ελληνικές ελίτ κάπως αργά ανακάλυψαν αυτόν τον πολύτιμο εταίρο, καθώς ταλαιπωρούνταν κυρίως από ιδεοληψίες και από μια εσφαλμένη εκτίμηση για την ισχύ των Αράβων.
Το Ισραήλ πρωτοπόρο και στην Οικονομία

Η «λάσπη», μέρος της Ιστορίας τους

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021, 00:01
Στα «ένδοξα» χρόνια της Γ' Διεθνούς η διαφωνία ισοδυναμούσε με βιολογική εξόντωση. Και είναι απολύτως φυσιολογικό από την στιγμή που εξοντώθηκαν κομματικά μέλη που δεν διαφωνούσαν, αλλά απλώς έπρεπε να συμπληρώσουν την ποσόστωση των εκτελέσεων. Οι καιροί άλλαξαν, αλλά οι νοοτροπίες παρέμειναν οι ίδιες. Μπορεί εδώ και πολλές δεκαετίες η διαφωνία να μην σημαίνει θάνατο, όμως σημαίνει ηθική διαπόμπευση στον μικρόκοσμο της Αριστεράς.
Η «λάσπη», μέρος της Ιστορίας τους

Ο Κοντονής τον «κόντυνε» κι άλλο

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, 00:01
Κανένας δεν μπορεί να αμφιβάλει πως η κυβέρνηση περνά την πιο δύσκολη φάση από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. Η πολυαναμενόμενη λήξη του υγειονομικού συναγερμού είναι μέλλουσα και αβέβαιη. Ουδείς γνωρίζει πότε θα λήξει και υπό ποιες μορφές θα λήξει. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση, με διαρκείς ενέσεις αισιοδοξίας, προσπαθεί να τονώσει το ηθικό των πολιτών, αλλά μάλλον επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς οι προσδοκίες διαψεύδονται. 
Ο Κοντονής τον «κόντυνε» κι άλλο

Γιατί, μήπως θα κυβερνήσει;

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, 00:01
Ο Α. Τσίπρας μπορεί να υποσχεθεί ό,τι θέλει, σε όποιον θέλει. Κανένας δεν θα του ζητήσει τον λόγο, γιατί δεν θα χρειαστεί να υλοποιήσει τα όσα εξαγγέλλει. Για να τα υλοποιήσει θα πρέπει να κυβερνήσει, και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.  Τζάμπα κουβέντες. Άλλωστε, η αξιοπιστία του και η σοβαρότητα του κρίθηκαν πολλές φορές στο παρελθόν.
Γιατί, μήπως θα κυβερνήσει;

Καλά έκανες Kωνσταντίνε Μαρκόπουλε και φεύγεις

Τρίτη 13 Απριλίου 2021, 00:01
Αρίστευσε στην Ολυμπιάδα επιστημών, σε μαθηματικούς διαγωνισμούς, είναι επικεφαλής ομάδας ρομποτικής, συμμετέχει στην ελληνική ομάδα διάσωσης και πήρε υποτροφία 97% για το πανεπιστήμιο του Yale. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο. Άλλο ένα κοφτερό μυαλό που φεύγει στο εξωτερικό για να σπουδάσει και άριστα πράττει.
Καλά έκανες Kωνσταντίνε Μαρκόπουλε και φεύγεις

«Ζητούν πιστοποιητικά αριστεροσύνης»

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, 00:01
Εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην φάση της αναζήτησης της νέας ιδεολογικής ταυτότητας του. Βέβαια, με ευθύνη της ηγετικής ομάδας του, η συζήτηση γίνεται αποσπασματικά, καθώς δεν αναζητήθηκαν με θεσμικό διάλογο τα αίτια της εκλογικής ήττας του 2019. Αυτή η διαδικασία αναζήτησης έχει ως παρεπόμενη συνέπεια την αδυναμία χάραξης μιας πειστικής εναλλακτικής απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.
«Ζητούν πιστοποιητικά αριστεροσύνης»

S.O.S: ο αντισυστημισμός επιστρέφει

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, 00:01
Πάντα οι αμφισβητήσεις των συστημάτων έρχονται μέσα και μετά από έκτακτες καταστάσεις. Δεν μιλώ βέβαια για την αμφισβήτηση που ασκούν οι γνωστές ομάδες του περιθωρίου, που έχουν όμως μια συγκεκριμένη οπτική και ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, αλλά για ένα μαζικό, τυφλό, αντισυστημισμό που απορρίπτει, χωρίς να προτείνει. Αυτόν τον αντισυστημισμό τον ζήσαμε την περίοδο των δύο μνημονίων, με κορύφωση το κίνημα των «αγανακτισμένων».
S.O.S: ο αντισυστημισμός επιστρέφει

Μην αναστήσετε «νεκρούς»!

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021, 00:01
Το προσεχές χρονικό διάστημα θα δούμε να αναμετράται μια παροχολογία αναξιόπιστων ανθρώπων με την κυβερνητική προσπάθεια να ελεγχθεί μια κατάσταση που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τόσο σε ένταση όσο και σε χρονική έκταση. Εννοείται πως αν τα καταφέρει η κυβέρνηση, τότε και η παροχολογία θα πάει εκεί που πρέπει να πάει, στα σκουπίδια. Διαφορετικά…
Μην αναστήσετε «νεκρούς»!

Α. Τσίπρας: κάποιος να τον προστατέψει!

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021, 00:01
«Αφού η κ. Μενδώνη έριξε τσιμέντο στην Ακρόπολη, τώρα θέλει να βάλει και μαρμάρινη επιγραφή με το όνομα της σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς». Αυτά έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ο τέως πρωθυπουργός Α. Τσίπρας. Νομίζω πως υπάρχει πρόβλημα στην συνεργασία των τρολ του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντρική καθοδήγησή τους.
Α. Τσίπρας: κάποιος να τον προστατέψει!

Υμηττός: Τόση μιζέρια!

Τρίτη 6 Απριλίου 2021, 00:01
Και έλεγα δεν μπορεί, κάποιοι θα διαμαρτυρηθούν για τη μεταφορά εννιά υπουργείων στις παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Σκεφτόμουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην εμφανισθούν ομάδες κατοίκων συνεπικουρούμενες και από δημοτικούς συμβούλους, πολιτιστικούς συλλόγους και βέβαια τα γνωστά εργατικά σωματεία. Όλες αυτές οι κινήσεις είναι άμεσα προβλέψιμες για όσους γνωρίζουν πώς σκέφτεται και πώς αντιδρά η Αριστερά στην Ελλάδα.
Υμηττός: Τόση μιζέρια!

Covid 19: Τι συμβαίνει στην Θεσσαλονίκη;

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, 00:00
Τι γίνεται στην Θεσσαλονίκη; Γιατί αυτή η έξαρση κατά 45% των κρουσμάτων; Η πόλη είχε πολύ λιγότερες και με μικρότερη μαζικότητα διαδηλώσεις από την Αθήνα. Οι πολίτες που μετακινούνται με τις αστικές συγκοινωνίες είναι πολύ λιγότεροι απ΄ ότι στην Αθήνα. Πού οφείλεται λοιπόν αυτή η έξαρση;
Covid 19: Τι συμβαίνει στην Θεσσαλονίκη;

«Σύντροφοι, ΣΠΙΤΙ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ;» (Π. Πολάκης)

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021, 00:01
Έτσι απάντησε ο Π. Πολάκης στους επικριτές τους κ.κ. Μπίστη, Φίλη και Κούλογλου. Και είπε και κάτι άλλο με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. «Οι ευαισθησίες σας αφορούν ελάχιστα οικοδομικά τετράγωνα». Από πού αντλεί ο Π. Πολάκης την δύναμη να συνεχίζει απτόητος τη διχαστική ρητορική του; Γιατί αισθάνεται πως ουδείς μπορεί να τον αγγίξει; Προφανώς η απάντηση ότι αυτή είναι η ιδιοσυγκρασία του, είναι ανεπαρκής. Και άλλοι πολιτικοί είναι χειμαρρώδεις και ασταμάτητοι, αλλά όταν η ηγεσία τούς δείχνει την κίτρινη κάρτα, συμμαζεύονται.
«Σύντροφοι, ΣΠΙΤΙ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ;» (Π. Πολάκης)

Οι κραυγές μπετονάρουν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021, 00:01
Τον τελευταίο μήνα ο ίδιος ο Α. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συναγωνίζονται στο ποιος θα κάνει την πιο ακραία και επιθετική δήλωση. Αρχίζοντας από την ιστορία του Κουφοντίνα και τη Ν. Σμύρνη και καταλήγοντας στην προχθεσινή παρουσία των Τσίπρα και Πολάκη στη Βουλή. Να μην ψάχνουμε για βαθυστόχαστες αναλύσεις για να εξηγήσουμε αυτήν τη συμπεριφορά τους. Δεν υπακούει σε καμιά τακτική. Απλά, αυτοί είναι, αυτό ξέρουν να κάνουν. Ο πολιτικός πρωτογονισμός βρίσκεται στο DNA τους.
Οι κραυγές μπετονάρουν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Ο Τσίπρας πολιτικός απόγονος του Κολοκοτρώνη!

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021, 00:01
Έγραφα μόλις προχθές πως το Όσκαρ ανοησίας διεκδικούν οι Μ. Ζορμπά και ο Ν. Ξυδάκης με τις γνωστές δηλώσεις τους, εκτός αν εμφανιστεί την τελευταία στιγμή κάποιο άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Και προέκυψε Παύλος Πολάκης που υποστήριξε ότι από συστάσεως του Ελληνικού κράτους υπάρχουν δύο παρατάξεις. Αυτή των κοτζαμπάσηδων, των ταγματασφαλιτών, των γερμανοτσολιάδων, των χουντικών και η παράταξη του Κολοκοτρώνη, του Μακρυγιάννη, του Βελουχιώτη, του 114, του Πολυτεχνείου.
Ο Τσίπρας πολιτικός απόγονος του Κολοκοτρώνη!

H κυρία Μπακογιάννη δείχνει τον δρόμο

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021, 00:01
Η δήλωση της πως θα μεταβεί το Πάσχα οπωσδήποτε στην Κρήτη, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Όχι, γιατί είναι αδερφή του πρωθυπουργού, αλλά γιατί είναι στέλεχος πρώτης γραμμής της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η δήλωση έχει πολλές αναγνώσεις.  Η πρώτη υποστηρίζει πως η κυρία Μπακογιάννη, μια ιδιαίτερα έμπειρη πολιτικός, έπιασε τον σφυγμό των πολιτών και τον εξέφρασε. Και τον εξέφρασε με τρόπο που προκάλεσε. Νομίζω, εξάλλου πως αυτό ήθελε.
H κυρία Μπακογιάννη δείχνει τον δρόμο

Τα Όσκαρ της ανοησίας

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021, 00:01
Σκληρή μάχη διεξάγεται μεταξύ της κυρίας Μ. Ζορμπά και του κ. Ξυδάκη για το Όσκαρ της ανοησίας. Οι δηλώσεις της κυρίας Ζορμπά είναι γνωστές και έχουν σχολιασθεί καταλλήλως. Ζήλεψε ο κ. Ξυδάκης και σε ένα κείμενο του που είναι γεμάτο άναρθρες κραυγές χαρακτηρίζει την Νέα Δημοκρατία «δημοκρατία του Σαλό». Το ερώτημα, το οποίο δύσκολα μπορεί να απαντηθεί, είναι τι ωθεί αυτούς τους ανθρώπους, να παραληρούν.
Τα Όσκαρ της ανοησίας